“Μία χώρα, δύο συστήματα” – Διχάζει το νομοσχέδιο για την εθνική ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ

H Ιαπωνία ανησυχεί σοβαρά για την κίνηση του κινεζικού Κοινοβούλιο να προχωρήσει η νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ που παρατηρητές φοβούνται ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το ειδικό καθεστώς αυτονομίας του και τις ελευθερίες του, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο νόμος της κινεζικής κυβέρνησης για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ τροφοδοτεί φόβους ότι το Πεκίνο επιβάλλει την εξουσία του και διαβρώνει τον υψηλό βαθμό αυτονομίας που απολαμβάνει η πρώην βρετανική αποικία βάσει του μοντέλου “Μία χώρα, δύο συστήματα” από τότε που επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία το 1997. Η Κίνα λέει ότι η νομοθεσία έχει στόχο να αντιμετωπίσει την απόσχιση, την ανατροπή, την τρομοκρατία και την ξένη ανάμειξη στην πόλη, αλλά το σχέδιο που παρουσιάστηκε στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα πυροδότησε τις πρώτες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ εδώ και μήνες.

Ο Κινέζος Πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, δήλωσε ότι ο νόμος θα είναι καλός για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ευημερία του Χονγκ Κονγκ και ότι το μοντέλο “Μία χώρα, δύο συστήματα” θα παραμείνουν εθνική πολιτική. Η επικεφαλής της στηριζόμενης από το Πεκίνο κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ δήλωσε ότι η κυβέρνησή της θα συνεργαστεί πλήρως με το Πεκίνο “προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες νομοθετικές εργασίες το συντομότερο δυνατόν”. “Ο νόμος δεν θα επηρεάσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που απολαμβάνουν οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ”, δήλωσε σε ανακοίνωση, χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Ωστόσο, οι ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ ήταν αποκαρδιωμένοι. “Είναι μια προαναγγελία θανάτου για το Χονγκ Κονγκ, μην αυταπατάσθε, είναι το τέλος του `Μία χώρα, δύο συστήματα`….του Χονγκ Κονγκ που αγαπήσαμε, ενός ελεύθερου Χονγκ Κονγκ”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο βουλευτής Ντένις Κουόκ που τάσσεται υπέρ της δημοκρατίας”. Είναι το τέλος του Χονγκ Κονγκ”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κλόντια Μο, βουλευτής υπέρ της δημοκρατίας στο νομοθετικό Συμβούλιο το Χονγκ Κονγκ. “Από δω και πέρα, το Χονγκ Κονγκ θα είναι μια κινεζική πόλη σαν τις άλλες”.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, δήλωσε στο Κογκρέσο ότι το Χονγκ Κονγκ δεν πληροί πλέον τα κριτήρια για να απολαμβάνει ειδική μεταχείριση με βάση την αμερικανική νομοθεσία, γεγονός που πιθανόν θα καταφέρει συντριπτικό πλήγμα στο καθεστώς του ως βασικού χρηματοπιστωτικού κέντρου. “Κανένα λογικό άτομο δεν μπορεί να υποστηρίξει σήμερα ότι το Χονγκ Κονγκ διατηρεί υψηλό βαθμό αυτονομίας από την Κίνα, με βάση τα γεγονότα επί του πεδίου”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών. Το παράρτημα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στο Χονγκ Κονγκ ανέφερε σήμερα πως οι αμερικανικές ανακοινώσεις περί υπονόμευσης της αυτονομίας της πόλης από το προτεινόμενο από το Πεκίνο νομοσχέδιο καθώς και η απειλή της Ουάσινγκτον για κυρώσεις είναι “απολύτως αλαζονικές, παράλογες και αναίσχυντες”. “Η νομοθέτηση επί της εθνικής ασφάλειας είναι εντός της εξουσίας και των υποχρεώσεων των κεντρικών αρχών”, ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπος του Επιτρόπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στο Χονγκ Κονγκ. Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται ότι η νομοθεσία δεν θα επηρεάσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών ούτε τα συμφέροντα των ξένων επενδυτών, και ζητείται από την Ουάσινγκτον να “σταματήσει να αναμιγνύεται” στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει ήδη προαναγγείλει ενέργειες αναφορικά με το Χονγκ Κονγκ, προχωρώντας σε σχετικές ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας. Πάνω από 1.300 αμερικανικές εταιρίες έχουν γραφεία στο Χονγκ Κονγκ, προσφέροντας δουλειά σε περίπου 100.000 ανθρώπους. Η πιθανή απάντηση του Τραμπ μπορεί να περιλαμβάνει κυρώσεις σε ό,τι αφορά τις βίζες αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ντέιβιντ Στίλγουελ, Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για την Ανατολική Ασία.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,