Παρουσίαση νέων δικηγόρων στο Ανώτατο λίγο πριν τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελευταία τελετή παρουσίασης νεοεγγραφέντων δικηγόρων υπό την παρούσα σύνθεση του Ανώτάτου Δικαστηρίου, λίγες μόνο ημέρες πριν την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, και του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Αντώνη Λιάτσου. Η είσοδος των νεαρών δικηγόρων συμπίπτει χρονικά με την εφαρμογή της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης που έγινε στην Δικαιοσύνη από καταβολής της ΚΔ  και υπό αυτή την έννοια η σημερινή μέρα είναι ιστορική, ανέφερε σε ομιλία του ο κ. Σαββίδης.

Είναι η τελευταία φορά που νεογγραφέντες δικηγόροι παρουσιάζονται ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την παρούσα του δομή, πρόσθεσε.

Από την 1η Ιουλίου, σημείωσε, επαναλειτουργούν τα δύο Ανώτατα Δικαστήρια που προβλέπονταν στο Σύνταγμα, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και το Ανώτατο Δικαστήριο, με την απονομή στα δύο αυτά δικαστήρια τρίτου βαθμού.

Στη θέση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, ανέφερε, διορίστηκε ο Αντώνης Λιάτσος και στη θέση του Ανωτάτου Δικαστηρίου η Αικατερίνη Σταματίου, στους οποίους ευχήθηκε, όπως και σε όλους του Δικαστές που θα απαρτίζουν αυτά τα δικαστήρια, «κάθε καλή επιτυχία στο έργο τους». Τα οφέλη που αναμένονται από τον εκσυγχρονισμό της δομής και της λειτουργίας των κυπριακών δικαστηρίων είναι πολλά και χρειάζεται να γίνουν αισθητά στους πολίτες το συντομότερο δυνατό, σημείωσε.

Σε ένα πεδίο ανταγωνιστικό και με μεγάλες απαιτήσεις καλείστε πλέον να εργαστείτε με πείσμα, μεθοδικότητα, επιμονή και σύνεση για καθιέρωση, ανέλιξη και διάκριση, επιδεικνύοντας σεβασμό προς τις προκλήσεις, τις επιτυχίες αλλά και τον ανταγωνισμό. Σεβασμό προς τους θεσμούς του κράτους, τα δικαστήρια και τους λειτουργούς τους, προς τους συναδέλφους σας, τους αντιδίκους σας, τους πελάτες σας και την δεοντολογία των δικηγόρων, ανέφερε. «Προς τον ίδιο σας τον εαυτό, χωρίς να ξεχνάτε πως η ανθρωπιά και η δεοντολογική και προσωπική ηθική είναι που προσδίδουν περιεχόμενο στο όποιο επαγγελματικό κεφάλαιο», πρόσθεσε.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζετε τους ανθρώπους δείχνει την παιδεία σας, ανέφερε ο κ. Σαββίδης. «Μείνετε πιστοί στις αρχές σας. Το χρήμα δεν είναι αυτοσκοπός. Προτεραιότητα έχει η ηθική και η ακεραιότητα. Αυτές να είναι ο θεμελιός της πορείας και της επιτυχίας σας», είπε.

Το επάγγελμα που διαλέξατε να ασκείτε είναι πρωτίστως λειτούργημά ευθύνης, σημείωσε, «απέναντι στον άνθρωπο, την αλήθεια και την νομιμότητα».

Ο ΓΕ είπε ότι η Δημοκρατία θεμελιώνεται από το Σύνταγμα, τους νόμους και τις δικαστικές αποφάσεις, που αλληλένδετα και συνταυτισμένα αποτελούν τον πυλώνα και την προμετωπίδα του επαγγέλματος, που απαιτεί προσοχή, συνεχή μελέτη, προσήλωση, σοβαρότητα και κυρίως ακεραιότητα και εντιμότητα χαρακτήρα. «Με τις αποφάσεις σας να είναι αποστασιοποιημένες από συναισθήματα και τυχόν ανοίκειες πιέσεις», σημείωσε .

Δυσκολίες σίγουρα θα βρεθούν στο δρόμο σας αλλά μην επιτρέψετε να σας πτοήσουν ανέφερε προς τους νέους δικηγόρους ο κ. Σαββίδης, γιατί ο καθένας έχει την δυνατότητα και την ικανότητα να επηρεάζει δημιουργικά και ωφέλιμα την δική του ζωή, των γύρω του και της κοινωνίας.

Κάλεσε τους νέους δικηγόρους να συμβάλουν στην ταχεία απονομή της δικαιοσύνης για να βελτιωθεί η γενική περί του δικαίου εικόνα των πολιτών, τα επόμενα χρόνια και τους ευχήθηκε μια καλή και γόνιμη σταδιοδρομία, θυμίζοντάς τους την αρχή του Πινδάρου «και του άρχοντα άρχει ο νόμος ω των πάντων Βασιλεύς θνητών και αθανάτων”.

Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Αντώνης Λιάτσος, καλωσορίζοντας τις νέες και τους νέους δικηγόρους τους ευχήθηκε μια μακρά και καρποφόρα διαδρομή, σημειώνοντας ότι θα ακολουθήσουν ένα επάγγελμα σ’ ένα περιβάλλον δύσκολο με ξεχωριστές απαιτήσεις, αλλά και καθημερινές προκλήσεις, με δεδομένες τις ριζικές αλλαγές στον χώρο της δικαιοσύνης, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων μεταρρυθμιστικών νόμων.

Στην επαγγελματική σας πορεία θ’ αντιμετωπίσετε δυσκολίες κι απογοητεύσεις, έχετε όμως όλα τα εχέγγυα να ανταπεξέλθετε, είπε ο κ. Λιάτσος, προσθέτοντας ότι θα υπερασπιστούν δικαιώματα των ανθρώπων σύμφυτα της ανθρώπινης υπόστασης κι αξιοπρέπειας. «Στην διαδρομή αυτή, η ζωή και η δράση σας να έχει ως σταθερό σημείο αναφοράς την εντιμότητα. Λειτουργήσετε στα πλαίσια του νόμου και της συνείδησης με σεβασμό σε όλους τους παράγοντςες της δικής, ιδίως όμως έναντι των συνανθρώπων σας», ανέφερε.

Τους προέτρεψε ν’ αγαπούν την ευθύνη και να μην επιτρέψουν στον εαυτό τους ολισθήματα και αμφισβητούμενη συμπεριφορά που μπορούν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη ων συναδέλφων τους και των Δικαστών.

Μέσα από την θεώρηση της νομολογίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, είπε ο Πρόεδρός του, ιδίως στα πλαίσια της συνταγματικής του δικαιοδοσίας αποτυπώνεται «η πολυτάραχη ιστορία της πατρίδας μας από το 1960 μέχρι και σήμερα”. Αφιέρωσε αυτή την τελευταία τελετή για τους νέους δικηγόρους σε όλους τους Δικαστές που στελέχωσαν το Ανώτατοι από το 1960 μέχρι σήμερα, «ως μια ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς και των υπηρεσιών που διαχρονικά πρόσφεραν».

“Αν θέλετε η έδρα να σας σέβεται να σέβεστε κι εσείς την έδρα και να είστε πάντοτε διαβασμένοι στο δικαστήριο, να γνωρίζετε την κυπριακή νομολογία και το κυπριακό δίκαιο, καλή σταδιοδρομία και να διαπρέψετε σαν λειτουργοί της δικαιοσύνης”, ανέφερε στην δική του ομιλία προς τους νέους δικηγόρους ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης.

πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,