Υπουργός Δικαιοσύνης: Aπαντά στις αντιδράσεις του ΠΔΣ και ζητά επίσπευση της ψήφισης του νόμου για τις κλίμακες των δικαστών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ολοκλήρωσε την Τετάρτη την κατ΄άρθρο συζήτηση του τρίτου από τα νομοσχέδια που περιλαμβάνονται στη δέσμη νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση και αναδιάρθρωση του τομέα της δικαιοσύνης, στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Σαββίδη.

Κατά την έναρξη της συνεδρίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης απηύθυνε έκκληση στην Επιτροπή να προωθήσει το συντομότερο δυνατό και ίσως χωριστά από τη δέσμη των νομοθετημάτων που είναι ενώπιον της Επιτροπής, το νομοσχέδιο για την αύξηση των κλιμάκων δικαιοδοσίας των δικαστών, Επαρχιακών δικαστών και Ανώτερων Επαρχιακών δικαστών καθώς όταν ψηφιστεί σε νόμο θα προσδώσει ευελιξία στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης και θα αρχίσουν να εκδικάζονται ταχύτερα οι υποθέσεις θα περιοριστούν οι υποθέσεις που καθυστερούν.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών να περιλάβει στη συζήτηση της δέσμης των νομοσχεδίων και το προσφάτως κατατεθέν νομοσχέδιο που τροποποιεί τη σύνθεση του δευτεροβάθμιου Οικογενειακού Δικαστηρίου ώστε να συνάδει με το νέο σύστημα, με βάση το οποίο όλες οι υποθέσεις θα οδηγούνται στο Εφετείο.

Ο Πρόεδρος που Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Θεόδωρος Ιωαννίδης, είπε στην Επιτροπή Νομικών ότι το Δικαστικό Συμβούλιο προχωρά και διορίζει δικαστές, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την Επιτροπή Νομικών. Επίσης τόνισε ότι η θέση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου είναι ότι όλα τα νομοθετήματα για τη μεταρρύθμιση πρέπει να προωθηθούν μαζί.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε στην Επιτροπή ότι το Δικαστικό Συμβούλιο προχωρεί με τις προσλήψεις και τις προαγωγές στη βάση των τροποποιήσεων που επήλθαν το καλοκαίρι, τονίζοντας ότι είναι αδήριτη ανάγκη να προχωρήσουν οι προσλήψεις για να επιταχυνθεί η εκδίκαση υποθέσεων που εκκρεμούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είπε ακόμα ότι το Ανώτατο Δικαστήριο προκήρυξε 35 θέσεις και τις ακύρωσε στην Επιτροπή εκπρόσωπος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Σημείωσε ότι είναι επείγον να ολοκληρωθούν υποθέσεις που παρουσιάζουν καθυστερήσεις 15 με 16 χρόνια. Είπε ακόμα ότι πήρε 9 μήνες για να τεθούν νέα κριτήρια και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα πληρωθούν οι θέσεις.

Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε μετά τη συνεδρία ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος έθεσε ένα θέμα, το οποίο στη βάση του μπορεί να είναι δικαιολογημένο, επειδή έτσι προβλέπει η συζητούμενη τροποποίηση στη Σύσταση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, που αφορά τη συμμετοχή του Γενικού Εισαγγελέα, του Προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και ενός Δικηγόρου με ελάχιστη εμπειρία στην άσκηση του επαγγέλματος 25 ετών. Πρόσθεσε πως και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται στη δέσμη των νομοσχεδίων και διευκρίνισε πως ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος πιστεύει ότι και οι προσλήψεις που βρίσκονται υπό εξέλιξη έπρεπε να γίνουν με βάση τον προωθούμενο νόμο.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, είπε ότι συνεχίστηκε η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση στα δικαστήρια. Παρατηρώντας ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται με διακηρύξεις, αλλά με πράξεις, επανέλαβε ότι τα νομοθετήματα που προωθούνται θα αλλάξουν άρδην το δικαστικό σύστημα και θα αποδοθεί στους πολίτες ταχύτερο και αποτελεσματικότερο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης. Αναφερόμενη στη μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων, η Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί το κύρος της δικαιοσύνης ως κόρη οφθαλμού. Πρόσθεσε πως τα σχετικά νομοθετήματα με κάποιες διαφοροποιήσεις που θα επέλθουν κατά τη συζήτηση τους στην Επιτροπή Νομικών θα να οδηγηθούν στην Ολομέλεια για να ψηφιστούν το ταχύτερο δυνατό.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,