Να υπερψηφίσουν το lockdown για Αγγλία κάλεσε τους βουλευτές ο Τζόνσον

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε τους Βρετανούς βουλευτές ότι χωρίς περαιτέρω μέτρα για τη συγκράτηση της διασποράς του κορωνοϊού, η χώρα θα έρθει αντιμέτωπη με θανάτους σε «σοβαρή κλίμακα».

Η προειδοποίησή του έγινε κατά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων επί του νέου lockdown για την Αγγλία που έχει προτείνει η κυβέρνηση. 

Οι βουλευτές θα ψηφίσουν επί της πρότασης αργότερα το απόγευμα. Αναμένεται ότι η πρόταση θα εγκριθεί παρά την πιθανή «ανταρσία» 15-20 Συντηρητικών βουλευτών, καθώς το lockdown έχει τη στήριξη των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το νέο lockdown θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα και θα διαρκέσει ως τις 2 Δεκεμβρίου.

Προβλέπει το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και των καταστημάτων λιανικής που δεν παρέχουν αναγκαία είδη ή υπηρεσίες και καλεί τους πολίτες να μένουν σπίτι εκτός αν πρόκειται για συγκεκριμένους λόγους, δηλαδή εκπαίδευση, εργασία, άσκηση, ιατρικές επισκέψεις, παροχή βοήθειας σε ευπαθείς συμπολίτες και αγορά τροφίμων και φαρμάκων.

Ο κ. Τζόνσον πρόσθεσε ότι χωρίς αυτά τα αυστηρά μέτρα το σύστημα δημόσιας υγείας NHS θα βρεθεί υπό εξαιρετικές δυσκολίες.

Όπως είπε, προτρέποντας τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τα νέα μέτρα, δεν είναι διατεθειμένος να διακινδυνεύσει τις ζωές των Βρετανών πολιτών.

Νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος του NHS Αγγλίας σερ Σάιμον Στίβενς είχε πει σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι τα δημόσια νοσοκομεία θα τεθούν από τα μεσάνυχτα στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού λόγω της «επικείμενης σοβαρής κατάστασης».

Εξήγησε ότι καταγράφεται αύξηση των εισαγωγών ασθενών Covid σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ στην Αγγλία το σύνολο των νοσηλευόμενων ασθενών αντιστοιχεί σε απόλυτη πληρότητα 22 νοσοκομείων.

Τα δημόσια νοσοκομεία της Αγγλίας είχαν τεθεί στην τέταρτη και υψηλότερη βαθμίδα ετοιμότητας στην αρχή του πρώτου κύματος της πανδημίας και μέχρι τον Ιούνιο.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,