Η συνταγματικότητα των περιοριστικών μέτρων κρίνεται μόνο στο Δικαστήριο, απαρχαιωμένος ο νόμος, λέει ο Α.Αγγελίδης

Ο νόμος που εξουσιοδοτεί το Υπουργικό Συμβούλιο να εκδίδει διατάγματα για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι απαρχαιωμένος και χρειάζεται να επανεξεταστεί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο νομικός Ανδρέας Αγγελίδης.

Ερωτηθείς αν η απαγόρευση των διαδηλώσεων σύμφωνα με το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας δεν αντίκειται στα δικαιώματα των πολιτών, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι το θέμα πρέπει να αποφασιστεί.

«Το μόνο αρμόδιο όργανο να το αποφασίσει είναι είτε η διοίκηση ανακαλώντας το διάταγμα είτε σε τελική ανάλυση το αρμόδιο δικαστήριο, το οποίο θα ελέγξει εάν η εφαρμογή τέτοιων απαγορεύσεων είναι επιτρεπτές χάρη της δημόσιας υγείας και γενικά του συμφέροντος της υγείας του λαού, αν είναι σύμφωνες με το σύνταγμα ή όχι», σημείωσε.

Ως εκ τούτου, συνέχισε, οι υπάρχουσες απόψεις για αντισυνταγματικότητα ή μη αποτελούν απλώς υποκειμενικές απόψεις εκείνων που τις διατυπώνουν και κριτής αυτών των διαδικασιών και το αν είναι αντισυνταγματικό ή όχι, είναι το ίδιο το δικαστήριο.

Ο κ. Αγγελίδης είπε ότι ο νόμος που είναι απαρχαιωμένος εξουσιοδοτεί το Υπουργικό Συμβούλιο για να εκδίδει διατάγματα. «Αυτή η εξουσία προβλέπεται από το Σύνταγμα. Το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί όταν ο νόμος του εκχωρεί τέτοια εξουσία να εκδίδει διάταγμα, το οποίο να ρυθμίζει, να περιορίζει, να θέτει υπό έλεγχο κάποια από τα ατομικά δικαιώματα», σημείωσε.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, συνέχισε, έχει εκχωρήσει, όπως είναι επιτρεπτό από την νομοθεσία αυτή την αρμοδιότητα του στον Υπουργό Υγείας, ο οποίος εξέδωσε μια σειρά από διατάγματα τους τελευταίους δέκα μήνες.

«Αυτά τα διατάγματα πρέπει να εξετάζονται πάντοτε με βάση την συνταγματική αρχή αλλά και την αρχή της αναλογικότητας. Δηλαδή, όταν περιορίζεις κάποια ατομικά δικαιώματα πρέπει να είναι τόσο μεγάλη η απαίτηση της κοινής ωφέλειας που να ισορροπεί την στέρηση αυτή με το αντίστοιχο δικαίωμα του να μην στερηθεί κανένας τέτοιου δικαιώματος», πρόσθεσε.

Έχω την εντύπωση, είπε ο κ. Αγγελίδης, ότι πρέπει από κάποια στιγμή και μετά να εξεταστούν όλα αυτά τα διατάγματα, τα οποία έχουν εκδοθεί αν θα μπορούσαν να έχουν κάποιου είδους βελτίωση σε ότι αφορά την προστασία του ατομικού δικαιώματος που κάθε φορά έκαστο διάταγμα επηρεάζει σε σχέση με το αν θα πρέπει να είναι σε τόσο αυστηρό βαθμό ή σε κάποιο πιο περιορισμένο βαθμό.

Σημείωσε ότι είναι έργο το οποίο χρειάζεται και χρόνο, χρειάζεται και πολύ καλή διάθεση και συναίνεση από όλους και ως εκ τούτου είναι κάτι που δεν μπορεί κάποιος να πει ότι είναι άσπρο και μαύρο κατά τρόπο απόλυτο.

Κληθείς να σχολιάσει τα δικαιώματα της Αστυνομίας να παρεμβαίνει, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι είναι μεταξύ των καθηκόντων της, πλην όμως αυτή η προσπάθεια πάταξης θα πρέπει να γίνεται με ένα τρόπο που να μην ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια και να μετατρέπεται η εξουσία αυτή σε αστυνομική βία.

«Κάθε δικαίωμα που παρέχεται υπέρ ενός οργάνου του κράτους, κι εδώ της Αστυνομίας, θα πρέπει να ασκείται σε κάποια πλαίσια αφενός μεν συνταγματικά και από την άλλη πλευρά στα πλαίσια μιας λογικής ενός μέσου ανθρώπου, ο οποίος δεν μπορεί να βλέπει ένα αστυνομικό σε μια τέτοιου είδους διαδήλωση να πατά τον λαιμό κάποιου  ή να βάζει κάτω τον πολίτη, χωρίς ο πολίτης πρώτα να έχει αντιδράσει κατά τρόπο που να είναι όντως οχλαγωγία», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι δεν χωρεί αμφιβολία ότι έχει τεράστια πολιτική διάσταση το θέμα, πέραν από την νομική πτυχή. «Έχει τεράστια πολιτική σημασία και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ήδη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει θέμα και διαμαρτυρίας και υπέρβασης της αντίδρασης της Αστυνομίας με κάποια υπερβολική βία. Νομίζω χρειάζεται συναίνεση, συνέπεια, και με αρχές δικαίου αλλά και με μια πολιτική η οποία να είναι πολιτική που να είναι εξυπηρετική τόσο προς τα συμφέροντα τόσο της προστασίας της υγείας από την πανδημία αλλά της δυνατότητας του πολίτη να αντιδρά», συμπλήρωσε.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,