Η βρετανική κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή των Κοινοτήτων το νομοσχέδιο περί Εσωτερικής Αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου που έχει προκαλέσει επικρίσεις από την αντιπολίτευση και από Ευρωπαίους αξιωματούχους περί παραβίασης του διεθνούς δικαίου.
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αμφιλεγόμενες διατάξεις με τις οποίες αναιρούνται σημεία της Συμφωνίας Αποχώρησης από την ΕΕ που αφορούν τη Βόρεια Ιρλανδία.
Η Συμφωνία Αποχώρησης υπεγράφη από την κυβέρνηση Τζόνσον μόλις τον περασμένο Οκτώβριο και οδήγησε στην τυπική έξοδο του Ην. Βασιλείου από την ΕΕ τον Ιανουάριο και στην τρέχουσα μεταβατική περίοδο του Brexit.
Το νομοσχέδιο περιγράφει πώς κατανέμονται μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης του Λονδίνου και αποκεντρωμένων κυβερνήσεων Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας εξουσίες που μέχρι τώρα ασκούνταν σε πλαίσιο ΕΕ.
Οι αμφιλεγόμενες διατάξεις προβλέπουν ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει την εξουσία να καθορίσει τους κανόνες περί κρατικής ενίσχυσης εταιρειών στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς και τις περιπτώσεις στις οποίες η αποστολή προϊόντων από τη Βόρεια Ιρλανδία προς το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο θα απαιτεί τελωνειακές δηλώσεις.
Τα ζητήματα αυτά, με βάση τη Συμφωνία Αποχώρησης, αποτελούν αντικείμενο καθορισμού από κοινή επιτροπή Βρετανών και Ευρωπαίων.
Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι «ορισμένες πρόνοιες θα έχουν ισχύ παρά την αντίφαση ή ασυμβατότητα με το διεθνές ή άλλο εγχώριο δίκαιο». Προσθέτει ότι τμήματα της Συμφωνίας Αποχώρησης που αντιβαίνουν το νέο νόμο «σταματούν να αναγνωρίζονται ή να είναι διαθέσιμα στο εγχώριο δίκαιο».
Την παραδοχή ότι το νομοσχέδιο «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με συγκεκριμένο και περιορισμένο τρόπο» είχε κάνει την Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων και ο Υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας Μπράντον Λιούις.
Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι διατάξεις αυτές διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου σε περίπτωση που δε βρεθεί συναίνεση με τις Βρυξέλλες στα θέματα των κρατικών ενισχύσεων και των λεπτομερειών των τελωνειακών διαδικασιών για τη Βόρεια Ιρλανδία.
Οι Ευρωπαίοι, ωστόσο, καταγγέλλουν ότι η βρετανική κυβέρνηση αθετεί μία διεθνή συμφωνία, επισημαίνοντας ότι υπονομεύονται τόσο οι εν εξελίξει συνομιλίες για τη μελλοντική εμπορική σχέση όσο και το διεθνές κύρος του Ηνωμένου Βασιλείου.
Πηγή : ΚΥΠΕ