«Η Νεολαία Υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»- To μήνυμα του Επιτρόπου Εθελοντισμού

Δείτε το μήνυμα Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – 10 Δεκεμβρίου:

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, για να τιμήσει την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Η Οικουμενική Διακήρυξη αποτελεί ορόσημο, καθώς διακηρύσσει τα αναφαίρετα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, θρησκείας, γλώσσας, πολιτικής ή άλλης πεποίθησης, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, περιουσίας, γέννησης ή άλλης κατάστασης. Η Διακήρυξη, έχοντας μεταφραστεί σε πέραν των 500 γλωσσών, αποτελεί το πλέον μεταφρασμένο έγγραφο στον κόσμο.

Το θέμα που ο ΟΗΕ επέλεξε για το 2019 είναι «Η Νεολαία Υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», θέλοντας να αναδείξει τον ηγετικό ρόλο της νεολαίας σε συλλογικά κινήματα, αλλά και ως πηγή έμπνευσης για ένα καλύτερο μέλλον. Οι δυνατότητες των νέων είναι απεριόριστες, αφού μπορούν να αποτελέσουν σημαντικούς παράγοντες αλλαγής, να ενώσουν τις φωνές τους και να απευθυνθούν στο ευρύ κοινό, προωθώντας και προστατεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται στην καρδιά των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) του ΟΗΕ, αφού δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η επίτευξη προόδου στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αλληλένδετη με την πρόοδο στους 17 Στόχους.

Διαβάστε επίσης την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου , όπως έχει τροποποιηθεί.

Στο φετινό του μήνυμα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Φέτος, κατά την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γιορτάζουμε τον ρόλο της νεολαίας στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παντού στον κόσμο, οι νέοι άνθρωποι διοργανώνουν πορείες και εκδηλώσεις και ‘βροντοφωνάζουν’ υπέρ του δικαιώματος για ένα υγιές περιβάλλον, για τα ίσα δικαιώματα γυναικών και κοριτσιών, για συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, για ελεύθερη έκφραση…διεκδικούν το δικαίωμα για ένα μέλλον ειρηνικό, δίκαιο και με ίσες ευκαιρίες. Ο κάθε άνθρωπος στον πλανήτη, ανεξάρτητα από το πού ζει, έχει τα ίδια πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα. Γι’ αυτό, καλώ όλους να υποστηρίξουν και να προστατεύσουν τη νεολαία, στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.»

Ως Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, τιμάμε την ημέρα αυτή και συμμεριζόμαστε τα σπουδαία μηνύματα του ΟΗΕ. Πιστεύουμε ακράδαντα στην αλλαγή που οι νέοι και οι νέες μπορούν να επιφέρουν στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Στην Κύπρο, η Κοινωνία των Πολιτών και ειδικότερα η νεολαία έχει αποδείξει με τη δράση της ότι μάχεται με σθένος υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έμφαση δίνουμε στην ενεργό συμμετοχή της νέας γενιάς στα κοινά, ως σημαντικό εργαλείο ενδυνάμωσης της συμμετοχικής δημοκρατίας και καταπολέμησης του αποκλεισμού, καθώς και στη συμμετοχή των νέων στη χάραξη πολιτικής του κράτους. Με συγκεκριμένες πολιτικές στα σχολεία, πανεπιστήμια, με αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου, με καινοτόμες πολιτικές, όπως το Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, δημιουργούμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον, με το οποίο ενισχύουμε τον ρόλο της νέας γενιάς στα κοινά. Λόγω των ακούραστων προσπαθειών των νέων, τα δικαιώματα όλων των συνανθρώπων μας τυγχάνουν υπεράσπισης. Αυτό αποτελεί εχέγγυο για τη διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισότητας και της ασφάλειας.

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email