O σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «είναι εξέχουσας σημασίας για τον λαό της Κύπρου, του οποίου τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται από το 1974, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας» δήλωσε την Τρίτη η βουλευτής, Μαρίνα Νικολάου.
Η κ. Νικολάου, ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, συμμετείχε διαδικτυακά στην 11η Συνάντηση των Κοινοβουλίων Ασίας και Ευρώπης, με τίτλο «Η ενίσχυση της κοινοβουλευτικής συνεργασίας για την ειρήνη και την αειφόρο ανάπτυξη εν καιρώ πανδημίας και μετά», την οποία διοργάνωσε το Κοινοβούλιο της Καμποτίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, σε παρέμβασή της, η κ. Νικολάου σημείωσε ότι στόχος παραμένει «η επανένωση της Κύπρου, ώστε να μπορέσει να διαδραματίσει πλήρως και αποτελεσματικά τον ρόλο της ως γέφυρα ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα».
Πρόσθεσε ότι «σε αυτό το πλαίσιο εμπίπτει η ενεργός δράση της Βουλής των Αντιπροσώπων για την εγκαθίδρυση και περαιτέρω ενίσχυση κοινοβουλευτικών ανταλλαγών και συνεργασιών μεταξύ της Κύπρου και χωρών που μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες, προς όφελος των λαών τους».
Η κ. Νικολάου «εξήρε τη σημασία του συγκεκριμένου φόρουμ διαλόγου, ως έμπρακτη ένδειξη της κοινής βούλησης των Κοινοβουλίων Ασίας και Ευρώπης για συλλογική αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, στη βάση της αλληλεγγύης και μέσω της συνεργασίας, περιλαμβανομένης της τρέχουσας πανδημίας και των πολύπλευρων συνεπειών της».
Καταλήγοντας είπε ότι «πρέπει τα Κοινοβούλια να διασφαλίσουν ότι, στην προσπάθεια για οικονομική ανάκαμψη, η υγεία, η ασφάλεια και η ευημερία των πολιτών, ειδικότερα των πιο ευάλωτων ομάδων, αποτελούν ύψιστες προτεραιότητες».
Πηγή: ΚΥΠΕ