Καταψήφιση των τροποποιήσεων του περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμου ζητούν οι Πτηνολόγοι

Οι τροποποιήσεις του περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμου του 2019 βρίσκονται στην ατζέντα της τελευταίας συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής και ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου καλεί τους βουλευτές όπως τις καταψηφίσουν, επισημαίνοντας ότι αν η Ολομέλεια υπερψηφίσει τις προτάσεις αυτές, τότε θα υπάρξει έμμεση αποποινικοποίηση της παράνομης θήρευσης των προστατευόμενων και μη θηρεύσιμων πουλιών και η Κύπρος θα κινδυνεύει με πρόστιμο για μη συμμόρφωση με το Ενωσιακό Δίκαιο.

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις, το αδίκημα της σύλληψης και θανάτωσης δεκατεσσάρων μη θηρεύσιμων, προστατευόμενων ειδών πουλιών με τη χρήση ξοβέργων ή κυνηγετικού όπλου θα τιμωρείται με ένα εξώδικο των 200 ευρώ. «Ένα τόσο χαμηλό εξώδικο, όχι μόνο δεν θα ήταν αποτρεπτικό, αλλά θα έστελνε το μήνυμα ότι η παράνομη θήρευση των πουλιών αυτών είναι κατά πολύ λιγότερο μεμπτή απ’ ότι για παράδειγμα η παράνομη θήρευση θηρεύσιμων ειδών, όπως η Τζίηκλα, που τιμωρείται με κατά πολύ υψηλότερο εξώδικο 2.000 ευρώ», αναφέρουνσ την ανακοίνωση τους.

Όπως τονίζει ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος, «αν ψηφιστούν οι τροποποιήσεις αυτές, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Κύπρος να οδηγηθεί σε περιπέτειες, για μη συμμόρφωση με το Ενωσιακό Δίκαιο, σχετικά με την παράνομη παγίδευση πουλιών, ένα θέμα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί εδώ και χρόνια». Σημειώνεται επίσης, ότι τα 14 είδη πουλιών, που έχουν συμπεριληφθεί στις προτάσεις, προκαλούν τεράστια ανησυχία, αφού όλα αποτελούν στόχο των παράνομων παγιδευτών, για να προσθέσει ότι ανάμεσα τους βρίσκονται είδη όπως το Αμπελοπούλι, ο Μελισσοφάγος, ο Κοκκινολαίμης, το Μουγιαννούδι και ο Συκοφάγος, είδη που είναι προστατευόμενα και μη θηρεύσιμα.

Τέλος, τονίζει ότι οι ποινές και τα εξώδικα πρόστιμα πρέπει να είναι αυστηρά, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότερη εφαρμογή της νομοθεσίας και πρέπει να λειτουργούν κατασταλτικά κατά της διάπραξης αδικημάτων λαθροθηρίας και παράνομης παγίδευσης.

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,