Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας ολοκλήρωσε την Τρίτη τη συζήτηση για τις ληξιπρόθεσμες κοινωνικές εισφορές, με στόχο το σχετικό νομοσχέδιο να οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στα μέσα Απριλίου.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής ανέφερε ότι η Επιτροπή, μετά από έντονη προσπάθεια κατάφερε να πείσει την Κυβέρνηση, ώστε το νέο σχέδιο να καλύψει και εισφορείς, οι οποίοι συμμετείχαν στο προηγούμενο σχέδιο και διέκοψαν για διάφορους λόγους. Πρόσθεσε ότι το νέο σχέδιο θα καλύπτει όλες τις εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) μέχρι και το τέλος του 2020.
Παράλληλα, είπε, θα δοθεί η δυνατότητα με γνωστοποίηση της Υπουργού να περιληφθούν στο νέο σχέδιο και εκείνοι που είχαν επωφεληθεί του προηγούμενου σχεδίου με κάποιες εκπτώσεις, αλλά για διάφορους λόγους διέκοψαν. Κάτι τέτοιο, όπως ανέφερε, χρήζει τροποποίησης του μηχανογραφικού συστήματος αλλά και υπολογισμού του ποσού του οποίου έτυχαν έκπτωσης για να προστεθεί αυτό το ποσό στις οφειλές τους, ώστε να μην τύχουν διαφορετικής μεταχείρισης απ’ ό,τι οι υπόλοιποι εισφορείς. Πρόσθεσε ότι όσοι εισφορείς δεν έτυχαν καμιάς έκπτωσης, αλλά διέκοψαν στο προηγούμενο πρόγραμμα, θα έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν άμεσα το νέο σχέδιο.
Στόχος του σχεδίου είπε, να δοθεί η δυνατότητα πληρωμής των καθυστερημένων οφειλών και το ΤΚΑ να εισπράξει πολλά καθυστερημένα ποσά.
Ανέφερε ότι όσοι ενταχθούν στο νέο σχέδιο θα μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε 54 δόσεις, ενώ αν κάποιος καθυστερήσει να πληρώσει τρεις δόσεις το σύστημα θα τους βγάζει εκτός σχεδίου. Με βάση της διαδικασία, πρόσθεσε, το μέγιστο του τόκου που μπορεί να πληρώσει κάποιος είναι 27% και αν κάποιος πληρώσει εφάπαξ θα καρπωθεί αυτού του 27%, ενώ αν πληρώσει σε λιγότερες από 54 δόσεις θα υπάρξει ανάλογη μείωση του τόκου.
Παράλληλα ανέφερε ότι στο υφιστάμενο σχέδιο ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών παραμένουν 900 άτομα, ενώ είχαν ξεκινήσει 3000 περίπου και εισπράχθηκαν περίπου 55 εκατομμύρια ευρώ. Εξέφρασε την άποψη ότι στο νέο σχέδιο οι εισπράξεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες, όπως και ο αριθμός των ατόμων που θα ενδιαφερθούν να ενταχθούν στο σχέδιο. Ανέφερε επίσης ότι στόχος είναι να πάει το νομοσχέδιο για ψήφιση περί τα μέσα Απριλίου.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, ανέφερε ότι ουσιαστικά το νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία προέκυψαν και λόγω πανδημίας με τις καθυστερημένες οφειλές στις κοινωνικές ασφαλίσεις τόσο στον αυτοεργοδοτούμενο όσο και στον εργοδότη, ώστε να μπορέσουν να ρυθμίσουν με μέχρι και 54 δόσεις τις οφειλές τους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
«Είναι ένα μέτρο το οποίο θεωρούμε πως είναι προς την ορθή κατεύθυνση, γιατί ακριβώς με τα προβλήματα της πανδημίας είναι πάρα πολύς κόσμος, πάρα πολλοί αυτοεργοδοτούμενοι και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και πληρωμής αυτών των οφειλών», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι το επιτόκιο που θα μπαίνει θα είναι ανάλογα με την περίοδο στην οποία γίνεται η αποπληρωμή και θα είναι κλιμακωτό.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη του νομοσχεδίου μετά από πάρα πολλή προσπάθεια, προτάσεις νόμου, πίεση στην Κυβέρνηση. Όπως είπε, είναι η δεύτερη έκδοση αυτού του προγράμματος, που θα διευκολύνει αυτούς που έχουν οφειλές στο ΤΚΑ. Ανέφερε ότι θεωρεί σημαντική διευκόλυνση για του εργαζόμενους και μικρές επιχειρήσεις το νέο πρόγραμμα, που θα δίνει ευκαιρία επανένταξης και σε προηγούμενους οφειλέτες.
Παράλληλα ανέφερε ότι ενώ μετά βίας κατάφεραν σήμερα να καταλήξουν σε ένα δεύτερο σχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στις κοινωνικές ασφαλίσεις, τα κόμματα προωθούν στη Βουλή έβδομη τροποποίηση και επέκταση του προγράμματος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στον φόρο εισοδήματος, παρά την αντίθετη άποψη του Εφόρου. Παράλληλα σημείωσε ότι έχουν πληροφορηθεί από επιστολή του Γενικού Ελεγκτή του 2019 ότι υπάρχουν και βουλευτές που ευνοούνται από αυτό το πρόγραμμα.
Ο κ. Περδίκης διερωτήθηκε κατά πόσο βουλευτές που ευνοούνται από το πρόγραμμα που οι ίδιοι προωθούν, θα έχουν την πολιτική εντιμότητα να το πουν στην Ολομέλεια την ώρα που το ψηφίζουν. Πρόσθεσε ότι την προηγούμενη φορά που το έκαναν, όταν τους το ζήτησε στην Ολομέλεια, δεν το έκανε κανένας. Πρέπει επιτέλους να καθιερωθούν σε αυτή τη χώρα, είπε, θεσμοί και λειτουργίες πολιτικής λογοδοσίας και να παρουσιάζεται η σύγκρουση συμφέροντος και ενδιαφέροντος όταν υπάρχει. Ανέφερε παράλληλα ότι κάθε φορά που έρχεται αυτό το πρόγραμμα για τις εισφορές στο φόρο εισοδήματος, λένε ότι είναι η τελευταία φορά και κάθε φορά έρχεται νέο πρόγραμμα, ενώ για τις κοινωνικές ασφαλίσεις που είναι ο φτωχός ο κόσμος «σκοτωθήκαμε στην Επιτροπή Εργασίας να πείσουμε την Κυβέρνηση να φέρει μια σχετική νομοθεσία».
Πηγή : ΚΥΠΕ