Ομιλία Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως κατά την επίσκεψη της στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να έχουμε μια πρώτη επαφή, ενημερώνοντάς σας για τους στόχους του Υπουργείου αλλά και για να ακούσω τις δικές σας θέσεις και απόψεις, ώστε να μπορέσουμε να θέσουμε τη συνεργασία μας σε πιο γερά θεμέλια.

Στο σύντομο διάστημα της παρουσίας μου στο Υπουργείο, έχω διαπιστώσει το σημαντικό έργο το οποίο επιτελείται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και για το οποίο θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου.

Από τις πρώτες κιόλας μέρες μου στο Υπουργείο, μετέβηκα στο Συντονιστικό Κέντρο στην Κοφίνου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στις κοινότητες της Ορεινής Λεμεσού και Λάρνακας, όπου είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω προσωπικά ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία στελεχώνεται από ένα άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό κατάλληλο για ειδικές αποστολές αυξημένης δυσκολίας και επικινδυνότητας.

Η διαπίστωση μου αυτή επιβεβαιώθηκε λίγες ημέρες αργότερα όταν κληθήκατε να συμμετάσχετε στην κυπριακή αποστολή η οποία μετέβηκε στην Ελλάδα για να συνδράμει στον αγώνα των Ελληνικών αρχών για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών.

Η καθολική αναγνώριση της ουσιαστικής συνεισφοράς σας σε εκείνες τις προσπάθειες, αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη για το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού των μελών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά πού κάνατε την Κύπρο μας περήφανη.

Σε σχέση με τον ευρύτερο σχεδιασμό του Υπουργείου, προτεραιότητα μας είναι η υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο,  εντάσσεται και η ολοκλήρωση της αυτονόμησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με την πρόσφατη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα και νέες προοπτικές για το σώμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το οποίο μπορεί τώρα λειτουργώντας με πλήρη αυτονομία, να καταστεί ακόμη πιο λειτουργικό, ευέλικτο και αποτελεσματικό στον πολυδιάστατο του ρόλο.

Ήδη παρακολουθώ και ενημερώνομαι τακτικά για όλες τις ενέργειες που έγιναν και γίνονται για να καταστεί δυνατή η λειτουργική αυτονομία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η οποία από τις 6.9.2021 λειτουργεί σε πιλοτική βάση σε αυτόνομο περιβάλλον σε ότι αφορά την μηχανογράφηση και την τεχνική υποστήριξη. Αναμένω ότι σύντομα θα είναι σε θέση να εφαρμόσει πλήρως τα δικά της ανεξάρτητα συστήματα.

Το κενό που παρατηρήθηκε στον πρόσφατα ψηφισθέντα Νόμο, σχετικά με την συμπερίληψη μεταβατικών διατάξεων, έτσι ώστε οι διαδικασίες διορισμού, προαγωγής και πειθαρχικών διώξεων που είχαν αρχίσει με βάση τον περί Αστυνομίας Νόμο, να μπορούν να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν με βάση το νομικό καθεστώς που είχαν αρχίσει.

Αυτό ώστε να αποφευχθεί η εξ υπαρχής επανάληψη τους. Το τροποποιητικό νομοσχέδιο βρίσκεται στην Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση. Με την ψήφιση του, θα ακολουθήσει η  γνωστοποίηση από το υπουργικό Συμβούλιο για να τεθεί σε ισχύ ο βασικός νόμος.

Η πλήρης αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δημιουργεί νέα δεδομένα και υψηλότερες προσδοκίες οι οποίες θα πρέπει να ικανοποιηθούν.

Είμαι βέβαιη ότι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, περιλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού και των μέσων που διαθέτει, σε συνδυασμό με την συνεχή εκπαίδευση και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που σας διακατέχει, θα συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση, με απώτερο στόχο την δημιουργία μιας σύγχρονης Υπηρεσίας η οποία να μπορεί να ανταποκριθεί στο όποιο περιστατικό προκύψει, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό, ανά πάσα στιγμή, 7 μέρες την εβδομάδα 24 ώρες το 24ωρο.

Μετά και την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά, η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την άμεση προώθηση και υλοποίηση μιας δέσμης μέτρων και ενεργειών για ενίσχυση και αντιμετώπιση αδυναμιών και ελλείψεων, που θα συμβάλουν αποτελεσματικά στην πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών.

Τα μέτρα αυτά αφορούν μεταξύ άλλων, στην κάλυψη των ελλείψεων του Συστήματος Διαχείρισης Δασικών Πυρκαγιών για προστασία των δασών και των παραδασόβιων κοινοτήτων, ως επίσης και τη βελτίωση της λειτουργίας της Μονάδας Πτητικών Μέσων και την ενίσχυση της αεροπυρόσβεσης.

Σε συνάντηση χτες με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας,  συζητήθηκε η αναθεώρηση και ο εξορθολογισμός των ποινών, κατά τρόπον ώστε το πλαίσιο να λειτουργεί αποτρεπτικά.

Αρμόδια Επιτροπή από τα τρία αρμόδια Υπουργεία και τη Νομική Υπηρεσία θα μελετήσει το όλο θέμα και θα υποβάλει εισηγήσεις για βελτίωση και διόρθωση του όλου συστήματος. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να κατατεθούν τα σχετικά νομοσχέδια στη Βουλή.

Θα κλείσω τονίζοντας ότι η πολιτεία αναμένει πολλά από εμάς. Χρειάζεται να δουλέψουμε σκληρά για να πετύχουμε το καλύτερο που μπορούμε.

Πιστεύω ότι υπάρχει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, και είμαι βέβαιη ότι όλοι σας έχετε πλήρη συναίσθηση του υψηλού καθήκοντός σας και της ευθύνης που έχουμε απέναντι στην χώρα μας και στην κοινωνία γενικότερα.

Προσωπικά θέλω να επαναλάβω την αμέριστη εμπιστοσύνη μου προς εσάς και να τονίσω την ανάγκη να φανούμε όλοι αντάξιοι αυτών των προσδοκιών.

Πηγή : Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,