Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγορεύθηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου ICD της πόλης Herzliya

Μετά από την αναγόρευση του σε Επίτιμο Διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, αναγορεύθηκε σε επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου ICD της πόλης Herzliya, στο Ισραήλ.

Στην ομιλία του κατά την τελετή αναγόρευσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για μια νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ που βασίζεται στο κοινό όραμα για ουσιαστική και στρατηγική αναβάθμιση της σχέσης τους σε όλους τους τομείς συνεργασίας, ιδιαίτερα της Ενέργειας, της Ασφάλειας, της Οικονομίας, του Τουρισμού, της Έρευνας και της Καινοτομίας», σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχουν επιτευχθεί απίστευτα αποτελέσματα.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, Ιταλίας ο Πρόεδρος τόνισε τα οφέλη της, σημειώνοντας την πρόσφατη υπογραφή για τη δημιουργία του αγωγού EastMed, μια συμφωνία ύψιστης σημασίας, καθώς και την υιοθέτηση, την περασμένη βδομάδα, του Χάρτη για το Eastern Mediterranean Gas Forum. Τόνισε ότι οι συνεργασίες αυτές δεν αποκλείουν τη συμμετοχή καμιάς χώρας, «αρκεί να σέβεται και να υιοθετεί τους διεθνείς κανόνες δικαίου, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία των ανεξαρτήτων κρατών».

Αναφερόμενος στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία συνεχίζει να ενεργεί ως καταστροφέας με τις στρατιωτικές απειλές, τις παράνομες γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις απειλές για εποικισμό της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου και της υπογραφής του παράνομου μνημονίου συναντίληψης για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο με τη Λιβύη.«Ενέργειες που καταδικάστηκαν με τον πιο έντονο τρόπο από τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ, αφού δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας, το διεθνές δίκαιο και τη σύβαση των ΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε επίσης, ευχαριστίες προς το Ισραήλ για τη στάση αρχών του στο Κυπριακό με την καταδίκη των παράνομων γεωτρητικών σχεδίων της Τουρκίας, καθώς και για την πλήρη στήριξη του στην ελεύθερη ενάσκηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξερεύνηση και εκμετάλλευση του εθνικού της πλούτου.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Προέδρου

Με πληροφορίες από Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email