Η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, θέματα ψηφιακής δικαιοσύνης και εξελίξεις, στην ατζέντα της συνάντησης Δράκου-Τσιάρα

Τη στενή συνεργασία και συντονισμό μεταξύ των Υπουργείων τους, τόνισαν την Τετάρτη η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Στέφη Δράκου, και ο Έλληνας ομόλογός της, Κώστας Τσιάρας, σε συνάντησή τους στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις τους στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, κατά την άφιξη του κ. Τσιάρα, οι δύο Υπουργοί ανέφεραν ότι θα συζητούσαν, μεταξύ άλλων, την μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης στην Κύπρο, θέματα ψηφιακής δικαιοσύνης και εξελίξεις που αφορούν εθνικά και Ευρωπαϊκά ζητήματα.

Η κ. Δράκου είπε ότι είναι «με χαρά» που υποδέχεται τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Ελλάδος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και τον ευχαρίστησε που ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή της.

Η συνάντηση, είπε, γίνεται στα πλαίσια της συνεργασίας που έχουν μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τους δίνεται η ευκαιρία να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Πρόσθεσε ότι επειδή συμπίπτει η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού με τις αποφάσεις σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, στην Κύπρο, «θα μου δοθεί η ευκαιρία να τον ενημερώσω για το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα» και για τις τελευταίες εξελίξεις.  

«Είμαι βέβαιη ότι θα έχουμε μια γόνιμη συνεργασία, πάντοτε είχαμε και διατηρούμε, όπως ανέφερα, στενές επαφές με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά ανταλλάσσουμε απόψεις πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και με χαρά πραγματικά περιμένω στην συνάντηση που θα ακολουθήσει να δούμε όλα αυτά τα θέματα και να μοιραστούμε, εμπειρίες, γνώσεις, πάνω σε θέματα που τρέχουν αυτή τη στιγμή, τόσο εθνικά όσο και στην Ευρώπη», είπε η κ. Δράκου.

Ο κ. Τσιάρας, είπε ότι αυτή τη φορά έρχεται στην Κύπρο με άλλη ιδιότητα, όχι του Υφυπουργού Εξωτερικών που είχε στο παρελθόν, αλλά με την ιδιότητα του Υπουργού Δικαιοσύνης.

«Είναι αλήθεια ότι το πρώτο που θα ήθελα να τονίσω είναι η εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κ. Στέφη Δράκου, σε θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις δικαστικής συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.

Πρόσθεσε ότι με την Υπουργό συντονίζουν από κοινού τις δράσεις των δύο χωρών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για θέματα και ζητήματα που αφορούν, κυρίως, αυτό που συμβαίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ευρώπη, «το πως θα διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και πως θα περιορίσουμε το διασυνοριακό έγκλημα». «Και βεβαίως είναι ζητήματα τα οποία μπορεί να απασχολούν γενικότερα την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα, ειδικότερα όμως τις δικές μας χώρες, σε μια περιοχή η οποία έχει πολλές ιδιαιτερότητες, και βεβαίως εγκυμονεί άλλου είδους εξελίξεις. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι έχουν πολύ μεγάλο και πολύ ιδιαίτερο ενδιαφέρον», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσιάρας είπε ότι κατά τη συνάντηση θα συζητούσαν για όλες τις εξελίξεις που αφορούν στα δικαστικά συστήματα των δύο χωρών. Είπε ότι, μιλώντας για την Ελλάδα, θα συζητούσαν «για το πόσο έχουμε προχωρήσει στην κατεύθυνση της εποχής της ψηφιακής δικαιοσύνης, για το πόσο μπορούμε να εισάγουμε σε μια δικαστική λογική και πραγματικότητα τους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης διαφορών και το πως μπορούμε να βρούμε κοινούς στόχους συνεργασίας απέναντι σε ζητήματα, που, η αλήθεια είναι, δημιουργούν προβληματισμούς σε όλα τα δικαστικά συστήματα της Ευρώπης και η προϋπόθεση είναι να συντονιστούμε, προκειμένου να τα αντιμετωπίσουμε».

Είπε ακόμη, ότι το γεγονός ότι μοιράζονται με την κ. Δράκου, «τις ίδιες αγωνίες σε κάθε Ευρωπαϊκή συνάντηση και προσπαθούμε όντως να συντονιστούμε και να συνεργαστούμε για το καλό των χωρών μας και για το καλό της Ευρώπης γενικότερα, νομίζω είναι η απόδειξη ότι η Ελλάδα και η Κύπρος πορεύονται μαζί».

Αυτό, πρόσθεσε, «είναι μια πραγματικότητα την οποία νομίζω ότι πρέπει να δηλώνουμε και να αποδεικνύουμε με κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο σε μια εποχή προκλήσεων, προβλημάτων, και βεβαίως, ανάγκης να είμαστε και να κινούμαστε μαζί».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,