Βαθιά θλίψη για το θάνατο του Ευγένιου Ρωσσίδη, ‘αρχιτέκτονα’ της πιο ουσιαστικής πολιτικής νίκης για το Κράτος Δικαίου στην Κύπρο

Βαθιά λύπη για τον θάνατο του Ευγένιου Ρωσσίδη εκφράζει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter, το Υπουργείο αναφέρει πως “είμαστε βαθιά θλιμμένοι από την είδηση του θανάτου του Ευγένιου (Τζιν) Ρωσσίδη, ενός ένθερμου υποστηρικτή για δικαιοσύνη στην Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή, ιδρυτή του AHI και μια πηγή έμπνευσης για όλους στην ελληνοαμερικανική κοινότητα και πέραν αυτής”. Τέλος εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του.  

Διαβάστε επίσης τη γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη για τον θάνατο του Ευγένιου Ρωσσίδη

Ο Ευγένιος (Τζιν) Ρωσσίδης, μία από τις πλέον εμβληματικές προσωπικότητες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στις ΗΠΑ έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 16 Μαΐου, σε ηλικία 92 ετών. Ήταν ο ιδρυτής του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ) και μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, το όνομά του έγινε συνώνυμο με τους αγώνες στο Κογκρέσο για την επικράτηση των κανόνων του δικαίου στην Κύπρο και την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Καταλείπει τη σύζυγό του Αφροδίτη, τα παιδιά τους Μιχαήλ, Γκέιλ, Ελένη και Αλέξανδρο, εγγόνια και δισέγγονα.

Γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης το 1927. Ο πατέρας του ήταν από την Κερύνεια και η μητέρα του από το Γύθειο Λακωνίας. Στο λύκειο και το κολέγιο ανέδειξε το μεγάλο του ταλέντο στο αμερικανικό φούτμπολ και μάλιστα το 1949 τον είχαν δεχτεί οι Giants της Νέας Υόρκης. Ωστόσο τον κέρδισε η νομική επιστήμη και συνέχισε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Εργάστηκε στη μεγάλη δικηγορική εταιρείας Rogers & Wells και το 1956 προσελήφθη από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης. Το 1959 προσελήφθη από την κυβέρνηση Αϊζενχάουερ ως σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο επέστρεψε το 1969 ως υφυπουργός, στην κυβέρνηση Νίξον. Ήταν ο πρώτος Ελληνοαμερικανός του οποίου ο διορισμός επικυρώθηκε από τη Γερουσία. Παρέμεινε στη θέση μέχρι το 1973.

Μετά την τουρκική εισβολή ίδρυσε το ΑΗΙ για να υποστηρίξει τα αμερικανικά συμφέροντα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας-Κύπρου και ήταν ο αρχιτέκτονας της πιο ουσιαστικής πολιτικής νίκης για το κράτος δικαίου στην Κύπρο, με την επιβολή από το Κογκρέσο, με δικομματική υποστήριξη, του εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών για τη μεταφορά όπλων των ΗΠΑ στην Τουρκία που τέθηκε σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου 1975 και παρέμεινε σε ισχύ μέχρι το 1978. Στο διάστημα 1976-1979 ήταν εκδότης της εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ».

Για τις υπηρεσίες του έχει τιμηθεί με Βραβείο του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας, από τον Πρόεδρο Κωστή Στεφανόπουλο (2004), από την κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων (2014) και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη (2016), ενώ ήταν αντεπιστέλλων μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει τιμηθεί από την ΑΧΕΠΑ και πολλούς οργανισμούς της Ομογένειας.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,