Ομιλία της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κας Στέφης Δράκου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών της Βουλής

Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να συγχαρώ εσάς και όλα τα μέλη της Επιτροπής για την εκλογή σας και να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχετε μπροστά σας.

Η συνεργασία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης με την Επιτροπή σας και με τη Βουλή γενικότερα, είναι δεδομένη.

Θα συνεχίσουμε μέσα από ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο να συμβάλλουμε  στο έργο σας  με στόχο την ολοκλήρωση και ψήφιση νομοσχεδίων, πάντα με γνώμονα το όφελος στον πολίτη.

 Προσωπικά  θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για να φέρουμε μαζί,  ο καθένας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, εις πέρας το δύσκολο έργο που έχουμε μπροστά μας.

Θα τολμούσα να πω ότι το ΥΔΔΤ έχει ιδιαίτερη σχέση και συνεργασία με την Επιτροπή Νομικών, καθότι ένα μεγάλο μέρος των νομοσχεδίων που ετοιμάζει το Υπουργείο και καταθέτει στη Βουλή, τα επιλαμβάνεται η Επιτροπή σας. Αρκεί να αναφέρω ότι 44 νομοσχέδια βρίσκονται ήδη κατατεθειμένα στη Βουλή για να έρθουν ενώπιον σας για συζήτηση.

Μεταξύ αυτών τα πολύ σημαντικά νομοσχέδια της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, το πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας του κράτους και της  πρόληψης και καταπολέμηση της διαφθοράς.

Προτεραιότητα και βασικός στόχος η ολιστική μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. Για τον σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση προωθεί ένα ολοκληρωμένο και φιλόδοξο πρόγραμμα θεμελιωδών διαρθρωτικών αλλαγών του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης, με τη δημιουργία νέων δομών και δικαιοδοσιών, την εισαγωγή σύγχρονων τεχνολογιών και την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό μέσω της συνεχιζόμενης επιμόρφωσης.

Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτών των νομοσχεδίων, μαζί με τα νομοσχέδια που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, θα αποτελέσουν το επίκεντρο των προσπαθειών μου.

Όραμά μου είναι  να συμβάλω στην εδραίωση ενός ταχύτερου και αποτελεσματικότερου συστήματος απονομής Δικαιοσύνης, που θα διασφαλίζει υψηλά επίπεδα διαφάνειας και ποιότητας. Κάτι τέτοιο, θα συμβάλει τόσο στην επανάκτηση της εμπιστοσύνης του λαού στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης, όσο και στη βελτίωση της εικόνας της Κύπρου στο εξωτερικό.

Απευθύνω σήμερα έκκληση από αυτό το βήμα της Βουλής, αφού κοινός είναι ο στόχος όλων των εμπλεκομένων, και αφού είμαι  βέβαιη ότι όλοι ακούμε και συμμεριζόμαστε τη γνήσια αγωνία του πολίτη όταν χρειάζεται μέχρι και 15 χρόνια για να του αποδοθεί η δικαιοσύνη, να συμβάλουμε όλοι, ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, η συζήτηση που ξεκίνησε πριν αυτοδιαλυθεί η Βουλή και να οδηγηθούν τα σχετικά νομοσχέδια στην Ολομέλεια για ψήφισή τους.

Στα θέματα μεγάλων μεταρρυθμίσεων, αναμένεται στα πλαίσια του δημοκρατικού διαλόγου να εκφράζονται διαφορετικές απόψεις. Έχω αρχίσει ένα νέο κύκλο επαφών με όλους τους εμπλεκόμενους, για να έχω ιδίαν άποψη για τις θέσεις όλων και θα καταβάλω κάθε προσπάθεια να συνθέσω απόψεις και να καταθέσω εισηγήσεις. Ωστόσο, μετά από τέσσερα χρόνια διαβούλευσης, βρισκόμαστε πλέον στο στάδιο των τελικών αποφάσεων.

Ο τελευταίος λόγος ανήκει σε σας, τη νομοθετική εξουσία. Στα χέρια σας βρίσκεται η μεταρρύθμιση. Η απαίτηση του πολίτη για γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης είναι δικαίωμα, που οφείλουμε να του αποδώσουμε.  Η υπομονή των πολιτών έχει όρια, τα οποία δεν έχουμε δικαίωμα να υπερβούμε.

Παράλληλα, η ψήφιση των νομοσχεδίων που αποσκοπούν στην πάταξη της διαφθοράς αποτελούν επίσης μια μεγάλη πρόκληση που οφείλουμε να απαντήσουμε.

Πιστεύω ο στόχος να παραδώσουμε στην κοινωνία ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο εναντίον της διαφθοράς είναι κοινός.

Το νομικό αυτό εργαλείο αποτελεί το πρώτο βήμα. Χωρίς αυτό σκοντάφτουμε σε νομικά κενά που συχνά καταλήγουν σε αναποτελεσματικές ενέργειες.

