Κύπριος πρόσφυγας ζητά τη βοήθεια Μπορέλ για αποζημίωση της περιουσίας του στο κατεχόμενο Μπογάζι

Τη βοήθεια του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ζητά ο πρόσφυγας Ντίνος Ραμόν για εκτέλεση της απόφασης που αφορά την περιουσία του στο κατεχόμενο Μπογάζι, ενώ υποστηρίζει πως τα απαιτούμενα κεφάλαια θα μπορούσαν να εξευρεθούν στο πλαίσιο των πιθανών κυρώσεων που εξετάζει η Ένωση κατά της Τουρκίας.

Ο χειροπράκτης Ντίνος Ραμόν είχε προσφύγει το 1995 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την περιουσία του στο Μπογάζι, μια κλινική 32 δωματίων την οποία είχε σχεδόν αποπερατώσει το καλοκαίρι του 1974, όταν ο ίδιος ήταν ηλικίας 37 ετών. Στο πλαίσιο της ομαδικής προσφυγής Ξενίδη-Αρέστη, το ΕΔΑΔ δικαίωσε τον κ. Ραμόν το 2010, επιδικάζοντας αποζημίωση ύψους €450.000, η οποία δεν έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα από την Άγκυρα.

Ο κ. Ραμόν είχε ξεκινήσει νομικές διαδικασίες, διεκδικώντας αποζημιώσεις από τα προενταξιακά κονδύλια της ΕΕ που προορίζονται για την Τουρκία. Προς τον σκοπό αυτό εξασφάλισε στις 26 Ιουνίου 2019 σχετικό Προσωρινό Διάταγμα Μεσεγγύησης από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου. Για να πληρωθεί η αποζημίωση στον αιτητή, το Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ) θα έπρεπε να αποφασίσει την άρση της ασυλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η σχετική γραπτή διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2020 και ο πρόσφυγας αναμένει πλέον τις οδηγίες του ΔΕΕ.

Ο δικηγόρος του αιτητή, Αχιλλέας Δημητριάδης, με επιστολή του προς τη Γραμματεία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ενημερώνει το Σώμα ότι η δικαστική διαδικασία στην Κύπρο έχει πάρει αναβολή μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2020. Αναφέρει επίσης ότι ο κ. Ραμόν έστειλε επιστολή στον κ. Μπορέλ «ζητώντας τη βοήθειά του για να καταστεί εφικτή η εκτέλεση της απόφασης [του ΕΔΑΔ], ως μέρος των πιθανών κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της εναγόμενης χώρας» Τουρκίας.

Οι κυρώσεις αυτές, συνεχίζει ο δικηγόρος στην επιστολή «εξετάστηκαν πράγματι κατά το πρόσφατο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών (Gymnich), το οποίο συζήτησε τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Βερολίνο». Η εκτέλεση του χρηματικού σκέλους της απόφασης θα μπορούσε να εμπίπτει στο Κεφάλαιο 5 «Πιθανότητα μείωσης Ευρωπαϊκών Κονδυλίων» με τη μεταφορά των κονδυλίων στον αιτητή, προσθέτει και παραπέμπει στις συζητήσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν κατά τη Σύνοδο Κορυφής, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Πέραν των διαδικασιών που είναι σε εξέλιξη, ο αιτητής ζητά, δια του νομικού του εκπροσώπου, όπως η Επιτροπή Υπουργών εξετάσει άμεσα την συνεχιζόμενη αποτυχία εκ μέρους της Τουρκίας να καταβάλει την αποζημίωση, ενόψει και της επικείμενης συνεδρίασης του Σώματος στα τέλη του μήνα, στο Στρασβούργο.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,