Παρέμβαση Μαυρογιάννη στη ΓΣ ΟΗΕ κατά την παρουσίαση της έκθεσης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Την ένθερμη υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, εξέφρασε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, μιλώντας στη γενική συζήτηση για την Έκθεση του ΔΠΔ στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης ΟΗΕ.

Ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει, μαζί με τα υπόλοιπα κράτη-μέρη, την προσπάθεια για εδραίωση του δικαστηρίου ως ενός ανεξάρτητου, αμερόληπτου δικαιοδοτικού οργάνου υψηλής ποιότητας. Τονίζοντας ότι η Κύπρος ενώνει τη φωνή της με όλα τα 71 κράτη που εξέφρασαν στην Γενική Συνέλευση ΟΗΕ την προσήλωσή τους στην προάσπιση της ακεραιότητας του Καταστατικού της Ρώμης απέναντι σε οποιαδήποτε μέτρα ή απειλές κατά του δικαστηρίου, των μελών του, αλλά και σε όσους συνεργάζονται με αυτό.

Ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος ανέφερε ότι παρά τις σημαντικές εξωγενείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει, το ΔΠΔ παραμένει ένας μηχανισμός υψηλής αξίας για την ανθρωπότητα δεδομένου ότι είναι το μόνο διεθνές όργανο που διασφαλίζει την απόδοση ποινικής ευθύνης προσώπων και είναι σε θέση να αποδώσει δικαιοσύνη στα θύματα των πιο σοβαρών εγκλημάτων όταν τα εγχώρια δικαιοδοτικά μέσα αποτύχουν να το πράξουν. Ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε επίσης την ανάγκη της συνέχισης της σταθερής ενίσχυσης της συνεργασίας ΔΠΔ με τον ΟΗΕ στη βάση τη σχετικής συμφωνίας που διέπει τη σχέση των δύο οργανισμών. 

Ευχαριστώντας τον Πρόεδρο του ΔΠΔ για την παρουσίαση της Έκθεσης που καλύπτει την περίοδο 1 Αυγούστου 2019 έως 31 Ιουλίου 2020, ο κ. Μαυρογιάννης αναγνώρισε την σημαντική πρόοδο που επιτέλεσε το δικαστήριο κατά την υπό εξέταση περίοδο, μεταξύ άλλων σε 10 συνολικά υποθέσεις που έχει ενώπιον του, παρά τις πρακτικές προκλήσεις που προέκυψαν λόγω της πανδημίας. Καλωσόρισε επίσης την έκθεση της Αξιολόγησης Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων (Independent Expert Review), η οποία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του ΔΠΔ.

Ο κ. Μαυρογιάννης υπογράμμισε ότι ο σκοπός της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης είναι να τεθεί τέρμα στην ατιμωρησία των αυτουργών των σοβαρότερων εγκλημάτων και έκανε αναφορά στα πρώτα διεθνή ποινικά δικαστήρια της Νυρεμβέργης και του Τόκιο, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα οποία έθεσαν τα θεμέλια για την σύγχρονη διεθνή ποινική δικαιοσύνη.  Πρόσθεσε ότι 22 χρόνια μετά τη υιοθέτηση του Καταστατικού της Ρώμης, με 123 κράτη-μέρη, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αντιπροσωπεύει  σήμερα την οργανωμένη στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην ατιμωρησία για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, της γενοκτονίας, των εγκλημάτων πολέμου αλλά και του εγκλήματος της επιθετικής ενέργειας (aggression).  Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημασία της δυνατότητας που παρέχει το Καταστατικό της Ρώμης για παραπομπή από το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ στο ΔΠΔ ατόμων που κατηγορούνται με σοβαρά εγκλήματα.

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως η φετινή χρονιά είναι σημαντική για το δικαστήριο, καθώς θα εκλέξει έξι νέους δικαστές και νέο Εισαγγελέα. Και καταλήγοντας, δήλωσε ότι τα μέχρι τώρα επιτεύγματα του δικαστηρίου είναι σημαντικά αλλά, παράλληλα, η αντιμετώπιση των  προκλήσεων για το δικαστήριο απαιτεί σκληρή δουλειά και συνεχή προσπάθεια.

«Εάν θέλουμε να καταστεί εφικτός ο στόχος της απόδοσης διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης και της προώθησης του κράτους δικαίου σε διεθνές επίπεδο, θα πρέπει όλα τα κράτη μέρη, καθώς και η ευρύτερη διεθνής κοινότητα, να στηρίξουν το ΔΠΔ ώστε να είναι σε θέση να εκπληρώσει την εντολή του», κατέληξε.

Διαβάστε την παρέμβασή του εδώ.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,