Πολωνία: όχι άλλοι θάνατοι λόγω του περιοριστικού νόμου για τις αμβλώσεις

Ένα χρόνο μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το ΕΚ ζητά την άρση της απαγόρευσης των αμβλώσεων που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των γυναικών.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, μια 30χρονη Πολωνή πέθανε από σηψαιμία, επειδή οι ιθύνοντες ιατροί δεν προχώρησαν σε άμβλωση, λόγω του περιορισμού των νόμιμων αμβλώσεων στην Πολωνία, περιμένοντας αντ’ αυτού να πεθάνει το έμβρυο. Με ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη με 373 ψήφους υπέρ, 124 κατά και 55 αποχές, οι ευρωβουλευτές καλούν την κυβέρνηση της Πολωνίας να διασφαλίσει ότι δεν θα προκληθούν άλλοι αποφευκτέοι θάνατοι λόγω αυτού του περιοριστικού νόμου.

Διασφάλιση της νόμιμης και δωρεάν πρόσβασης σε ασφαλείς αμβλώσεις

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν απερίφραστα την απόφαση που εξέδωσε το παράνομο Συνταγματικό Δικαστήριο στις 22 Οκτωβρίου 2020, η οποία επέβαλε τη σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των γυναικών και καλούν την κυβέρνηση να εγγυηθεί άμεσα την νόμιμη και δωρεάν πρόσβαση όλων των γυναικών σε ασφαλείς αμβλώσεις.

Το ΕΚ εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι, λόγω της περιοριστικής αυτής νομοθεσίας, οι γυναίκες αναγκάζονται να προβούν σε μη ασφαλείς αμβλώσεις, να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ή να ολοκληρώσουν την εγκυμοσύνη τους ενάντια στη θέλησή τους, ακόμη και στην ακραία περίπτωση θανατηφόρων επιπλοκών κατά την κύηση. Το Κοινοβούλιο καλεί συνεπώς τα κράτη μέλη να συνεργαστούν αποτελεσματικότερα προκειμένου να διευκολυνθεί η διασυνοριακή πρόσβαση σε ελεύθερες και ασφαλείς αμβλώσεις σε άλλα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Η κατάσταση στην Πολωνία επιδεινώνεται

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν το ολοένα και πιο εχθρικό και βίαιο περιβάλλον για τους υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών στην Πολωνία και καλούν τις αρχές να εγγυηθούν το δικαίωμά τους να εκφράζονται δημόσια χωρίς απειλές ή φόβο για επιπτώσεις. Καταδικάζουν επίσης απερίφραστα τη δυσανάλογη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών από τις αρχές επιβολής του νόμου και παροτρύνουν τις πολωνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι όσοι επιτίθενται σε διαδηλωτές θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.

Η απόφαση για την σχεδόν καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων αποτελεί ακόμη μια απόδειξη της πολιτικής κατάληψης του δικαστικού σώματος και της συστημικής κατάρρευσης του κράτους δικαίου στην Πολωνία. Οι ευρωβουλευτές ζητούν επομένως από το Συμβούλιο να συμπεριλάβει το ζήτημα αυτό στην έρευνά του σχετικά με την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Πολωνία, επεκτείνοντας το πεδίο των ακροάσεων.

Σχετικές πληροφορίες

Στις 22 Οκτωβρίου 2020, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη του νόμου του 1993 περί των όρων τερματισμού της εγκυμοσύνης, η οποία επέτρεπε τη διενέργεια αμβλώσεων σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο προγεννητικός έλεγχος ή άλλες ιατρικές εξετάσεις έδειχναν μεγάλη πιθανότητα σοβαρών και μη αναστρέψιμων επιπλοκών ή ανίατης ασθένειας που έθετε σε κίνδυνο τη ζωή του εμβρύου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την de facto απαγόρευση των αμβλώσεων, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των νόμιμων αμβλώσεων στην Πολωνία βασιζόταν σε αυτούς τους λόγους.

Τους τελευταίους 10 μήνες, μόνο 300 Πολωνές κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ασφαλείς αμβλώσεις σε νοσοκομεία επικαλούμενες άμεση απειλή της ζωής και της υγείας τους. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η πρωτοβουλία Abortion Without Borders βοήθησε 34.000 γυναίκες από την Πολωνία να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς αμβλώσεις, αριθμός που είναι μικρό τμήμα του συνόλου των γυναικών που χρειάζονται στήριξη.

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,