Κηρύχθηκαν ουσιώδεις οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι δικηγόροι και μπήκαν στις εξαιρέσεις των lockdowns

Καθολική είναι η εξαίρεση των δικηγόρων από τα απαγορευτικά και περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για αντιμετώπιση της πανδημιας του κορωνοϊού στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, προκειμένου να παρίστανται στις δικαστικές διαδικασίες στα δικαστήρια των δύο πόλεων.  Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης εξήγησε ότι το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας προνοούσε εξαίρεση σε περιπτώσεις προσβολής των συνταγματικών δικαιωμάτων των πελατών των δικηγόρων, με ειδική άδεια από το Πρωτοκολλητείο. Ο κύριος Κληρίδης εξήγησε ότι για πρώτη φορά οι δικηγόροι έχουν κηρυχθεί ως ουσιώδης υπηρεσία,

“Τώρα όμως παρέχεται μεγαλύτερη ευχέρεια και δυνατότητα εκεί και όπου κρίνεται απαραίτητη η παρουσία του δικηγόρου στο δικαστήριο να εξασφαλίζεται άδεια από τον ΓΔ του Υπουργείου Δικαιοσύνης.”

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου έκανε λόγο για προώθηση του συστήματος e-justice που δίνει τη δυνατότητα διεξαγωγής δίκης μέσω διαδικτύου. Στο παρόν στάδιο υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας υπηρεσιών του δικαστηρίου μέσω Zoom και Skype, ωστόσο για την διεξαγωγή δίκης απαιτούνται νομοθετικές αλλαγές. 

“Θα λειτουργήσει σε μια διετία. Παράλληλα όμως από τις αρχές του άλλου χρόνου θα λειτουργήσει ένα αρχικό σύστημα e-justice όπου όλες οι υποθέσεις θα καταχωρούνται και θα ελέγχονται ηλεκτρονικά.”

Πηγή : Alphanews.live

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,