Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της ΚΣΣΕ αναφορικά με την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) κ. Rik Daems, ενημερώνοντάς τον για την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου κ. Ερντογάν στα κατεχόμενα με αφορμή την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής και τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου.

Στην επιστολή της, η κα Δημητρίου στηλιτεύει την εξαγγελία του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Τατάρ για αποχαρακτηρισμό έκτασης η οποία αντιστοιχεί στο 3,5% της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου από στρατιωτική και ένταξή της σε αστική ζώνη, ενέργεια που όπως υπογραμμίζει αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων, ειδικότερα των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Πόσω δε μάλλον, επισημαίνει η κα Δημητρίου, που η Τουρκία και το υποτελές σε αυτήν παράνομο καθεστώς στα κατεχόμενα απευθύνουν «πρόσκληση» στους νόμιμους κατοίκους της Αμμοχώστου να προσφύγουν στην «Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας», αιτούμενοι αποκατάσταση της περιουσίας τους, υπό τον όρο ότι θα αποδεχθούν τη «δικαιοδοσία» και τους «νόμους» της παράνομης αποσχιστικής οντότητας, την οποία ουδεμία άλλη χώρα, πέραν της Τουρκίας, αναγνωρίζει.

Εντείνοντας τις προκλήσεις της, η Τουρκία στοχεύει, όπως άλλωστε δηλώνει απροκάλυπτα, σε λύση «δύο κρατών» στην Κύπρο, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το συμφωνημένο διαπραγματευτικό πλαίσιο προς επίλυση του Κυπριακού, αναφέρει η Πρόεδρος της Βουλής. Στην απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας, υπογραμμίζει η κα Δημητρίου, δόθηκε αυστηρή απάντηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, η οποία καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει τις μονομερείς κινήσεις της στην Αμμόχωστο. Ταυτόχρονα εκφράζει τη λύπη της για τις όποιες συμπεριφορές και ενέργειες συγκεκριμένων κρατών συντάσσονται με τις παράνομες τουρκικές ενέργειες εις βάρος της Κύπρου, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πηγή : Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,