Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέκτησε και επίσημα σήμερα το δικό της Κώδικα Δεοντολογίας των μελών της, ικανοποιώντας ένα αίτημα της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης, Greco.
Ο Κώδικας, διέπει ζητήματα όπως η ευρύτερη συμπεριφορά των βουλευτών, τη διαφάνεια, τη δήλωση σύγκρουσης συμφέροντος, τις δωροληψίες, καθώς και τα ταξίδια των βουλευτών. Την απόφαση με την οποία θεσπίζεται ο Κώδικας ενέκριναν 32 βουλευτές ενώ υπήρξε μία αποχή.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ο Κώδικας καταρτίστηκε από υποεπιτροπή, αφού μελετήθηκαν ο αντίστοιχοι Κώδικες Κοινοβουλίων της ΕΕ και κοινοβουλίων κρατών εκτός ΕΕ που παρουσίαζαν παραπλήσια λειτουργία με το κυπριακό Κοινοβούλιο. Σημείωσε πως ο Κώδικας έρχεται να συμπληρώσει τον κανονισμό λειτουργίας της Βουλής.
Ο Κώδικας προνοεί τη σύσταση επιτροπής δεοντολογίας η οποία θα καταρτίζεται βάσει του άρθρου του Συντάγματος που διέπει τον διορισμό της επιτροπής επιλογής της Βουλής.
Σε περίπτωση παραβίασης του Κώδικα από έναν Βουλευτή θα επιβάλλεται «πολιτική ποινή». Εφόσον η επιτροπή δεοντολογίας αποφασίσει πως ένας Βουλευτής παραβίασε τον Κώδικα, τότε είτε ο Πρόεδρος της επιτροπής, είτε ο Πρόεδρος της Βουλής θα αναφέρουν ενώπιον της Ολομέλειας ότι ο συγκεκριμένος Βουλευτής παραβίασε τον Κώδικα και θα καλείται να απολογηθεί. Κάθε Σεπτέμβριο η Επιτροπή Δεοντολογίας θα παρουσιάζει στην Ολομέλεια αξιολόγηση της προηγούμενης χρονιάς.
Ο κ. Ζαχαρίου είπε πως αποφασίστηκαν οι «πολιτικές ποινές», αφού για ποινικά ζητήματα υπάρχουν οι σχετικές νομοθεσίες. Όπως είπε, οι ποινές περιλαμβάνουν προφορική και γραπτή επίπληξη, μομφή για αντιδεοντολογική συμπεριφορά, κλήση σε απολογία στο βήμα της Ολομέλειας, γραπτή απολογία, ενώ οι ποινές θα δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα της Βουλής.
«Κριτής είναι ο ψηφοφόρος, ο οποίος δεν θέλει να ψηφίζει έναν βουλευτή ο οποίος κινείται αντιδεοντολογικά», είπε.
Σύμφωνα με την σχετική απόφαση της Βουλής «η οικοδόμηση και η διατήρηση εμπιστοσύνης στους πολιτειακούς θεσμούς και ευρύτερα στο κράτος δικαίου εξυπηρετείται τα μέγιστα σε μία δημοκρατική πολιτεία με την υιοθέτηση αρχών και κανόνων δεοντολογίας που να διέπουν τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».
«Το πολιτικό μήνυμα που πρέπει να φύγει ότι ασχέτως πολιτικών απόψεων κατορθώνουμε βρίσκουμε κοινούς παρονομαστές και κάνουμε το πρώτο βήμα για το καλό του Κοινοβουλίου και για το καλό της Δημοκρατίας», ανέφερε ο κ. Ζαχαρίου.
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Άριστος Δαμιανού είπε πως η Βουλή αποκτά κώδικα δεοντολογίας ύστερα από 60 χρόνια λειτουργίας και αναγνώρισε ότι «πολλές φορές, είτε ηθελημένα ή άθελα με τις συμπεριφορές πληγώνουμε την εικόνα του Κοινοβουλίου και σε μια περίοδο που η απαξίωση βρίσκεται στο απόγειο όλοι πρέπει να βάλουμε το λιθαράκι μας για να αποκαταστήσουμε την εικόνα των θεσμών και του Κοινοβουλίου».
Ο Παύλος Μυλωνάς εκ μέρους του ΔΗΚΟ εξήρε το έργο που έγινε για τον καταρτισμό του Κώδικα και τη συνεργασία των μελών της υποεπιτροπής, αλλά και τη συνεκτικότητα του Προέδρου της Επιτροπής. «Είναι από τις λίγες φορές που νικά η ανάγκη να παραχθεί αποτέλεσμα», είπε.
