Νόμο για άδειες σε εθνοφρουρούς που συμμετέχουν σε διοργανώσεις του ΚΟΑ, ψήφισε η Βουλή

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα νόμο για παραχώρηση άδειας σε Εθνοφρουρούς για την προετοιμασία ή/και για τη συμμετοχή τους σε επίσημες αθλητικές διοργανώσεις, οι οποίες είναι αναγνωρισμένες και από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ).

Υπέρ του νόμου ψήφισαν 50 Βουλευτές, οι οποίοι ωστόσο στο σύνολό τους εξέφρασαν την ανάγκη να καθοριστούν συγκεκριμένα κριτήρια από τον ΚΟΑ ώστε να μην τύχει εκμετάλλευσης η δυνατότητα αυτή.

Συγκεκριμένα ο νόμος που πέρασε τροποποιεί τον περί Εθνικής Φρουράς Νόμο, ώστε η προβλεπόμενη σε αυτόν επιπρόσθετη κανονική άδεια σε εθνοφρουρούς να δύναται να χορηγηθεί από τον Υπουργό Άμυνας, πέραν των περιπτώσεων που καθορίζονται στην ισχύουσα σχετική διάταξη και αφορούν τη συμμετοχή τους σε επίσημους διεθνείς διαγωνισμούς γνώσεων ή σε διεθνείς διοργανώσεις, εκπροσωπώντας τη Δημοκρατία, ή σε επίσημες αθλητικές οργανώσεις αναγνωρισμένες από τη Διεθνή Ομοσπονδία ή τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, και για την προετοιμασία τους για συμμετοχή στις πιο πάνω διοργανώσεις.  Περαιτέρω, εισάγεται πρόνοια σύμφωνα με την οποία η εν λόγω άδεια να δύναται να χορηγείται και για την προετοιμασία ή/και για τη συμμετοχή εθνοφρουρών σε επίσημες αθλητικές διοργανώσεις οι οποίες είναι αναγνωρισμένες και από τον ΚΟΑ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλας επεσήμανε ότι με τον νόμο αυτό μειώνεται η φυγοστρατία, ενώ ο Βουλευτής του κόμματος Νίκος Τορναρίτης, είπε ότι η Επιτροπή Άμυνας θα πρέπει να καλέσει τον ΚΟΑ για να δουν το θέμα ώστε να μην αποτελέσει το θέμα τρόπο εκμετάλλευσης από κάποιους.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι θα πρέπει να δουν ξανά το πρωτόκολλο συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας με τον ΚΟΑ και αν υπάρχουν κενά να κλείσουν. Όπως είπε θα πρέπει να εξεταστούν ακριβώς τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται κάποιοι στρατεύσιμοι ως αθλητές, αφού όπως είπε, βάζοντας τον ΚΟΑ στο νόμο μπαίνουν δεκάδες ομοσπονδίες και όχι μόνο η  Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή και θα λείπουν πολλοί για πολλές μέρες από τα στρατόπεδα, και το το βάρος θα πέσεις στους υπόλοιπους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πάυλος Μυλωνά ανέφερε ότι καλύφθηκε πλήρως από το Βουλευτή του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης εξέφρασε και αυτός τη συμφωνία του και είπε ότι το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί στην Επιτροπή Άμυνας ώστε να μην τυγχάνει κακοδιαχείρισης.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι ο νόμος είναι καλό να ψηφιστεί, αλλά θα πρέπει να μπουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αυτών των αθλητών ώστε να μην γίνουν ξαφνικά όλοι πρωταθλητές και να αποφευχθεί η κατάχρηση.

Παράλληλα με 40 ψήφους υπέρ, 8 εναντίον και 3 αποχές, εγκρίθηκε νόμος ο οποίος τροποποιεί τον περί Στρατού της Δημοκρατίας Νόμου, ώστε να καταργηθεί η κατηγοριοποίηση των μελών του στρατού που αφορούν τις υπηρεσιακές καταστάσεις ελαφράς υπηρεσίας και υπηρεσίας γραφείου και να δημιουργηθεί κοινή υπηρεσιακή κατάσταση γραφείου των αξιωματικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας στη βάση των καθηκόντων που ασκούν και όχι της αιτίας από την οποία προήλθε η πάθησή τους.  Επίσης εισάγεται πρόνοια για παροχή δυνατότητας έκδοσης κανονισμών για απονομή ηθικών αμοιβών, διαμνημονεύσεων και μεταλλίων και σε μη μέλη του Στρατού της Δημοκρατίας.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,