Η Βουλή καταψήφισε την Εμπορική Συμφωνία ΕΕ – Καναδά

Η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε την Εμπορική Συμφωνία ΕΕ – Καναδά και συγκεκριμένα τον περί της Συνολικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών Μελών της, αφενός, και του Καναδά, αφετέρου, (Κυρωτικό) Νόμο του 2020.

Η κύρωση της συμφωνίας, υπεγράφη από τους αντιπροσώπους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον αντιπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον αντιπρόσωπο του Καναδά στις Βρυξέλλες στις 30 Οκτωβρίου 2016 τέθηκε προσωρινά σε ισχύ στις 21 Σεπτεμβρίου 2017. Η Ολομέλεια της Βουλής μετά από μακρά συζήτηση δεν κύρωσε την Εμπορική  Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά με 18 ψήφους υπέρ, 37 εναντίον και καμία αποχή.

Διαβάστε περισσότερα για τη συμφωνία CETA εδώ

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε ότι θα πρέπει να είναι ενήμερο το νομοθετικό σώμα, ότι δεν αφαιρεί απλά το δικαίωμα της Κύπρου να συμμετέχει στη συμφωνία, αλλά είναι πολύ σοβαρό ζήτημα. Πρόσθεσε ότι  η καταψήφιση σημαίνει μη εφαρμογή της συμφωνίας στο σύνολο της ΕΕ και σημείωσε πως  έστω και από ένα κοινοβούλιο να μην περάσει, η συμφωνία δεν εφαρμόζεται.«Να βάλουμε στη ζυγαριά, ότι η συμφωνία επετεύχθη μετά από την μακρά προσπάθεια που κατέβαλε η  ΕΕ από την ίδρυση της να συνάψει και το κοινοβούλιο της Κύπρου την τουμπάρει», συμπλήρωσε.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης, δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ καταψηφίζει, καθώς όλες οι συνδικαλιστικές και όλες οι αγροτικές οργανώσεις τοποθετήθηκαν κατά της κύρωσης της Συμφωνίας. Πρόσθεσε ότι σε όλη την Ευρώπη, κινήματα κατέβηκαν στους δρόμους, καθώς η συμφωνία περιέχει οικολογικές και οικονομικές προεκτάσεις, καθώς υπηρετεί μόνο τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Η Κυβέρνηση τοποθετείται με τους λίγους προνομιούχους, συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης, αναφέρθηκε στην εξαγορά της Monsanto από την Bayer για 66 δις που αφορά κυρίως το εμπόριο των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων. Πρόσθεσε ότι στον Καναδά απαγορεύεται να φυτεύσεις στην αυλή δύο μαρούλια, ανέφερε ότι  κράτη όπως Βέλγιο διεκδίκησαν και πήραν εξαιρέσεις σε αντίθεση με την Κύπρο, και δήλωσε ότι το ΔΗΚΟ τάσσεται εναντίον.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση. Διερωτήθηκε γιατί εμείς πρέπει να λέμε μάλιστα, και εξέφρασε την άποψη ότι παρέχεται μέσα από το όχι της Βουλής χρυσή ευκαιρία  στην Κυβέρνηση να διαπραγματευτεί ώστε να μας κατοχυρώσουν το χαλούμι και να ψηφίσουμε. Πρέπει συνέχισε να ορθώσουμε κεφάλι και να διεκδικήσουμε.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, εξέφρασε την άποψη ότι η Συμφωνία ΕΕ- Καναδά  θα αποτελέσει πρότυπο και για τη συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ. Δήλωσε ότι καταψηφίζει επειδή διευκολύνει το εμπόριο προς συγκεκριμένες πολυεθνικές. Ανέφερε ότι δεν είναι μόνο δώσε στην Ευρώπη, αλλά πάρε- δώσε και θα πρέπει να μάθουμε να παίρνουμε για την ψήφο μας στην ΕΕ, συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, είπε ότι τη Συμφωνία καταψηφίζει η Αλληλεγγύη.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι το ίδιο έκαναν και στο Βέλγιο. Είπε ότι επίσης ότι μέσα από τη CETA, η Κυβέρνηση προστάτευσε το  λουκούμι της Γεροσκήπου αντί το χαλούμι. Συμπλήρωσε ότι πρέπει να ξέρουν ότι τους παρακολουθούμε.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, ανέφερε ότι η Συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στους διεθνείς επενδυτές να κινούνται εναντίον κρατών, με μείωση της κυριαρχίας. Πρέπει να υπάρξει κρατικός προστατευτισμός στα κυπριακά προϊόντα συμπλήρωσε.

Δείτε τι προνοεί η συμφωνία για την Κύπρο εδώ

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email