Κορυφώθηκαν χθες οι εορτασμοί στην Πάφο για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 με την επίσημη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, χοροστατούντος του Πανιεροτάτου Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου, συμπαραστατούμενου από τον Ιερό Κλήρο της πόλης .Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος και την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Έμιλυ Γιολίτη.
Σε δηλώσεις της η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Έμιλυ Γιολίτη ευχήθηκε Χρόνια Πολλά στους απανταχού Έλληνες, σημειώνοντας, πως και αν είμαστε ολίγοι στο πλήθος του Μπραΐμη παρηγοριόμαστε με ένα τρόπο, ότι η τύχη, μας έχει τους Έλληνες πάντοτε να είμαστε λίγοι. Ότι, συνέχισε, «αρχή και τέλος από παλαιόθεν έως τώρα, πολεμάνε με μας τα θεριά και δεν μπορούν να μας νικήσουν». Tρώνε από εμάς και μένει η μαγιά, κατέληξε, ευχόμενη Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες σε όλη την Κύπρο.
Στον πανηγυρικό λόγο για την 25η Μαρτίου 1821 ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ανέφερε πως διακόσια ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται, σήμερα, από την ημέρα εκείνη, που ένας από τους πολλούς δαδούχους του έθνους, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, κηρύσσοντας, από το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, Ευαγγέλια ελευθερίας, στα τέκνα της Ελλάδος, εξαπέλυε τους κεραυνούς της εθνικής εκδίκησης πάνω στα κεφάλια των τυράννων.
Η 25η Μαρτίου βρίσκεται στην πιο ψηλή κορυφή της Ιστορίας μας, είπε. Εκεί που ο αέρας είναι αμβροσία, πρόσθσε. Απ’ εκεί συνέχισε, μπορούμε να αγναντέψουμε την πορεία της φυλής μας μέσα στα περασμένα. Να δούμε απ’ εκεί τον Μαραθώνα, τις Θερμοπύλες, τη Σαλαμίνα. Να χαιρετίσουμε απ’ εκεί τον Αισχύλο, τον Ηράκλειο, τον Παλαιολόγο, χωρίς να νιώθουμε μειονεκτικά, χωρίς να μας ταπεινώνει ο μεγάλος και ιερός ίσκιος τους.
Διότι όπως και τότε, έτσι και τώρα, περισσότερο τώρα, το έθνος δεν συζήτησε ούτε διαπραγματεύτηκε την ελευθερία του. Και προτίμησε αντί ζωής χωρίς ελευθερία, τον θάνατο, ανέφερε.
Το μεγάλο μήνυμα που πέρασε την άνοιξη του 1821, πάνω από τις ελληνικές θάλασσες, δεν άφησε είπε, ασυγκίνητη την Κύπρο, και δεν άφησε αδιάφορη καμιάν ελληνική καρδιά, όπου και αν βρισκόταν. Οι φλόγες της ελευθερίας που άναψαν πρώτα στον Μωριά, θρεμμένες με αίμα ηρώων και μαρτύρων, χοροπήδησαν και χύθηκαν ασυγκράτητες μέχρι τα πιο μακρινά ελληνικά βουνά και τις πιο μακρινές ελληνικές θάλασσες και συνήγειραν τους πανέλληνες.
Έτσι ακριβώς είπε, δέχτηκε, τότε, και η Κύπρος το μεγάλο μήνυμα. Με την ψυχή όρθια και την καρδιά ξέχειλη από ενθουσιασμό και συγκίνηση.
Προπαρασκευασμένη κατάλληλα από την αδιάκοπη επαφή με την ελληνική μητρόπολη, κατηχημένη από τα μυστικά διδάγματα των Φιλικών, μα πιο πολύ οδηγημένη από το δικό της βαθύ εθνικό αίσθημα, διαδήλωσε από την πρώτη στιγμή την αλληλεγγύη της προς τον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα και την πίστη της για τη βέβαιη ανάσταση του γένους. Είναι πολλοί οι Κύπριοι που βοήθησαν στην ετοιμασία του αγώνα, συνεργάτες ακόμα και του ίδιου του Ρήγα Φεραίου, αλλά και άλλοι που έπεσαν στα πεδία των μαχών στην Ελλάδα, «υπόδουλοι ελευθερωταί αδελφών αλυτρώτων», όπως λέχθηκε προσφυώς.
Μετά το πέρας της Δοξολογίας, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, από τις Αρχές της Πάφου υπέρ των πεσόντων των δύο Εθνικών Επετείων. Της δέησης προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.
Το απόγευμα στις 6.00 μ.μ. έγινε υποστολή της σημαίας στον προαύλιο χώρο του Λυκείου Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου.
Στο μεταξύ χθες και σήμερα ο Δήμος Πάφου, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, φωταγωγεί με την Ελληνική Σημαία και μορφές ηρώων του μεγάλου αγώνα της Παλιγγενεσίας το Δημοτικό Μέγαρο της πόλης και την πρόσοψη του ανακαινισμένου κτιρίου επί της κεντρικής πλατείας Κέννεντυ από τις 6.00 το απόγευμα μέχρι τις 11.00 το βράδυ.
Η πρωτοβουλία αυτή του Δήμου Πάφου αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής της πόλης και των κατοίκων της προς όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της Ελλάδος από τον τουρκικό ζυγό και τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους.
Πηγή : ΚΥΠΕ