Δηλώσεις της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης μετά την ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών για τα νομοσχέδια που εκκρεμούν ενώπιον της Επιτροπής

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κα Στέφη Δράκου ενημέρωσε σήμερα τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών για τα νομοσχέδια τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί ενώπιον της Βουλής, 44 στον αριθμό, που εκκρεμούν για συζήτηση.

Κορυφαία προτεραιότητα η ψήφιση των νομοσχεδίων για τη Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και η ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους είπε ότι «επιθυμώ να επαναλάβω ότι συμμεριζόμαστε την αγωνία του πολίτη που χρειάζεται 15 περίπου χρόνια για να του αποδοθεί δικαιοσύνη. Από πλευράς μου έχω διαβεβαιώσει τη Βουλή ότι θα καταβάλω, μέσα στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα, κάθε προσπάθεια προκειμένου να συνθέσω απόψεις και να προσπαθήσω να βρω κάποιες λύσεις.

«Ωστόσο», πρόσθεσε «σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις πάντα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Μετά από τέσσερα χρόνια συζητήσεων πιστεύω ότι βρισκόμαστε πλέον στο στάδιο των τελικών αποφάσεων.  Η γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη και οφείλουμε να του το αποδώσουμε. Η υπομονή των πολιτών έχει όρια, τα οποία δεν έχουμε δικαίωμα να υπερβούμε. Η μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει και σύμφωνα με τους κανόνες της Δημοκρατίας ο τελευταίος λόγος πάντοτε ανήκει στη Βουλή».

Η κα Δράκου πρόσθεσε ότι στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών άρχισε, επίσης, η συζήτηση που αφορά το νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.  Και για αυτό το νομοσχέδιο, ανέφερε,  προ-υπήρξε αρκετή διαβούλευση και επαναρχίζει σήμερα η συζήτηση με τη νέα σύνθεση της Βουλής.

«Στόχος και σκοπός», είπε «είναι και πάλι κοινός. Πιστεύω ότι το νομοθετικό αυτό πλαίσιο είναι το πρώτο βήμα, που ενισχύει και συμπληρώνει το Οριζόντιο Σχέδιο Δράσης που έχει ανακοινώσει ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Είναι άποψή μου ότι αν προχωρήσουμε σε αυτό το δρόμο θα καλύψουμε σταδιακά το χαμένο έδαφος της διαφάνειας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και θα ξαναφέρουμε τους πολίτες πιο κοντά μας».

Επανέλαβε ότι από δικής της πλευράς, θα κάνει ότι χρειάζεται προκειμένου «να βρούμε συναίνεση, αλλά στο τέλος της ημέρας η Βουλή έχει τον τελευταίο λόγο».

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι δεν πήρε την εντύπωση ότι δεν υπάρχει καλή θέληση και βούληση, από τη Βουλή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν την εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων.  «Αντίθετα, όπως είπε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, θα ορίσει μια νέα συνάντηση όπου θα δοθούν απαντήσεις στους διάφορους προβληματισμούς που εκφράστηκαν, για να μπορέσει η Επιτροπή να καταλήξει και να προωθήσει τα νομοσχέδια για ψήφιση το συντομότερο», ανέφερε η κα Δράκου.

Πρόσθεσε πως «όπως είπα και προηγουμένως, αυτό που έχει σημασία είναι σε κάποιο στάδιο και εκεί που εξακολουθούν να παραμένουν κάποιες διαφωνίες η Βουλή να έχει τον τελευταίο λόγο. Το ότι κάποια από αυτά τα νομοσχέδια είναι συνδεδεμένα είτε άμεσα, είτε έμμεσα με ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία έχει ανάγκη η οικονομία μας, εντείνει την πίεση και διευρύνει την ευθύνη μας να βρούμε τις λύσεις και να τα οδηγήσουμε σε ψήφιση.  Αυτό που δεν πρέπει να γίνει είναι τα οδηγήσουμε σε αδιέξοδο».

Απαντώντας σε ερώτηση για την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, είπε ότι σήμερα έγινε μια επανατοποθέτηση των θέσεων και των ανησυχιών των εμπλεκομένων και ότι «δεν δόθηκε ο χρόνος για να γίνει μια εκτεταμένη συζήτηση, για να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Σίγουρα από πλευράς μας, αρκετά από αυτά τα σημεία τα γνωρίζουμε, έχουμε τις απαντήσεις, είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε και να βρούμε τις λύσεις», κατέληξε η κα Δράκου.

Πηγή : Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,