Ασπίδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα : Ήρθαμε για να μείνουμε

Τον τελευταίο χρόνο δύο λέξεις ακούγονται όλο και πιο συχνά. Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η πανδημία εκτός από την απομόνωση , τις μάσκες και τα εμβόλια έφερε περισσότερο από κάθε άλλη φορά την επιθυμία στους Κύπριους να διεκδικήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, κάτι που, ανεξάρτητα του τρόπου που επιλέγουν μερικοί, είναι ενθαρρυντικό. 

Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι δεν υπάρχει κανένα ενεργό σωματείο για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας! Μεμονωμένα ακούγονται κάποιες φωνές, ενίοτε αλαλάζουσες που αναφέρονται σε αυτά και αραιά και που δικηγόροι εγείρουν τέτοια ζητήματα στις δικαστικές αίθουσες στα πλαίσια κάποιας υπόθεσης τους. Και κάπου εδώ ξεκινά η δική μας ιστορία.

Όταν μέσα Μαρτίου του 2020 ευρισκόμενος, όπως όλοι, σε πλήρη απομόνωση άρχισα να περιεργάζομαι την ιδέα ίδρυσης ενός τέτοιου σωματείου, ελάχιστοι ήταν αυτοί που ασχολούνταν με αυτό που λίγο καιρό αργότερα θα έτεινε να γίνει «καραμέλα» στο στόμα πολλών Κυπρίων. Ακόμα και σήμερα στα πρόθυρα του εξευτελισμού της έννοιας, από κάποια μερίδα ατόμων επαναλαμβάνω, νιώθω ότι η ανάγκη για ύπαρξη μιας ομάδας, που στόχος τους θα είναι η προάσπιση αυτών των δικαιωμάτων είναι υψίστης σημασίας.

Περαιτέρω πιστεύω ότι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν υπάρχουν μόνο λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Είναι τόσο ευρύ το πεδίο που καλύπτουν , που θα ήταν άστοχο να επικεντρωθεί κάποιος μόνο σε αυτό τον τομέα.

Οι Οδηγίες και οι Συνθήκες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας είμαστε μέλος, συνεχώς αυξάνονται και θέτουν τα πλαίσια αντιμετώπισης διαφόρων θεμάτων που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αυστηρά χρονοδιαγράμματα ενσωμάτωσης τους στο ημεδαπό δίκαιο.

Δεν υπάρχει λοιπόν μόνο το Σύνταγμα, η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ο.Η.Ε., η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η πλούσια Νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σαν πυξίδα, υπάρχει και το συνεχώς εξελισσόμενο δίκαιο που ανάφερα πιο πάνω. Όλες αυτές οι πηγές δικαίου αποσκοπούν και πετυχαίνουν τη βελτίωση της ζωής του ανθρώπου, εφόσον φυσικά ακολουθούνται. Εφόσον όμως στην πράξη διαφαίνεται ότι αυτοί οι κανόνες παραβιάζονται, τότε η ανάγκη για ένα αδιάκοπο αγώνα για τήρηση τους επιβάλλεται.

Το σωματείο που ιδρύουμε μια ομάδα είκοσι (20) δικηγόρων σε λίγες μέρες θα είναι επίσημα παρόν. 

Έτοιμο να δεχθεί για μέλος του, όποιον ενδιαφέρεται να συμπορευθεί μαζί μας σε μάχες για υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Έτοιμο χωρίς λαϊκισμούς και ακρότητες, αλλά με μαχητικότητα, με ωριμότητα στο λόγο και στις πράξεις του, να γίνει η φωνή του κάθε ενός από εμάς, χωρίς οποιοδήποτε διαχωρισμό, στην διεκδίκηση της απόλαυσης των δικαιωμάτων του.

Έτοιμο να εισηγηθεί, να ενημερώσει, να καταγγείλει. Να συμπαρασταθεί σε θέματα που ο καθένας νιώθει δικαίως ότι η εξουσία του στερεί αυτά που δικαιούται.

Το όνομα του Σωματείου μας είναι «ΑΣΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ».

Και φιλοδοξούμε να είμαστε όπως αυτό το προστατευτικό και αδιαπέραστο υλικό απέναντι σε κάθε επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα του καθενός που κατοικεί σε αυτό τον τόπο. Έχοντας πάντα οδηγό στη δράση μας τη νηφάλια κρίση και τη στάθμιση όλων των παραγόντων, όπως άλλωστε επιτάσσει και η νομική επιστήμη.

Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν στοχεύουμε στην πρόκληση για την πρόκληση, ούτε στην κάθε είδους εκμετάλλευση ενός τόσου σοβαρού θέματος, όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Από την άλλη όμως είμαστε έτοιμοι να κάνουμε άκρως αισθητή την παρουσία μας εκεί και όπου χρειάζεται.

ΗΡΘΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,