Παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2019-2023, μετά από σχετικό θέμα, που ενέγραψε η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου.
Το συγκεκριμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης καθορίζει βασικούς στόχους προτεραιότητας, όπως η καταπολέμηση της έμφυλης βίας/πλήρης συμμόρφωση με τις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, την ισόρροπη συμμετοχή στις θέσεις λήψεως αποφάσεων, τον εκσυγχρονισμό/βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, την ενδυνάμωση ευάλωτων ομάδων γυναικών, την επαγγελματική ενδυνάμωση της γυναίκας, συμφιλίωση επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων, την εξάλειψη στερεοτύπων και κοινωνικών προκαταλήψεων, καθώς και την εκπαίδευση και κατάρτιση των γυναικών στις τεχνολογίες της πληροφορίας και επικοινωνίας.
Σε δηλώσεις της, μετά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Ιωσηφίνα Αντωνίου, είπε πως «σήμερα παρουσιάστηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2019-2023», σημειώνοντας πως «οι στόχοι προτεραιότητας παραμένουν σχεδόν οι ίδιοι».
Σημείωσε ότι οι «στόχοι παραμένουν οι ίδιοι, γιατί η προσπάθεια για την προώθηση της Ισότητας, για την εξάλειψη των δυσμενών διακρίσεων σε βάρος της γυναίκας και των ανισοτήτων παραμένουν, άρα, η προσπάθεια συνεχίζεται».
Όπως ανέφερε «στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης έχουμε προσθέσει ακόμα ένα στόχο, ο οποίος είναι αυτός της εκπαίδευσης και κατάρτισης των γυναικών στις τεχνολογίες της πληροφορίας και επικοινωνίας», συμπληρώνοντας πως «αυτό προέκυψε και από τις νέες συνθήκες που βιώνουμε, αλλά και από τις έρευνες και μελέτες, που καταδεικνύουν ότι οι γυναίκες, δυστυχώς, υφίστανται ένα υπότροπο αναλφαβητισμό όσον αφορά τον τομέα της πληροφορίας και της επικοινωνίας».
«Ως εκ τούτου», σημείωσε, «οφείλουμε ως κράτος να αντιμετωπίσουμε αυτή την πραγματικά δυσάρεστη κατάσταση, διότι αντιλαμβάνεστε ότι εάν η γυναίκα δεν μπορεί να ανταποκριθεί με τα ανάλογα προσόντα με τον άντρα σε αυτόν τον τομέα το ποσοστό συμμετοχής της στην αγορά εργασίας σίγουρα θα έχει μειωθεί».
Συμπλήρωσε ότι «εάν αυτή τη στιγμή ανοίγονταν περίπου 500 χιλιάδες θέσεις διεθνώς στον τομέα της πληροφορίας και της επικοινωνίας, μόνο ένα 23% των γυναικών θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις».
Είπε, τέλος, πως «το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι η αποτύπωση της κυβερνητικής πολιτικής και γι’ αυτό έχουν συμβάλει στην ετοιμασία του, εκτός από τους αρμόδιους φορείς του δημοσίου και η κοινωνία των πολιτών, που εκπροσωπούν οι διάφορες γυναικείες κομματικές οργανώσεις, οι συνδικαλιστικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ)».
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, είπε ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για Ισότητας Ανδρών και Γυναικών μετουσιώνει σε συγκεκριμένες δράσεις και πολιτικές υλοποίησης από κάθε αρμόδιο φορέα και Υπουργείο όλα αυτά που επιβάλλεται να γίνουν για την ισότητα ανδρών και γυναικών, ως βασικό στόχο της Κυπριακής Δημοκρατίας και με βάση τις διεθνείς συμβάσεις, που έχουν επικυρωθεί.
Ανέφερε ότι οι προτεραιότητες αυτές συνοψίζονται σε δύο βασικούς στόχους, δηλαδή στην εξάλειψη των νομοθετικών διακρίσεων εις βάρος των γυναικών και βεβαίως την κατοχύρωση ανδρών – γυναικών ισότητας σε όλους τους τομείς του δικαίου και δεύτερον την εμπέδωση της Αρχής της Ισότητας και των Ίσων Ευκαιριών στην πράξη.
«Θεωρούμε το σχέδιο αυτό πάρα πολύ σημαντικό και αυτό που θα πρέπει να διασφαλιστεί είναι η ορθή βάση των ενδεδειγμένων χρονοδιαγραμμάτων για υλοποίηση του. Η προσπάθεια για προώθηση της ισότητας είναι μια διαρκής προσπάθειας και γι΄ αυτό και κάποιες δράσεις επαναλαμβάνονται από τη στιγμή και που οι αριθμοί παραμένουν στα ίδια απογοητευτικά επίπεδα και δυστυχώς κάποια στερεότυπα εξακολουθούν καλά να κρατούν», συνέχισε.
Επιπλέον, είπε πως «χρειάζεται οι δράσεις να υλοποιηθούν, ειδικά οι δράσεις που έχουν προωθηθεί από τα ίδια τα Υπουργεία και πρέπει να υπάρξει δέσμευση του προϋπολογισμού για όλα αυτά, τα οποία εμπεριέχονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, αφού κάποιες από τις δράσεις που εμπεριέχονται παραμένουν να είναι μη κοστολογημένες».
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, είπε πως η ενημέρωση που είχαν σήμερα τα μέλη της Επιτροπής είναι ότι από τις 131 δράσεις, που περιλαμβάνονταν στο προηγούμενο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, έχουν υλοποιηθεί 117.
«Κάποιος πρέπει να σκεφτεί, για 14 δράσεις που δεν πρόλαβαν να υλοποιηθούν στο προηγούμενο σχέδιο, χάσαμε τη ευκαιρία να φτάσουμε την ισότητα; Είναι τραγελαφικό να κάνουμε αυτά τα σχέδια, χωρίς προϋπολογισμούς, χωρίς στόχο, χωρίς όραμα. Και είναι τραγελαφικό να μας λένε το ότι έχουμε κάνει το σχέδιο αυτό να λήγει το 2023 που λήγει και η διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ», είπε.
Ανέφερε πως «τα σχέδια και οι στρατηγικές γίνονται για να εκφράσουν το όραμα και για το πώς θα πάμε παρακάτω, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες μορφές ανισότητας και διακρίσεων σε βάρος της γυναίκας».
Σημείωσε ακόμα ότι «το τραγικό είναι ότι ήρθαν εκπρόσωποι Υπουργείων, που συμμετείχαν στη διαμόρφωση αυτού του σχεδίου και δεν ήξεραν το ρόλο, τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους και πως θα τις αναλύσουν».
«Οι ίδιοι οι μηχανισμοί, που καλούνται να υλοποιήσουν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα, δεν έχουν αναβαθμίσει το ρόλο τους. Υπήρχε ένας στόχος για υλοποίηση όλων των θεσμών και των μηχανισμών. Κάποια στιγμή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ψελλίσει κάτι και για Υφυπουργείο Ισότητας. Δεν ξέρω αν τώρα που πλησιάζει η 8η Μαρτίου αν θα τα θυμηθούν πάλι και πάρουν οποιαδήποτε μέτρα», κατέληξε η κ. Κουκουμά.
Πηγή: ΚΥΠΕ