Κομισιόν: Η Ελλάδα μπήκε στην κρίση της πανδημίας με ευνοϊκή δημοσιονομική θέση

Η Κομισιόν εισηγείται στο Eurogroup να εγκρίνει την εκταμίευση των ANFAs και SMPs,κέρδη επί ελληνικών ομολόγων)και την κατάργηση περιθωρίου επιτοκίων, συνολικής αξίας 748 εκ.Ευρώ, σύμφωνα με την 6η έκθεση για την ενισχυμένη εποπτεία της χώρας, η οποία θα υιοθετήθηκε από το Κολέγιο των Επιτρόπων. “H έκθεση για την Ελλάδα δείχνει ότι  η χώρα ανέλαβε δράση, δεδομένης της πανδημίας, αναμένω ότι θα στρώσει το δρόμο για θετική απόφαση από το Eurogroup για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ύψους 748εκ.Ευρώ”, δήλωσε σχετικά Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι

Σε σχέση με την χρήση των κερδών ANFA-SMP, η έκθεση καταγράφει την πρόοδο στις συζητήσεις, αλλά ξεκαθαρίζει ότι οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν ήδη τα ποσά που θα εκταμιεθούν τώρα να πάνε για τις δανειακές ανάγκες και η συζήτηση περί χρήσης σε επενδύσεις θα συνεχιστεί το φθινόπωρο και θα κριθεί από το πως εκτελεί γενικώς η Ελλάδα το επενδυτικό της πρόγραμμα – που προς το παρόν υπολείπεται των στόχων.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο που συντάχθηκε μετά από επαφές των ελληνικών αρχών με την Κομισιόν από τις 8 ως τις 23 Απριλίου αναφέρεται ότι: “η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα πως, λαμβανομένων υπόψιν των εξαιρετικών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του COVID19, η Ελλάδα έχει αναλάβει την απαραίτητη δράση για να εκπληρώσεις τις συμφωνημένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις”.

Η έκθεση σημειώνει ότι παρά τον όγκο εργασίας που αφιερώθηκε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καλωσορίζεται το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές συνέχισαν τις προσπάθειές τους για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων όπου ήταν δυνατόν και να προχωρήσουν με ένα πακέτο επιπλέον δεσμεύσεων πολιτικής. Ωστόσο η Κομισιόν προειδοποιεί για το μέλλον πως η κινητοποίηση για την προώθηση πολιτικών σε τομείς που έχουν καθυστερήσει, περιλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα αποτελεί εγγύηση για την επιστροφή της εμπιστοσύνης και τη βιώσιμη ανάκαμψη. Σημειώνεται δε ότι οι ελληνικές αρχές ήδη προχωρούν και με την υλοποίηση των δεσμεύσεων για το 2ο μισό του 2020, που θα εξεταστούν σε επόμενη έκθεση.

Σε σχέση με τις μακροοικονομικές εξελίξεις η έκθεση προειδοποιεί ότι ο τουρισμός και η ναυτιλία θα είναι οι τομείς της οικονομίας που θα χτυπηθούν ιδιαίτερα σκληρά από τη πανδημία, λόγω της πτώσης των κρατήσεων, των ακυρώσεων από το εξωτερικό, ενώ σοβαρές θα είναι και οι συνέπειες για τις εξαγωγές.

Η έκθεση καταγράφει ότι η ανεργία θα αυξηθεί κοντά στο 20% το 2020 από 17,3% το 2019 και αυτό θα πλήξει ιδιαίτερα τους απασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις, κάτι που θα οδηγήσει τα νοικοκυριά σε μικρότερα εισοδήματα εν μέσω κρίσης. Σημειώνεται δε ότι όλα αυτά θα οδηγήσουν σε αύξηση της φτώχειας, και η πτωτική τάση του σχετικού δείκτη που ήταν στο 31% το 2019 (πολύ πάνω από τον μέσο όρο του 21% της ΕΕ) θα ανατραπεί δυσμενών.

Παρομοίως οι μειωμένες τιμές του πετρελαίου και οι πιέσεις στους μισθούς θα πιέσουν προς τα κάτω τον πληθωρισμό.

