Απόφαση του Αρείου Πάγου της Ελλάδας να απορρίψει την εγγραφή την “Ένωσης Ξάνθης” με τον προσδιορισμό ως ‘τουρκική’ καταδικάζει το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, «η τουρκική ένωση Ξάνθης, η παλαιότερη μη κυβερνητική οργάνωση της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, επειδή χρησιμοποιούσε το όνομα τουρκική κατέβασαν τη πινακίδα της το 1983 και με δικαστική απόφαση απαγορεύτηκε η λειτουργία της το 1986».
«Ως αποτέλεσμα του νομικού αγών που διεξήγαγε η τουρκική ένωση Ξάνθης, το 2008 το ΕΔΑΔ έκρινε ότι το δικαίωμα οργάνωσης παραβιάστηκε από την Ελλάδα και την κάλεσε να προβεί στις απαραίτητες ρυθμίσεις για την εγγραφή της ένωσης», αναφέρεται.
Σε αυτό το πλαίσιο, προστίθεται, «στο πλαίσιο της εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, η Ελλάδα εξέδωσε νομική ρύθμιση το 2017 δίνοντας τη δυνατότητα στους απαγορευμένους συλλόγους να υποβάλουν αίτηση για επανεγγραφή, ωστόσο υπήρξαν πολλές εξαιρέσεις για την αποδοχή αυτών των αιτήσεων».
«Η αίτηση όμως της τουρκικής ένωσης Ξάνθης για επανεγγραφή έπειτα από την εν λόγω νομική ρύθμιση, διαπιστώθηκε ότι απορρίφθηκε με απόφαση που ανακοινώθηκε από τον Άρειο Πάγο στις 30 Ιουνίου 2021. Με την εν λόγω απόφαση τα εσωτερικά ένδικα μέσα έχουν εξαντληθεί για τρίτη φορά στην Ελλάδα μετά από ένα αγώνα 38 χρόνων της τουρκικής ένωσης Ξάνθης για τον νόμο και τη δημοκρατία», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Υποστηρίζει ότι «αυτή η κατάσταση δείχνει ότι η Ελλάδα η οποία είναι μέλος της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ευρώπης συνεχίζει τις κατασταλτικές της πολιτικές επίμονα αρνούμενη την ταυτότητα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης παρά τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ».
Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταλήγει αναφέρυντας: “Καταδικάζουμε την απόφαση του Αρείου Πάγου της Ελλάδας το οποίο αγνοεί τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και καλούμε την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ που αρνήθηκε να εφαρμόσει για 13 χρόνια και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την εγγραφή των μη κυβερνητικών οργανώσεων της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον αγώνα της τουρκικής ένωσης Ξάνθης για αναζήτηση δικαιωμάτων σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ”.
Πηγή : ΚΥΠΕ