Από πλευράς της ΕΔΕΚ, ο Κωστής Ευσταθίου είπε πως ο Κώδικας είναι κάτι που έλειπε από τη λειτουργία της Βουλής. «Η Βουλή πολύ παλαιότερα χρόνια δεν χρειαζόταν κώδικα γιατί υπήρχε επίπεδο συμπεριφοράς των βουλευτών κάτι που λείπει δυστυχώς από το παρόν Κοινοβούλιο και περιλαμβάνω τον εαυτό μου», συμπλήρωσε.
Εκ μέρους της Αλληλεγγύης ο Μιχάλης Γιωργάλλας χαιρέτισε την δημιουργία του Κώδικα «εν μέσω γενικευμένης απαξίωσης των Θεσμών και ιχνηλατώντας μια πολιτική παρακμή που τα τελευταία χρόνια δημιουργεί ένα κενό που πρέπει να καλύψουμε».
Ο Γιώργος Λιλλήκας εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών συνεχάρη όσους εργάστηκαν για τον καταρτισμό του Κώδικα, ο οποίος συμπλήρωσε ένα μεγάλο κενό που υπήρχε. «Βιώνουμε μια πρωτόγνωρη απαξίωση των θεσμών και της πολιτικής ιδιαίτερα ανάμεσα στη νεολαία του τόπου μας και θα χρειαστεί πάρα πολλή προσπάθεια για να αναστυλώσουμε το κύρος του κράτους και το κύρος της Βουλής», είπε.
Εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων, ο Γιώργος Περδίκης, ο οποίος προήδρευσε της υποεπιτροπής, εξέφρασε την ελπίδα ο κώδικας να εφαρμοστεί. «Ευχή ο Κώδικας Δεοντολογίας με όλα τα κενά και αδυναμίες που έχει να εφαρμοστεί πιστά και να αναπτυχθεί στη συνέχεια σε ένα λειτουργικό κείμενο που θα ανεβάσει το κύρος της Βουλής», πρόσθεσε.
Εκ μέρους της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων ο Μαρίνος Μουσιούτας συνεχάρη τους συντελεστές που εργάστηκαν για τον καταρτισμό του Κώδικα και πρόσθεσε: «Σημασία έχει ψηφίζοντας να φροντίσουμε να τον εφαρμόζουμε, έτσι ώστε πρώτοι εμείς να δίνουμε το καλό παράδειγμα και να αποφύγουμε τα διάφορα κακά προηγούμενα που συμβαίνουν μέχρι σήμερα».
Ο Μιχάλης Σοφοκλέους, που συμμετείχε στην υποεπιτροπή, ανέφερε από την πλευρά του πως σήμερα η Βουλή «κλείνει μια τεράστια εκκρεμότητα, όχι μόνο για να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις της Επιτροπής Greco, αλλά κυρίως την υποχρέωση απέναντι στους δικούς μας πολίτες, τους πολίτες που πληγώθηκαν από πράξεις που έγιναν και από μέλη της Βουλής και από άλλους αλλά και από μια εικόνα γενικής διαφθοράς που υπάρχει παντού».
Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, επίσης μέλος της υποεπιτροπής, ανέδειξε την ανάγκη ύπαρξης κουλτούρας εφαρμογής του Κώδικα «Αν δεν υπάρχει η κουλτούρα να εφαρμόσουμε το Κώδικα αλλά και τους νόμους κράτους δεν θα κάνουμε τίποτα. Το σημαντικό δεν είναι να περάσουμε τον Κώδικα αλλά να δημιουργήσουμε την κουλτούρα να τον εφαρμόσουμε», είπε.
Ο Ανδρέας Πασιουρτίδης, μιλώντας υπό την ιδιότητα του μέλους της υποπεπιτροπής, ευχαρίστησε όλους για τα εύσημα προς την υποεπιτροπή, τονίζοντας «το μεγαλύτερο εύσημο θα είναι όταν εκείνοι τους οποίους εκπροσωπούμε να νοιώθουν περήφανοι από μας» .
Η Ολομέλεια ενέκρινε με 32 ψήφους υπέρ και 2 αποχές προφορική τροπολογία των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ βάσει της οποίας ο κάθε βουλευτής μπορεί να μεταβεί στο εξωτερικό με ταξίδι πληρωμένο εν όλω ή εν μέρει μόνο εφόσον εξασφαλίσει άδεια από την επιτροπή δεοντολογίας.
Πηγή : ΚΥΠΕ