Η τεχνολογική αναβάθμιση της Αστυνομίας και των καταθέσεων στις προτεραιότητες της Υπουργού Δικαιοσύνης (photos)

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη συναντήθηκε με το νέο Αρχηγό Στέλιο Παπαθεοδώρου καθώς και στελέχη και μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας.  Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση και η συζήτηση θεμάτων που απασχολούν την επαρχία Λευκωσίας.

Στην ομιλία της, η κ. Γιολίτη είπε πως παρέλαβε ένα σημαντικό έργο από τον προκάτοχο της, το οποίο και θα συνεχίσει. Όπως είπε, έχει ενημερωθεί για τον σημαντικό ρόλο που επιτελεί η Αστυνομία και συνεχάρη την ηγεσία και τα μέλη της  για τον καταλυτικό ρόλο που είχαν στην αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κύπρο, καθιστώντας τη χώρα πρότυπο για πολλές άλλες. Επίσης, εξέφρασε την ετοιμότητα της να στηρίξει το νέο Αρχηγό Αστυνομίας, την ηγεσία και τα μέλη για να επιτευχθούν οι στόχοι.

Η κα. Γιολίτη τόνισε πως η παροχή περισσότερης ασφάλεια των πολιτών με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές τους ελευθερίες αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την ίδια. Σημείωσε πως πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για πρόληψη και καταπολέμηση κάθε μορφής εγκλήματος και με σκληρή δουλειά να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της ίδιας της κοινωνίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τεχνολογική αναβάθμιση της Αστυνομίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος.  “Μία Αστυνομία αποτελεσματική σε ένα διαρκώς τεχνολογικά εξελισσόμενο περιβάλλον, με μεταβαλλόμενες ανάγκες και απαιτήσεις… βάσει του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν 2ης γενιάς (SISII)”.

Η Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο κεφάλαιο των ναρκωτικών, στο θέμα της οδικής ασφάλειας και των οδικών συγκρούσεων, την ενδοοικογενειακή βία, το οργανωμένο έγκλημα, όπως την εμπορία προσώπων, την παιδική πορνογραφία, την τρομοκρατία, την παράτυπη μετανάστευση. Συγκεκριμένα είπε πως η Αστυνομία θα πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, καθώς η ίδια αφουγκράζεται ως Υπουργός και ως μητέρα τις ανησυχίες της κοινωνίες για την αυξανόμενη χρήση τους. “Θα πρέπει να σταθούμε τροχοπέδη στους εμπόρους ναρκωτικών, οι οποίοι καταστρέφουν καθημερινά δεκάδες παιδιά”, είπε και αναφέρθηκε στα πρόσθετα εργαλεία που έχει δώσει η Κυβέρνηση με την ψήφιση του Νόμου για τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών επικοινωνιών. Ψηλά στις προτεραιότητες της, όπως είπε στη συνέχεια, είναι το θέμα της οδικής ασφάλειας και των οδικών συγκρούσεων. Έχουν κατατεθεί 8 νομοσχέδια για την οδική ασφάλεια, είπε και εξέφρασε την ελπίδα όπως η Βουλή ψηφίσει τα νομοσχέδια για τις αυξήσεις στις ποινές, οι οποίες θα πρέπει να είναι αυστηρές και αποτρεπτικές. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει η Αστυνομία, όπως σημείωσε, να αυξήσει τις περιπολίες της στους δρόμους. Επίσης, σημείωσε πως θα πρέπει να εργαστούν όλοι περισσότερο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Όσον αφορά την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας ανέφερε ότι πρέπει να εφαρμόζεται η πρακτική της ψηφιακής ηχογράφησης των καταθέσεων. “Αντιλαμβάνομαι την προστιθέμενη αξία του νομοθέτη να ρυθμίσει την οπτικογραφημένη κατάθεση παιδιού, ώστε η συνέντευξη κατά την εκδίκαση της υπόθεσης να θεωρείται ικανή μαρτυρία. Θεωρώ ότι, η πρακτική αυτή θα πρέπει να εφαρμόζεται και για γυναίκες θύματα βίας, ρυθμίζοντας τη λήψη κατάθεσης ψηφιακής ηχογράφησης. Συνεπώς, χρειάζεται να επενδύσουμε περισσότερο στην ευαισθητοποίηση, στην εκπαίδευση τόσο κατά την λήψη των καταθέσεων ψηφιακής ηχογράφησης, όσο και για το τρόπο λήψης αυτών των καταθέσεων, ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Εάν θα πρέπει να τροποποιήσουμε ή όχι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, αυτό θα το εξετάσουμε μαζί με την ηγεσία της Αστυνομίας”, είπε συγκεκριμένα.

Διαβάστε αυτούσια την ομιλία της Υπουργού

Φωτογραφίες από την υποδοχή της Υπουργού στο προαύλιο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας:

Image
Image
Print Friendly, PDF & Email