Οζερσάι: Η συμφωνία για τις Βάσεις παραβιάζει τις συμφωνίες του 1960 και του 1969

Η  συμφωνία για την χρησιμοποίηση εδάφους των Βρετανικών Βάσεων αφορά μόνο περιοχές στην ε/κ πλευρά, ενώ η συμφωνία του 1960 υπογράφτηκε από τις τρεις εγγυήτριες χώρες και τους ηγέτες των δύο λαών στο νησί, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κουντρέτ Οζερσάι υποστηρίζοντας ότι για οποιαδήποτε αλλαγή εκείνης της συμφωνίας χρειάζεται η ενημέρωση και η έγκριση όλων αυτών.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο «ΥΠΕΞ» στη δήλωσή του μετά την συμφωνία της Βρετανίας με την Κυπριακή Δημοκρατία για το καθεστώς περιοχών στις Βάσεις, ανέφερε ότι η εν λόγω συμφωνία είναι παραβίαση και της διεθνούς συμφωνίας για την Κύπρο του 1960 και της Συνθήκης της Βιέννης για το δίκαιο των συμφωνιών του 1969. Η συμφωνία αυτή, συνεχίζει, δεν δεσμεύει την τ/κ πλευρά αφού δεν έχει την έγκρισή της, δεν πήρε μέρος στις διαπραγματεύσεις, πραγματοποιήθηκε παρά το γεγονός ότι η τ/κ πλευρά ενδιαφέρεται για τον «λαό» της που ζει στις Βάσεις, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του. Υπάρχουν δικαιώματα και του τ/κ «λαού», όχι μόνου του ε/κ «λαού», όπως αναφέρει ο κ. Οζερσάι, στις Βάσεις. Ο Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρει στη δήλωση του ότι η τ/κ πλευρά τηρεί την απαραίτητη ευαισθησία σε παρόμοιες περιπτώσεις και μίλησε για το αρχιτεκτονικό σχέδιο για την περιοχή του Περγάμου που ήταν αποτέλεσμα διαβουλεύσεων με αρμοδίους των Βάσεων. Πρόσθεσε ότι όταν η αρχική συμφωνία για τις Βάσεις είχε υπογραφεί το 2014, η τ/κ πλευρά είχε  μεταφέρει στο υψηλότερο επίπεδο την αρνητική στάση της έναντι αυτής.

Διαβάστε περισσότερα για τη συμφωνία: ΠτΔ: Σημαντικές προοπτικές στις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων με την εφαρμογή της διμερούς Διευθέτησης ρύθμισης Μη Στρατιωτικής Ανάπτυξης – Tι προβλέπεται (vid)

Διαβάστε τη Δήλωση Πολιτικής

Ακούστε επίσης τη συζήτηση που έγινε στο Ράδιο Πρώτο για τις Βρετανικές Βάσεις. Στη εκπομπή φιλοξενήθηκαν κατά σειρά οι: Χρήστος Κληρίδης 2:20, Χρήστος Ιακώβου 15:06, Γιώργος Λιλλήκας 25:54, Στέφανος Στεφάνου 35:25, Βασίλης Σταματάρης 50:13.

Δείτε τους χάρτες :

Περιοχές μελέτης

Περιοχή Ακρωτηρίου

Περιοχή Δεκέλειας

Χρήση γης στο Ακρωτήρι

Χρήση γης στη Δεκέλεια

Χάρτης Περιβαλλοντικού Πλούτου Ακρωτήρι

Χάρτης Περιβαλλοντικού Πλούτου Δεκέλεια

Σχέδιο Οδικού Δικτύου Εθνικής και Περιφερειακής Σημασίας Ακρωτηρίου

Σχέδιο Οδικού Δικτύου Εθνικής και Περιφερειακής Σημασίας Δεκέλειας

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ / Τμήμα Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας /Διοίκηση Βρετανικών Βάσεων / Reporter

Print Friendly, PDF & Email