Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέλαβε την ετήσια έκθεση της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και την πρώτη ετήσια έκθεση της Επιτρόπου Πληροφοριών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την ετήσια έκθεση της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κας Ειρήνης Λοϊζίδου Νικολαΐδου για το 2020.

Επιδίδοντας την έκθεση, η Επίτροπος είπε ότι «το έτος 2020 ήταν για μας μια καινούρια πρόκληση, διότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε τα θέματα της πανδημίας που επέβαλλαν τη συλλογή μεγάλου όγκου προσωπικών δεδομένων. Ο δικός μας ρόλος αυτή την περίοδο ήταν πολύ σημαντικός διότι είχαμε κληθεί και καλούμαστε ακόμα και σήμερα να εξετάσουμε και να διαβεβαιώσουμε ότι όλη αυτή η επεξεργασία γίνεται στα πλαίσια της νομιμότητας, πάντοτε βεβαίως με απόλυτη εξισορρόπηση της προστασίας της ιδιωτικότητας, αλλά την ίδια ώρα και προστασίας της δημόσιας υγείας».

Παραλαμβάνοντας την έκθεση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι τόσο η ίδια η Επίτροπος όσο και οι συνεργάτες της «με αυστηρότητα, προσηλωμένοι στις διατάξεις του νόμου δεν παρέλειψαν να έχουν μια τέτοια συνεργασία που μας επέτρεψαν να υλοποιήσουμε πολιτικές πρωτόγνωρες που οπωσδήποτε επηρεάζουν και την ιδιωτικότητα και γενικότερα (πολιτικές) που άπτονται των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Η όλη διαχείριση, η όλη συνεργασία έγινε χωρίς να παραβλάπτονται τα δικαιώματα και κατά τρόπο που να διασφαλίζονται αυτά που η νομοθεσία προβλέπει».

Εξάλλου, η κα Λοϊζίδου Νικολαΐδου παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρώτη ετήσια έκθεση του Επιτρόπου Πληροφοριών, που είναι ο εκάστοτε Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο.

Όπως είπε η Επίτροπος «ουσιαστικά, οποιοσδήποτε από εμάς, είτε φυσικό είτε νομικό πρόσωπο, δικαιούται να πάρει πληροφορίες από τη δημόσια διοίκηση ελέγχοντας την. Είναι πολύ σημαντική νομοθεσία, είναι εργαλείο λογοδοσίας και διαφάνειας», πρόσθεσε.

Παραλαμβάνοντας την έκθεση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «παρά το γεγονός ότι είναι ένας νεοϊδρυθείς θεσμός, φαίνεται από τις δράσεις, από την όλη υλοποίηση των προνοιών του νόμου, ότι είναι ακόμα ένα στάδιο διασφάλισης των δικαιωμάτων των πολιτών μέσα από την υποχρέωση της πολιτείας να λογοδοτεί για θέματα που άπτονται προσωπικών δεδομένων.

Είναι τα βήματα που κάνουμε προς εκσυγχρονισμό του κράτους και θέλω να ελπίζω ότι μέχρι το τέλος της θητείας μου, σε συνεργασία πάντα με τις πολιτικές δυνάμεις, θα επιτύχουμε και σωρεία άλλων μεταρρυθμίσεων που θα είναι προς όφελος των πολιτών και η μέλλουσα Κυβέρνηση θα έχει ευκολότερο έργο είτε όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα είτε για την πάταξη της διαφθοράς είτε για τη διαφάνεια και την προστασία των μαρτύρων είτε για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης ή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – της Δημόσιας Υπηρεσίας έχει ευτυχώς θεσμοθετηθεί ο νόμος – τα οποία θα πιστωθούν και στις πολιτικές δυνάμεις και όχι στην εκάστοτε Κυβέρνηση».

Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,