Κυρώσεις κατά ακόμα οκτώ ατόμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας

Το Συμβούλιο της ΕΕ τοποθέτησε ακόμα οκτώ άτομα στον κατάλογο των ατόμων κατά των οποίων επιβάλλει περιοριστικά μέτρα λόγω της ενεργής στήριξής τους σε ενέργειες και πολιτικές που υπονομεύουν την εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Πρόκειται για αξιωματικούς στις υπηρεσίες ασφαλείας, δικαστές και εισαγγελείς που θεωρούνται υπεύθυνοι για την επιβολή της ρωσικής νομοθεσίας στην παράνομα προσαρτηθείσα χερσόνησο της Κριμαίας και την πόλη της Σεβαστούπολης.

Τα ονόματα των οκτώ προσώπων, όπως δημοσιοποιήθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου είναι:
– Mikhail Nikolaevich BELOUSOV – Δικαστής στο Πρωτοδικείο του Kievskiy στη Συμφερόπολη,
– Andrey Nikolaevich DOLGOPOLOV – Πρόεδρος του Πρωτοδικείου του Kievskiy στη Συμφερόπολη,
– Yevgeniy Sergeevich KOLPIKOV – Εισαγγελέας της Εισαγγελίας του Στρατοδικείου της Νότιας Στρατιωτικής Περιοχής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Rostov-on-Don,
– Magomed Farmanovich MAGOMEDOV – Ερευνητής ειδικών υποθέσεων στο Α’ τμήμα ερευνών, διεύθυνση για τη διερεύνηση ιδιαίτερα σημαντικών υποθέσεων του κύριου τμήματος ερευνών,
της επιτροπής ερευνών της Ρωσίας για τη Δημοκρατία της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης,
– Leonid Vladimirovich MIKHAILIUK – Επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) στην Κριμαία και τη Σεβαστούπολη και της περιφερειακής αντιτρομοκρατικής επιτροπής,
– Viktor Anatolyevich MOZHELIANSKIY – Αντιπρόεδρος του κεντρικού πρωτοβάθμιου δικαστηρίου στη Συμφερόπολη και πρώην δικαστής του Πρωτοδικείου του Kievskiy στη Συμφερόπολη,
– Galina Vladimirovna REDKO – Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Δημοκρατίας της Κριμαίας και
– Vladimir Nikolaevich TERENTEV – Προϊστάμενος του κύριου τμήματος ερευνών της επιτροπής ερευνών της Ρωσίας για τη Δημοκρατία της Κριμαίας και την πόλη της Σεβαστούπολης.

Όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση του Συμβουλίου, τα εν λόγω άτομα «έλαβαν μεροληπτικές αποφάσεις σε πολιτικά υποκινούμενες υποθέσεις» προς δίωξη ή καταπίεση όσων αντιτίθενται στην προσάρτηση των εν λόγω εδαφών.

Μέχρι στιγμής η ΕΕ έχει επιβάλει περιοριστικά μέτρα σε σχέση με την καταπάτηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας σε συνολικά 185 άτομα και 48 νομικές οντότητες.

Τα περιοριστικά μέτρα περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση πρόσβασης σε κονδύλια, καθώς και απαγόρευση εισόδου ή διέλευσης στο έδαφος της ΕΕ.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η ΕΕ «δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης από τη Ρωσική Ομοσπονδία, και συνεχίζει να καταδικάζει την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία» και συνεχίζει να στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Η ΕΕ επέβαλε για πρώτη φορά περιοριστικά μέτρα σε σχέση με την προσάρτηση της Κριμαίας στις 17 Μαρτίου του 2014, καθώς και οικονομικές κυρώσεις κατά συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας οι οποίες ισχύουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2022, όπως και περιοριστικά μέτρα σε απάντηση προς την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης μέχρι τις 23 Ιουνίου 2022.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,