Η ΠΕΟ δηλώνει ότι θα σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια ποινικοποίησης της απεργίας

Η ΠΕΟ  με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη δηλώνει ότι θα σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια ποινικοποίησης της απεργίας και αναφέρει ότι η Υπηρεσία Εργασιακών Σχέσεων πρέπει να μένει προσηλωμένη στον Κώδικα Εργασιακών Σχέσεων.

“Με πρόσχημα την απεργία των εργαζομένων στο λιμάνι Λεμεσού, οι εργοδοτικές οργανώσεις επαναφέρουν και πάλι στη δημόσια συζήτηση την πάγια θέση τους για ποινικοποίηση των απεργιών”, αναφέρει και προσθέτει ότι κάθε φορά που ομάδες εργαζομένων καταφεύγουν σε απεργιακά μέτρα, συγχρονισμένες οι εργοδοτικές οργανώσεις ζητούν νομοθετική ρύθμιση των απεργιών.

Η ΠΕΟ δηλώνει κατηγορηματικά, όπως προσθέτει, για ακόμα μια φορά ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε ρυθμίσεις που θα περιορίζουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας και ούτε πρόκειται να αποδεχθεί να ποινικοποιηθούν οι εργατικοί αγώνες.

Σ’ ό,τι αφορά την επίκληση της ανάγκης για προσήλωση στα εργασιακά θέσμια και τήρησης του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, η ΠΕΟ αναφέρει πως η προσήλωση αυτή πρέπει να αφορά  όλους, της Υπηρεσίας Εργασιακών Σχέσεων συμπεριλαμβανομένης και δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτικά κάθε φορά που οι εργαζόμενοι, αφού εξάντλησαν όλα τα άλλα μέσα, αποφασίζουν να λάβουν απεργιακά μέτρα.

Οσον αφορά την απεργία στο λιμάνι Λεμεσού, η ΠΕΟ συμπληρώνει ότι βάσει του ιστορικού που παρέθεσαν σε ανακοίνωση τους οι Συντεχνίες, είναι προφανές ότι ακολουθήθηκε η διαδικασία που προνοεί ο Κώδικας Βιομηχανικών Σχέσεων και σε καμία περίπτωση δεν είναι εκτός Κώδικα η απεργία.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,