Δείτε το μήνυμα του Γραφείου Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού:
Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού (World Humanitarian Day) τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Αυγούστου, ως αποτέλεσμα σχετικής απόφασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), το 2009. Ο λόγος για την επιλογή αυτής της ημερομηνίας ήταν ο βομβαρδισμός της έδρας του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, στις 19 Αυγούστου 2003. Ως αποτέλεσμα, έχασαν τη ζωή τους 22 μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, περιλαμβανομένου και του Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Υποθέσεων στο Ιράκ. Κατά την Ημέρα αυτή, η υφήλιος μνημονεύει τους ανθρωπιστές που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν κατά την εκτέλεση της εργασίας τους. Ταυτόχρονα, τιμά όλους τους επαγγελματίες υγείας, που συνεχίζουν να σώζουν ζωές και να προστατεύουν ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού γιορτάζεται εν μέσω της πανδημίας COVID-19. Οι ανθρωπιστές καλούνται να ξεπεράσουν εμπόδια χωρίς προηγούμενο, για να στηρίξουν κόσμο που αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση. Η εκστρατεία των Ηνωμένων Εθνών για την Ημέρα εστιάζεται στους πραγματικούς ήρωες της ζωής, τους ανθρωπιστές, απευθύνοντάς τους ένα μεγάλο «ευχαριστώ», καθώς αφιερώνουν τη ζωή τους για να βοηθούν συνανθρώπους μας, σε πολύ δυσμενείς συνθήκες, σε όλο τον κόσμο. Μέσα από την εκστρατεία, αναδεικνύεται η αδιάκοπη προσπάθεια των ανθρωπιστών να διαφυλάσσουν ζωές, παρά τις συγκρούσεις, την αβεβαιότητα και τους κινδύνους. Φέτος, η μεγαλύτερη πρόκληση για τις ανθρωπιστικές δράσεις παγκοσμίως είναι η πανδημία. Οι περιορισμοί που έχουν τεθεί από τις Κυβερνήσεις οδήγησε τις κοινότητες, την Κοινωνία των Πολιτών και τις τοπικές ΜΚΟ στην «πρώτη γραμμή». Οι ανθρωπιστές κλήθηκαν να αναλάβουν την παράδοση φαγητού σε ευάλωτες ομάδες, την παροχή ασφαλούς στέγης, ακόμη και τη γέννηση παιδιών ή τη διαχείριση καταυλισμών προσφύγων.
Στην Κύπρο, η εθελοντική προσφορά ανέδειξε ακόμη μία φορά την αξία της, κατά την περίοδο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Με σοβαρότητα και πειθαρχία, σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, οι εθελοντές μας ήταν οι ήρωες στα μετόπισθεν. Ακολούθησαν πιστά το Πρωτόκολλο Διαχείρισης Εθελοντών σε Περιόδους Κρίσης, που είχε σχεδιάσει και εκδώσει το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ειδικά για την πανδημία. Δημιουργώντας ένα δίκτυο στήριξης κι ανθρωπιάς, ενεργοποιήθηκαν και πρόσφεραν, όπου χρειαζόταν. Ως αποτέλεσμα, η Κύπρος αναδείχθηκε ως Ευρωπαϊκή Καλή Πρακτική ως προς τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την εθελοντική προσφορά.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπισμού, το Γραφείο μας ευχαριστεί, εκ μέρους της Πολιτείας, τον κάθε εθελοντή και την κάθε εθελόντρια, οι οποίοι/ες με ανιδιοτέλεια συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας στον τόπο μας. Συγχαίρει, επίσης, όσους συμπολίτες μας προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και στηρίζουν συνανθρώπους μας σε κάθε άκρη της γης, χωρίς φυλετικές, θρησκευτικές ή άλλες διακρίσεις.
Οι προσπάθειες που καταβάλλονται εθελοντικά σε ολόκληρο τον κόσμο για την ανακούφιση ανθρώπων από την πανδημία κι άλλες ασθένειες, από πείνα, καταστροφές και πολέμους είναι αξιέπαινες. Δικαίως αποτίνουμε φόρο τιμής στους ανθρωπιστές, οι πράξεις των οποίων ας παραδειγματίσουν όλους. Οι τέσσερεις αρχές που καθοδηγούν την ανθρωπιστική δράση – ανθρωπιά, αλληλεγγύη, ουδετερότητα, ανεξαρτησία – πρέπει να διέπουν τη σκέψη και τον τρόπο ζωής μας καθημερινά.
Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών