Υπ. Δικαιοσύνης: Aποφασισμένη και αφοσιωμένη για εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Στέφη Δράκου διαβεβαίωσε ότι είναι αποφασισμένη και αφοσιωμένη για εφαρμογή της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υλοποιηθεί.

Στις 19 Μαΐου 2021, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της έγκρισης και υιοθέτησης των νέων προτεινόμενων Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας. Η σύνταξη και μετάφραση των νέων προτεινόμενων Κανονισμών ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο της τρέχουσας Μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, μέσω ενός κοινού έργου του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο.

Μιλώντας στη τελετή ολοκλήρωσης του Έργου για τον Εκσυγχρονισμό των θεσμών Πολιτικής δικονομίας, η κ. Δράκου είπε ότι η σημερινή τελετή σηματοδοτεί την ολοκλήρωση σημαντικού έργου στην ατζέντας για μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. «Η αναθεώρηση των Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας αποτελούν μία από τις βασικές συνιστώσες της εν εξελίξει μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης και αποτελεί σημαντικό μέρος του φιλόδοξου σχεδίου της Κυβέρνησης για την ολιστική και βαθιά μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης», είπε.

Ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις στοχεύουν στην οικοδόμηση ενός μοντέρνου και πρακτικού συστήματος απονομής δικαιοσύνης, με πρωταρχικό στόχο την έγκαιρη απονομή δικαιοσύνης.

Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις ενισχύουν τη διαφάνεια, εισαγάγουν τους απαραίτητους ελέγχους και ισορροπίες και συνεισφέρουν στην αποτελεσματική διαχείριση των σημερινών καθυστερήσεων για ολοκλήρωση των υποθέσεων. Είναι σαφές ότι από μια τόσο φιλόδοξη Μεταρρύθμιση, δήλωσε η κ. Δράκου, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας και η εισαγωγή σύγχρονων συστημάτων και διαδικασιών πληροφορικής δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν.

Πρόσθεσε ότι «παραμένουμε σε εγρήγορση και αποφασισμένοι, εστιάζοντας τις προσπάθειές μας να ξεπεραστούν οι υπόλοιπες ανησυχίες σχετικά με αυτά που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, ώστε να παραδώσουμε ένα γρήγορο, διαφανές, προσβάσιμο και ποιοτικό Δικαστικό Σύστημα, για το οποίο θα είμαστε όλοι υπερήφανοι».

Εξέφρασε επίσης αισιοδοξία ότι οι μεταρρυθμίσεις θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν φέτος.

Οι νέοι κανονισμοί, είπε η κ. Δράκου, επικεντρώνονται στην δίκαιη κατανομή του δικαστικού χρόνου και στην έγκαιρη απονομή δικαιοσύνης, μέσω αυστηρής διαχείρισης υποθέσεων. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, θα τίθενται από την αρχή χρονοδιαγράμματα στις δίκες των υποθέσεων ενώ οι διαδικασίες θα γίνουν πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές. Αυτό θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των συνεχών αναβολών, οι οποίες επί του παρόντος παρατείνουν άσκοπα τη διάρκεια της διαδικασίας και αυξάνουν τα νομικά έξοδα.

Ευελπιστώ, ανέφερε, ότι αυτό το επίτευγμα θα αποτελέσει φάρο ελπίδας για τα τρία νομοσχέδια που σχετίζονται με τη μεταρρύθμιση και τα οποία βρίσκονται επί του παρόντος στη Βουλή.

Διαβεβαίωσε τη δέσμευση της Κυβέρνησης να συνεχίσει την έμπρακτη στήριξη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και πρόσθεσε ότι «είμαι αποφασισμένη και αφοσιωμένη στην εφαρμογή αυτής της μεταρρύθμισης και θα κάνω ό,τι χρειαστεί, επενδύοντας όσο χρόνο χρειαστεί, για να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,