Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ζήτησε την αντιστροφή των αποφάσεων της Κίνας για το Νομοθετικό Συμβούλιο του Χονγκ Κονγκ

Ο Ύπατος Εκπροσώπος Ζοζέπ Μπορέλ, ζήτησε εξ ονόματος της ΕΕ την αντιστροφή των αποφάσεων της Κίνας σχετικά με τον αποκλεισμό των μελών του Νομοθετικού Συμβουλίου του Χονγκ Κονγκ.

Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της  ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε αναφέρει ότι “στις 11 Νοεμβρίου, η Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας εξέδωσε απόφαση για την αναγνώριση των μελών του Νομοθετικού Συμβουλίου της Ειδικής Διοικητικής Περιφέρειας του Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της απαίτησης πίστης στην Ειδική Διοικητική Περιοχή του Χονγκ Κονγκ”.

“Σύμφωνα με αυτήν την απόφαση, τα μέλη του Νομοθετικού Συμβουλίου μπορούν να αποκλειστούν αμέσως από την εκτελεστική εξουσία χωρίς καμία δέουσα διαδικασία, δικαίωμα προσφυγής ή συμμετοχή των δικαστικών αρχών”, ανέφερε.
Καταγράφει δε τον αποκλεισμό 4 και την  παραίτηση 15 νομοθετών.

“Αυτά τα τελευταία βήματα αποτελούν ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα στον πολιτικό πλουραλισμό και την ελευθερία της γνώμης στο Χονγκ Κονγκ”, καταγράφει. 

“Μετά την επιβολή του νόμου περί εθνικής ασφάλειας στις 30 Ιουνίου, αυτή η τελευταία αυθαίρετη απόφαση του Πεκίνου υπονομεύει σημαντικά την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ σύμφωνα με την αρχή `Μία χώρα, δύο συστήματα` και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ, αντίθετα με τις διεθνείς δεσμεύσεις της Κίνας”,  αναφέρει  ο Μπορέλ.

“Ζητούμε την άμεση ανατροπή αυτών των αποφάσεων από τις αρχές του Πεκίνου και του Χονγκ Κονγκ και για την άμεση επαναφορά των μελών του Νομοθετικού Συμβουλίου”, τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί στενά την πολιτική κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, μετά την επιβολή του νόμου περί εθνικής ασφάλειας στις 30 Ιουνίου και την αναβολή 12 μηνών από τις εκλογές του Νομοθετικού Συμβουλίου που έπρεπε να γίνουν στις 6 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι “η ΕΕ ενέκρινε μια συντονισμένη δέσμη μέτρων τον Ιούλιο για να εκφράσει την πολιτική υποστήριξη της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ βάσει της αρχής `μία χώρα, δύο συστήματα` και αλληλεγγύη προς τους πολίτες της.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναμένεται να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από το τέλος του έτους, σύμφωνα με τα συμπεράσματά του που εγκρίθηκαν τον Ιούλιο. Αυτές οι τελευταίες εξελίξεις θα αποτελέσουν μέρος της αξιολόγησης.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,