Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τον προϋπολογισμό του Ταμείου Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών

Με 26 ψήφους υπέρ και 12 αποχές από το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τον προϋπολογισμό του Ταμείου Διαχείρισης Τ/κ περιουσιών.

Ο προϋπολογισμός δεν είναι ισοσκελισμένος και παρουσιάζει έλλειμμα ύψους €485.050, το οποίο αναμένεται να καλυφθεί από το συσσωρευθέν αποθεματικό του Ταμείου Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών, που μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 ανερχόταν στα €2.910.570.

Ο εν λόγω προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες ύψους €16.725.133 και έσοδα ύψους €16.240.083, τα οποία προέρχονται από κρατική χορηγία προς τον Κηδεμόνα Τ/Κ Περιουσιών (€7.500.000), από ενοίκια μίσθωσης Τ/Κ Περιουσιών (€4.840.040) και από εκτέλεση διαφόρων έργων, εκ μέρους του ωρομίσθιου εργατικού προσωπικού των τεχνικών συνεργείων, έναντι αντίστοιχης και ισόποσης δαπάνης στον προϋπολογισμό εξόδων, η οποία συντελείται για λογιστικούς σκοπούς (€3.837.333).

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος είπε ότι συχνά ακούν για αδιαφάνεια, κακή διαχείριση, σκάνδαλα, πλιάτσικο γύρω από το συγκεκριμένο Ταμείο, ενώ ακούν πολλά «θα» από την πολιτεία για το θέμα όταν στην πραγματικότητα δεν γίνεται τίποτα ώστε να αλλάξει η διαχείριση των τ/κ περιουσιών και αναμένουν εδώ και κάποια χρόνια το στρατηγικό σχέδιο που αφορά τα κριτήρια, να τεθεί ενώπιόν τους. Πρόσθεσε ότι έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι και για αυτό έχουν αποφασίσει να τηρήσουν αποχή, ζητώντας να υπάρξει σχέδιο και σωστή διαχείριση των τ/κ περιουσιών που η αξία τους φτάνει γύρω στα 15 δισεκατ. ευρώ.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή εξέφρασε ικανοποίηση για τον προϋπολογισμό και εστίασε στο σημαντικό κονδύλι για επιδιόρθωση και συντήρηση των τ/κ μνημείων, εκφράζοντας την ελπίδα το κατοχικό καθεστώς να επιδεικνύει τον ίδιο σεβασμό. Είπε επίσης ότι θα μπορούσε να αυξηθεί το κονδύλι για συντήρηση και επιδιόρθωση τ/κ κατοικιών που διαμένουν Ε/κ πρόσφυγες, αλλά και για ανάγκες προσφύγων σε συνοικισμούς και αυτοστεγάσεις.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε ότι το κράτος είναι διαχειριστής και κηδεμόνας των τ/κ περιουσιών και έχει υποχρέωση να τις αξιοποιεί και να λαμβάνει το μέγιστο ενοίκιο που μπορεί και να το επιστρέφει υπό τη μορφή επιδόματος για απώλεια χρήσης στους πρόσφυγες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι ο Δήμαρχος Πάφου καταπάτησε τ/κ περιουσίες και ταλαιπωρεί πολλούς πρόσφυγες μπαίνοντας στις αυλές, χαλώντας, κτίζοντας, σε μια απαράδεκτη πρακτική που εφαρμόζει μη σεβόμενος την κείμενη νομοθεσία. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να τερματιστεί η πρακτική παραχώρησης τ/κ περιουσίας σε μη εκτοπισθέντες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, είπε ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αναδιανομή των κλήρων των σπιτιών σε βάση άλλων κριτηρίων αφού ο πρόσφυγας έχει έννομα πλέον δικαιώματα και δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να απαγορευτεί από την νομοθεσία τοπικές διοικήσεις και μη πρόσφυγες να κάνουν χρήση τ/κ περιουσιών. Ανέφερε ακόμα πως όταν ο κάτοχος διώκεται από την περιουσία γιατί υπήρξε επανάκτηση από τον νόμιμο ιδιοκτήτη δεν του αποκαθίσταται κανέναν άλλο δικαίωμα και πρόσθεσε ότι ο κάτοχος έχει το έννομο δικαίωμα να διεκδικήσει την προστιθέμενη αξία που έχει δημιουργήσει.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι δεν φαίνεται καμιά κυβέρνηση να παίρνει μέτρα, γίνονται απανωτές συζητήσεις και δεν φαίνεται να βρίσκεται άκρη στην κατάσταση, έτσι σε ένδειξη διαμαρτυρίας θα τηρήσουν αποχή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,