Η Κομισιόν προβλέπει (όπως και στο πακέτο των εαρινών προβλέψεων) ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 10% το 2020 και θα ανακάμψει ισχυρά το 2021. Ωστόσο προειδοποιεί ότι παράταση των περιορισμών λόγω πανδημίας θα πλήξουν ακόμη πιο ισχυρά τον τουρισμό με επιπλέον δυσμενείς επιπτώσεις. Η Κομισιόν καταγράφει όμως ότι τα υποστηρικτικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση θα απαλύνουν το βάθος της ύφεσης και να υποβοηθήσουν την ανάκαμψη το 2021.

Σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά:

Η Κομισιόν καταγράφει ότι η Ελλάδα μπήκε στην κρίση από σχετικά ευνοϊκή δημοσιονομική θέση, με ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα και πολύ μικρές μεσοπρόθεσμες ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους της. Η Κομισιόν κρίνει ότι η Ελλάδα είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει την κατάσταση σε σχέση με την κρίση πριν από μια δεκαετία. Η Ελλάδα απολαμβάνει ταμειακά διαθέσιμα 34 δισ.Ευρώ (26 ανήκουν στο κράτος και τα άλλα στη γενική κυβέρνηση), αναφέρει η Κομισιόν, κάτι που αποτελεί επιπλέον βοήθημα για την τρέχουσα κρίση, αναφέρει η Κομισιόν.

Η Ελλάδα πέτυχε τον δημοσιονομικό της στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα  3,5% το 2019 και καταγράφει κανονικό πλεόνασμα 1,5% πολύ πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης που είναι -0,8%. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί τόσο από τις αποφάσεις του eurogroup και των συνόδων κορυφής, όσο και από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (750δισ.Ευρώ PEPP), αλλά και την αύξηση της διαθεσιμότητας των διαρθρωτικών κονδυλίων της ΕΕ, το πρόγραμμα SURE για την απασχόληση και την στήριξη της ΕΤΕπ στις επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ακόμη ότι η Ελλάδα εκτός από την πανδημία έχει να αντιμετωπίσει και το μεταναστευτικό, με αύξηση στις  ροές 46% το  2019.

Οι θεσμοί εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα έχει έλλειμμα το 2020 και θα επιστρέψει σε πλεόνασμα το 2021, αλλά η αβεβαιότητα στην πρόβλεψη είναι εξαιρετικά μεγάλη και για αυτό το λόγο η πρόβλεψη θα επικαιροποιηθεί το φθινόπωρο.

Τα δημόσια οικονομικά έχουν και το μεγάλο ρίσκο της κρίσης των δικαστηρίων περί συντάξεων.

Την ίδια ώρα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσιών Εσόδων είναι εντός τροχιάς εκπλήρωσης του σχετικού προαπαιτούμενου, αλλά ή στελέχωση της παραμένει κάτω των στόχων (11916 αντί για 12500 άτομα). Παρομοίως μέτρα για το στελεχιακό δυναμικό και τα συστήματα IT προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς.

Δημόσιες επενδύσεις:

Σε σχέση με τις δημόσιες επενδύσεις, η Κομισιόν προειδοποιεί πως αποτελούν κλειδί για την επιτάχυνση της ανάκαμψης και σημειώνει ότι χώρα έχασε τον στόχο για δημόσιες επενδύσεις 1,2% του ΑΕΠ το 2019 καθώς συνεχίζει να υποεκτελλεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, κάτι που “συμβαίνει συνέχεια” και “δημιουργεί ερωτηματικά σε σχέση με τις επενδυτικές ανάγκες της χώρας”, ενώ “είναι ζωτικής σημασίας να χρησιμοποιηθούν τα ανάλογα κονδύλια της ΕΕ”.

Οι αρχές δεσμεύθηκαν να λάβουν μέτρα και το σχετικό εθνικό πλάνο θα είναι έτοιμο τον Ιανουάριο του 2021 και η υπηρεσία διευκόλυνσης επενδύσεων θα είναι λειτουργική το Μάρτιο του 2021.

Πηγή: KYΠΕ

Print Friendly, PDF & Email