Με συντριπτική πλειοψηφία εξελέγη στη θέση της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Μαλτέζα ευρωβουλευτής Ρομπέρτα Μέτσολα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, έχοντας λάβει συνολικά 458 από 618 έγκυρες ψήφους, υπερβαίνοντας κατά πολύ την απόλυτη πλειοψηφία των 309 ψήφων.
Η Άλις Μπα Κούνκε (Πράσινοι, Σουηδία) έλαβε 101 ψήφους ενώ η Σίρα Ρέγκο (Αριστερά, Ισπανία) 57 ψήφους.
Όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων του Κοινοβουλίου Πέδρο Σίλβα Περέιρα, ψήφισαν 690 ευρωβουλευτές. Οι άκυρες και λευκές ψήφοι ανήλθαν στις 74 και οι έγκυρες ψήφοι στις 616, αριθμός που έθεσε την απόλυτη πλειοψηφία στις 309 ψήφους.
Οι ανθυποψήφιες της κ. Μέτσολα αγκάλιασαν και συνεχάρησαν την νικήτρια εν μέσω των χειροκροτημάτων της Ολομέλειας, ενώ ο κ. Σίλβα Περέιρα της ευχήθηκε χρόνια πολλά καθώς σήμερα η νέα Πρόεδρος του Κοινοβουλίου είχε τα γενέθλιά της.
Στην πρώτη της ομιλία ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κ. Μέτσολα αναφέρθηκε στην κληρονομιά που άφησε ο προκάτοχός της, ο εκλιπών Ντάβιντ Σασόλι, και στις κοινές αξίες της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης και την δυνατότητα της Ευρώπης να έχει ένα δικό της μονοπάτι στον κόσμο.
Χρειάζεται να ακολουθήσουμε την πολιτική της ελπίδας και την υπόσχεση της ΕΕ, αναβιώνοντας την πίστη και τον ενθουσιασμό, πρόσθεσε.
Κάλεσε τους συναδέλφους της να πολεμήσουν μαζί κατά των αφηγημάτων κατά της ΕΕ που προωθούνται και διαχέονται τόσο εύκολα, με τη κρίση να προκαλεί κυνισμό και «φτηνές λύσεις» όπως ο εθνικισμός, ο αυταρχισμός και ο απομονωτισμός.
Η Ευρώπη, τόνισε, είναι ακριβώς το αντίθετο, είναι το να στεκόμαστε από κοινού ο ένας για τον άλλο, υπερασπίζοντας τις αρχές των μητέρων και των πατέρων της Ευρώπης που έφεραν την ήπειρο από το ολοκαύτωμα στην ελπίδα και στην ευημερία.
Τόνισε πως το Κοινοβούλιο είναι σημαντικό για όλους τους ευάλωτους, τους καταπιεσμένους, τις γυναίκες, όσους κινδυνεύουν από φυσικές καταστροφές, τους αγρότες, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, αυτούς που αντιμετωπίζουν διακρίσεις λόγω θρησκείας, χρώματος και φύλου.
«Η γενιά μου», τόνισε, «δεν βλέπει παλιά και νέα Ευρώπη», καθώς ανήκει στους πρώτους της γενιάς του Εράσμους και στους τελευταίους της γενιάς του Βάτσλαβ Χάβελ, και για αυτό αντιλαμβάνεται πως ισότητα δεν είναι το ίδιο με την ομοιομορφία και πως η Ευρώπη πρέπει να βγει από τη φούσκα των Βρυξελλών και του Στρασβούργου.
Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, τόνισε πως για όποιον πιστεύει στην επιστήμη το ερώτημα δεν είναι πλέον αν θα υπάρχουν επιπτώσεις αλλά το πότε, και πρόσθεσε πως η σωστή απάντηση είναι η απαλλαγή από τον άνθρακα, που αποτελεί ταυτόχρονα και ευκαιρία για την Ευρώπη να ηγηθεί και να επανακαθορίσει την ταυτότητα της.
Συνέχισε επισημαίνοντας πως το περιβάλλον και η οικονομία δεν μπορούν να αποσυνδεθούν, και πως οι εταιρίες στην ΕΕ, από τις μικρότερες μέχρι τις μεγαλύτερες, χρειάζονται νομική ασφάλεια, ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και πνεύμα καινοτομίας με λιγότερη γραφειοκρατία.
Χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ευκαιρία να επανέλθουν οι επενδύσεις μετά την πανδημία, και σημείωσε και τη σημασία της ψηφιακής μετάβασης και των ευκαιριών που δημιουργεί.
Επίσης, η κ. Μέτσολα δήλωσε πως θα πρέπει το Κοινοβούλιο να στηρίξει το μοντέλο ανοιχτών οικονομιών και συνόρων, και αντίσταση στις πιέσεις της εσωστρέφειας και της εγκατάλειψης του κοινού χώρου Σένγκεν.
Αναφερόμενη στις προκλήσεις ανά το παγκόσμιο, υπέδειξε πως το γεγονός πως η Ουκρανία δέχεται επιθέσεις στην εδαφική της ακεραιότητα και η επικίνδυνη κατάσταση στη Λευκορωσία είναι ενδεικτικές του ότι ο κόσμος είναι λιγότερο φιλικός από ότι στο παρελθόν. Για να συνεχίσει να επιδρά στο παγκόσμιο, η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει στις αρχές της, πρόσθεσε, καθώς η ΕΕ «αποτελεί απειλή για τους αυταρχικούς και δεσποτικούς ηγέτες μόνο και μόνο γιατί υπάρχει».
Σε αυτό το πλαίσιο συνέχισε με αναφορά στο Κυπριακό, προσθέτοντας πως θα πρέπει η ΕΕ να πάρει πίσω τη χαμένη δυναμική στις σχέσεις με τα Δυτικά Βαλκάνια.
Κατά την εισαγωγική της ομιλία, η κ. Μέτσολα αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας πως η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόσει την εμπειρία της στην ειρήνευση και στην επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο των αρχών των ΗΕ.
«Η Ευρώπη έχει μια κληρονομιά πολέμου, αλλά και επούλωσης πληγών. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την εμπειρία για να βοηθήσουμε στις προσπάθειες να δώσουμε τέλος στη διαίρεση στην τελευταία διαιρεμένη χώρα της ΕΕ, την Κύπρο, υπό την αιγίδα του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε.
«Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να είμαστε πραγματικά ενωμένοι όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη», τόνισε.
Σε σχέση με την υπεράσπιση των αρχών της ΕΕ, έστειλε το μήνυμα πως το Κοινοβούλιο θα ταχθεί εναντίον όσων θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη και να υποβαθμίσει τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την ελευθερία της έκφρασης και τα θεμελιώδη δικαιώματα, απέναντι σε όσους «βλέπουν τις γυναίκες ως στόχο και που απαρνούνται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ πολιτών μας».
Έστειλε επίσης μήνυμα στις οικογένειες της Daphne Caruana Galizia και του Jan Kuciak, των δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν για το έργο τους στην Ευρώπη πως «ο αγώνας σας για αλήθεια και δικαιοσύνη είναι δικός μας αγώνας».
Αναφέρθηκε ακόμα στο γεγονός πως εκλέγηκε Πρόεδρος του σώματος 22 χρόνια μετά τη Νικόλ Φοντέιν, η οποία είχε εκλεγεί 20 χρόνια μετά τη Σιμόν Βέιλ. «Δεν θα χρειαστούν ακόμα δύο δεκαετίες πριν σταθεί εδώ η επόμενη γυναίκα» δήλωσε, σημειώνοντας πως γνωρίζει πως «στέκεται στους ώμους γιγάντων» αναφερόμενη στον αγώνα της Σιμόν Βέιλ η οποία είχε υπάρξει κρατούμενη στο Άουσβιτς και στη συνέχει έγραψε ιστορία.
Πρόσθεσε επίσης πως στηρίζεται στα εκατομμύρια ανώνυμων γυναικών που πέρασαν τόσα πολλά για να έχουν οι σημερινές γυναίκες ευκαιρίες, κάνοντας ειδική αναφορά σε όσες γυναίκες έχασαν ήδη τη ζωή τους φέτος.
Πηγή: ΚΥΠΕ