Ποιμνιοτρόφοι αντιδρούν στην αναβολή της ψήφισης από τη Βουλή της τροποποίησης του νόμου για σφαγές ζώων

Oργανωμένα σύνολα των αιγοπροβατοτρόφων εκφράζουν την βαθιά τους απογοήτευση για την αναβολή της ψήφισης από την ολομέλεια της Βουλής της τροποποίησης του περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμου και κάνουν λόγο για παραπληροφόρηση.

Σε ανακοίνωση την οποία υπογράφουν έξι οργανωμένα σύνολα αναφέρεται πως η προβλεπόμενη από  τον κανονισμό (ΕΚ) 1099/2009 της Ευρωπαϊκής Ένωσης τροποποίηση, θα επέτρεπε τη σφαγή ζώων σύμφωνα  με θρησκευτικούς λατρευτικούς τρόπους όπως η μέθοδος kosher και θα διασφάλιζε την άμεση διάθεση μεγάλου αριθμού απούλητων αμνοεριφίων που έχουν παραμείνει στα κτηνοτροφικά υποστατικά, λόγω της επιδημίας και την ως εκ τούτου μειωμένης κατανάλωσης.

“Τα έξοδα διατροφής και συντήρησης αυτών των ζώων και η προσφορά χαμηλότερων κι από το κόστος τιμών από τους ζωέμπορους, οδηγεί τους κτηνοτρόφους με μαθηματική ακρίβεια σε βαθύτερη και αβάστακτη οικονομική κρίση και σίγουρα επιβάλλει την ανάγκη εύρεσης μόνιμων λύσεων για την βιωσιμότητα τους”, αναφέρουν.

Παράλληλα απορρίπτουν τις αβάσιμες όπως τις χαρακτηρίζουν δηλώσεις και την παραπληροφόρηση καθώς και το διαδικτυακό ψήφισμα που παρουσιάζει, όπως υποστηρίζουν, τους κτηνοτρόφους “εγκληματίες των ζώων στο βωμό του χρήματος”.

“Οι κτηνοτρόφοι συναίνεσαν στην πρόταση για την μέθοδο Kosher, αφού στηριζόμενοι σε αξιόπιστες επιστημονικές απόψεις και μελέτες πείσθηκαν ότι η όλη αυτή η διαδικασία  αποτρέπει τυχόν πόνο, αγωνία, φόβο και οποιαδήποτε άλλη ταλαιπωρία στα ζώα. Να τονίσουμε ότι η μέθοδος Kosher επιτρέπεται από την πλειοψηφία των μελών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επιπρόσθετα, αναφέρουν ότι είναι αρωγοί στο μακροχρόνιο αίτημα της εβραϊκής κοινότητας της Κύπρου στο να επιτραπεί η σφαγή Kosher και ότι η Κύπρος  διαχρονικά αποτελεί ένα πολυπολιτισμικό κράτος με αμοιβαία αποδοχή της διαφορετικότητας, την ισότιμη αναγνώριση των διακριτών εθνικών και θρησκευτικών ομάδων και  τον απόλυτο σεβασμό της κουλτούρας της κάθε ομάδας.

“Καλούμε ομόφωνα την Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως προχωρήσει στην άμεση ψήφιση της πρότασης της κυβέρνησης για την τροποποίηση της νομοθεσίας – χωρίς χρονικούς περιορισμούς, ώστε να ανοίξει το δρόμο της εξαγωγής κρέατος και στα εξ αυτής απορρέοντα οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους αλλά και για το ίδιο το κράτος, την Κυπριακή Δημοκρατία”, αναφέρουν.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι:

Σ.Κ.Π Σύνδεσμος Κτηνοτρόφων Πάφου ΛΤΔ
Παγκύπρια Εταιρεία Αιγοπροβατοτρόφων (ΠΕΑΠ) Δημόσια ΛΤΔ
Ο.Π.Α. Ομάδα Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων ΛΤΔ
Μ – Π.Ο.ΑΙ  ΛΤΔ
Ομάδα Ποιμνιοτρόφων Περιοχής Ακάμα – Πάφου (ΑΠ) ΛΤΔ
Ομάδα Αιγοπροβατοτρόφων Λεμεσού “Ο Ποιμένας”

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,