Καταχωρεί έφεση η ΚΤΚ κατά απόφασης για κούρεμα καταθέτη

Την πρόθεσή της να καταχωρήσει έφεση κατά της απόφασης του Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού προς όφελος ενάγοντα για απομείωση των καταθέσεών του από την Λαϊκή Τράπεζα το 2013, ανακοίνωσε την Τρίτη, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ).

Σε ανακοίνωσή της, η ΚΤΚ αναφέρει ότι, αναφορικά με την απόφαση που εξέδωσε στις 8 Νοεμβρίου 2023 το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού στην Αγωγή αρ. 5617/13, έχει μελετήσει με τους νομικούς της συμβούλους την απόφαση και προτίθεται να προχωρήσει με την καταχώρηση Έφεσης, «καθότι για παρόμοια ζητήματα έχουν εκδοθεί πρωτοδίκως πολλές αποφάσεις, οι οποίες υποστηρίζουν το αντίθετο».

Υπενθυμίζεται ότι το επαρχιακό δικαστήριο Λεμεσού εξέδωσε απόφαση προς όφελος ενάγοντα για την απομείωση (κούρεμα) των καταθέσεων του από την Λαϊκή Τράπεζα το 2013, με την Κυπριακή Δημοκρατία να καλείται να καταβάλει, ως αποζημίωση, το χρηματικό ποσό των €780.832 ευρώ.

Στην απόφαση του, το δικαστήριο αναφέρει ότι «η απομείωση των καταθέσεων του ενάγοντα οφειλόταν στις αμελείς πράξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη σοβαρή αμέλεια της ΚΤΚ και όχι σε λόγους που αφορούν τους κανόνες της αγοράς».

Η Νομική Υπηρεσία ανακοίνωσε στις 9 Νοεμβρίου ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα καταχωρούσε έφεση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι η απόφαση «αποκλίνει από όλες τις προηγούμενες αποφάσεις που εκδόθηκαν μέχρι σήμερα».

πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,