Οφείλω δε να χαιρετίσω το γεγονός ότι ως πρώτο θέμα στη σημερινή  ημερήσια διάταξη της Επιτροπής βρίσκεται το νομοσχέδιο που αφορά τη Σύσταση και λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της διαφθοράς, αποδεικνύοντας έτσι έμπρακτα το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Επιτροπής και την πρόθεσή σας να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η συζήτηση το συντομότερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοθετικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς, συμπληρώνει και ενισχύει το Εθνικό Οριζόντιο Σχέδιο Δράσης κατά της Διαφθοράς, που ανακοίνωσε σχετικά ο Προέδρος της Δημοκρατίας και που το ΥΔΔΤ έχει την ευθύνη να συντονίζει και παρακολουθεί.

Θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε περισσότερα για αυτό το θέμα όταν θα μπούμε στο μέρος της νομοθετικής εργασίας (της ημερήσιας διάταξης).

Γνωρίζετε, ότι τα εν λόγω νομοσχέδια, συνδέονται και αποτελούν προϋπόθεση για την εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων που χρειάζεται η οικονομία μας. Κάτι που εντείνει την πίεση για ολοκλήρωση τους σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ενώ παράλληλα μεγεθύνει το εύρος της ευθύνης μας.

Πρόσθετα, τέθηκαν και εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής δύο σημαντικά νομοσχέδια,  που εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, τα οποία οδηγούν στην εξειδίκευση της αστικής δικαιοδοσίας και συμβάλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου ως οικονομικού κέντρου, αλλά και την προσέλκυση των ξένων επενδύσεων.

Πρόκειται για τα νομοσχέδια που προβλέπουν την ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου που στοχεύουν στην εκδίκαση με ταχείες διαδικασίες, εμπορικών διαφορών και ναυτικών υποθέσεων, μεγάλου ύψους επίδικης διαφοράς, των οποίων η συζήτηση αναμένεται να ακολουθήσει σε εύθετο χρόνο.

Επίσης, στο θέμα του οικογενειακού δικαίου, εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής σας, σειρά νομοσχεδίων που ετοιμάσθηκαν από το Υπουργείο και τα οποία αποσκοπούν στη στήριξη και ενδυνάμωση του θεσμού της οικογένειας, μέσα από ένα εκσυγχρονισμένο νομοθετικό πλαίσιο, κατά τρόπο που να μπορεί ν’ ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και απαιτήσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο, ιδιαίτερα θετική αναμένεται να είναι και η συμβολή των Κανονισμών για τη  Διαμεσολάβηση σε Οικογενειακές διαφορές οι οποίοι εκκρεμούν ενώπιον της Επιτροπής σας για έγκριση. Η έγκριση τους θα επιτρέψει την εφαρμογή του νόμου για τη Διαμεσολάβηση σε Οικογενειακές Διαφορές, ο οποίος λειτουργώντας ως ένας εξωδικαστικός μηχανισμός επίλυσης των διαφορών, φιλοδοξεί να συμβάλει στον περιορισμό των οικογενειακών συγκρούσεων και την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων προς όφελος τόσο των δύο μερών, όσο και των ανήλικων τέκνων τους.

Σε αυτά τα πλαίσια, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά και αποδοτικά με τους «φυσικούς του εταίρους», δηλαδή το Ανώτατο Δικαστήριο, το δικηγορικό σώμα και τη Νομική Υπηρεσία, ούτως ώστε οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί, να συγκεντρώνουν τον υψηλότερο βαθμό συναίνεσης και αποδοχής, διευκολύνοντας έτσι το έργο της Νομοθετικής Εξουσίας.

Σεβόμενη το χρόνο της Επιτροπής, επικεντρώνομαι στα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης και της καταπολέμησης της διαφθοράς, αποφεύγοντας  αναφορά  σε όλα τα νομοσχέδια που εκκρεμούν στην Επιτροπή σας και εξακολουθούν να παραμένουν στους στόχους του Υπουργείου ΔΔΤ αλλά και στις προτεραιότητές μου.

Ενδεικτικά αναφέρω, το νομοσχέδιο για την επέκταση των κλιμάκων δικαιοδοσίας του Ανώτερου Επαρχιακού Δικαστή και του Επαρχιακού Δικαστή, τα νομοσχέδια και τους Κανονισμούς για τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος, τα νομοσχέδια για την ενίσχυση του ρόλου της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, κ.ά.

Καταλήγοντας, θέλω προσωπικά να σας διαβεβαιώσω για άλλη μια φορά ότι μαζί με τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο, θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να συμβάλλουμε εποικοδομητικά στο έργο της Επιτροπής σας, πρώτιστα για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν.

Επισημαίνω εκ νέου τον πολύ σημαντικό ρόλο, όπως έχω ήδη αναφέρει, της Βουλής των Αντιπροσώπων, γι’ αυτό απευθύνομαι σ’ εσάς ζητώντας τη συνεργασία σας, με κοινό στόχο την ενίσχυση των θεσμών και της προσφοράς ποιοτικών υπηρεσιών στον πολίτη.

Πηγή : Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,