Παρέμβαση της Κύπρου στην Έκτη Επιτροπή του ΟΗΕ για την έκθεση εργασιών της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου στην 76η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Η Κυπριακή Δημοκρατία προέβη την 1η Νοεμβρίου 2021 σε παρέμβαση στην Έκτη Επιτροπή (Νομικά Θέματα) της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατά τη συζήτηση για την Έκθεση της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου (ΕΔΔ).

Στην παρέμβαση του ο Αντιπρόσωπος της Κύπρου κ. Χάρης Χρυσοστόμου ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής για τις μέχρι τώρα προσπάθειες και το έργο τους, παρά τις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, και επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο σημαντικό έργο της Επιτροπής όσον αφορά στην κωδικοποίηση και προοδευτική ανάπτυξη του διεθνούς δικαίου. Εξάλλου, είναι γι’ αυτόν τον λόγο, σημείωσε, που η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα του Πρέσβη Ανδρέα Δ. Μαυρογιάννη για εκλογή στην εν λόγω Επιτροπή.

Όσον αφορά στην Έκθεση της Επιτροπής για το 2021, ο Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο θέμα της ανόδου της στάθμης της θάλασσας σε σχέση με το διεθνές δίκαιο, και τόνισε ότι η Κύπρος ως νησί, βιώνει η ίδια τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και ότι το φαινόμενο αυτό συνιστά σοβαρή απειλή για τους πληθυσμούς ανά τον κόσμο, ιδιαιτέρως για τα μικρά νησιωτικά κράτη.

Ο Αντιπρόσωπος της Κύπρου προέβη σε διάφορα σχόλια αναφορικά με το πρώτο έγγραφο που εκπόνησε η Ομάδα Μελέτης της ΕΔΔ σχετικά με τις επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης της θάλασσας στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Μεταξύ άλλων, η Κυπριακή Δημοκρατία υπενθύμισε ότι δεν εμπίπτει στους όρους εντολής της Ομάδας Μελέτης η υποβολή προτάσεων, ενδεχομένως, τυχών τροποποιήσεων του υφιστάμενου διεθνούς δικαίου της θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων της Σύμβασης ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Υποστήριξε επίσης το δικαίωμα των κρατών να καθορίζουν μόνιμα τις γραμμές βάσης σύμφωνα με τη Σύμβαση ΔτΘ, ενώ υπογράμμισε ότι οι γραμμές βάσης πρέπει να είναι μόνιμες διαμέσου της ολοκλήρωσης συμφωνιών οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών καθώς και ως αποτέλεσμα σχετικών αποφάσεων διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων, με βάση τη Σύμβαση ΔτΘ, και συμφώνως με τη Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συμβάσεων.

Τέλος, ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει με ενδιαφέρον το 2ο και 3ο έγγραφο της Ομάδας Μελέτης της ΕΔΔ στους τομείς της Κρατικής Υπόστασης και της Προστασίας των Ατόμων που επηρεάζονται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Για την παρέμβαση του Αντιπροσώπου της Κύπρου κ. Χάρη Χρυσοστόμου πατήστε εδώ.

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,