Μετά τον Σεπτέμβριο η νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας

Η ανάγκη εξέτασης σημαντικού αριθμού παρατηρήσεων που κατέθεσε η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αναφορικά με το νομοσχέδιο για την τηλεργασία εμποδίζουν την ολοκλήρωση της συζήτησής του πριν τις 15 Ιουλίου.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέας Καυκαλιάς, επανέλαβε μετά τη συνεδρία της Τρίτης, τη βούληση της Επιτροπής να προχωρήσει η εξέταση του νομοσχεδίου για την τηλεργασία και να οδηγηθεί το συντομότερο δυνατό στην Ολομέλεια για λήψη αποφάσεων. Όπως ανέφερε, παρά το γεγονός ότι η συζήτηση για τη συνομολόγηση ευρωπαϊκής οδηγίας συνεχίζεται σε επίπεδο ΕΕ και ότι υπάρχει κενό στο νομοσχέδιο όσον αφορά τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι βουλευτές θέλουν να προχωρήσουν στη συζήτηση του νομοσχεδίου για να ενισχύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων που εργάζονται μέσω τηλεργασίας.

Ωστόσο, σημείωσε ότι ο σημαντικός αριθμός παρατηρήσεων που κατέθεσε η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σε υπόμνημα της αναφορικά με το νομοσχέδιο, αντικειμενικά δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση της εξέτασης του πριν τις 15 Ιουλίου. Οι διαβουλεύσεις, πρόσθεσε, αναμένεται να συνεχιστούν και η Επιτροπή θα επανέλθει τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε ότι οι απαντήσεις των αρμοδίων φορέων σχετικά με το πώς θα διαχειριστεί την τηλεργασία ο δημόσιος τομέα δεν ικανοποίησαν τους βουλευτές. Όπως είπε, η απάντηση ότι ο δημόσιος τομέας δεν είναι έτοιμος για την εφαρμογή της τηλεργασίας δεν είναι αποδεκτή. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, ζητήθηκε από την εκτελεστική εξουσία να αλλάξει ταχύτητες και να επιταχύνει την ανταπόκρισή της στο θέμα της τηλεργασίας, μέσω ρυθμίσεων και μηχανισμών που θα υποστηρίζουν την εφαρμογή της στον δημόσιο τομέα. Η Επιτροπή Εργασίας, είπε, ανέμενε ότι ο δημόσιος τομέας θα ηγείτο αυτής της προσπάθειας.

Ανέφερε ακόμα ότι δεν δόθηκε απάντηση από την εκτελεστική εξουσία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ρύθμιση της τηλεργασίας για το δημόσιο, δηλαδή είτε με τροποποίηση στην υφιστάμενη νομοθεσία, είτε με άλλο νομοσχέδιο.

πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,