Η Ελένη Κουζούπη το νέο μέλος της Κύπρου στην Eurojust

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurojust, τα νέα καθήκοντα ως Εθνικό Μέλος για την Κυπριακή Δημοκρατία στον ευρωπαϊκό οργανισμό, αναλαμβάνει από την Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου, η κα Ελένη Κουζούπη.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός Eurojust είναι αρμόδιος για να προωθεί και να βελτιώνει τον συντονισμό και τη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων δικαστικών αρχών των Κρατών-Μελών, κυρίως για την αντιμετώπιση των διασυνοριακών ή και σοβαρών μορφών, οργανωμένου εγκλήματος.

Η κα Κουζούπη κατέχει μεγάλη εμπειρία στις νομικές υποθέσεις της Ε.Ε. καθώς εργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα ως Σύμβουλος Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ε.Ε.

Όπως η ίδια σημείωσε, «είμαι πολύ χαρούμενη για τον νέο μου ρόλο, ως μέλος της Κύπρου στην Eurojust, και ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά με όλα τα άλλα Κ-Μ για την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος».

Πρόσθεσε ότι γνωρίζει πως η Eurojust «διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο συντονισμό της διασυνοριακής δικαστικής συνεργασίας σε πρακτικό επίπεδο» και εξέφρασε επίσης την ελπίδα «ότι η μακροχρόνια εμπειρία» της, τόσο στην Κύπρο όσο και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας μας στις Βρυξέλλες, «θα αποτελέσει μεγάλο πλεονέκτημα».

Σύντομο Βιογραφικό

Αφού ολοκλήρωσε τις νομικές σπουδές της στην Αθήνα το 1992, η κα Κουζούπη απέκτησε μεταπτυχιακό στις Ευρωπαϊκές Νομικές Σπουδές και μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 1994 και το 1995 αντίστοιχα.

Μετά την αποφοίτησή της εργάστηκε ως δικηγόρος σε ιδιωτική εταιρεία πριν γίνει Σύμβουλος της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1997, που υπό την ιδιότητα αυτή συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

Το 2003 ανέλαβε το ρόλο της Συμβούλου για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου, όπου εργάστηκε μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους (2020), με σύντομη διακοπή το 2009 όταν ενήργησε ως Σύμβουλος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συμμετείχε ενεργά σε διαπραγματεύσεις και ανέπτυξε βαθιά γνώση του ποινικού δικαίου της Ε.Ε. και εμπειρογνωμοσύνη στη νομοθεσία που σχετίζεται με τη δήμευση και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος), τις Ευρωπαϊκές Εντολές Έρευνας (ΕΕΕ) και την οδηγία PIF.

Το 2012, όπου η Κύπρος κατείχε την εξάμηνη εκ περιτροπής Προεδρία της Ε.Ε., η κα Κουζούπη ηγήθηκε της ομάδας δικαιοσύνης, όπου η ίδια είχε ιδιαίτερη ευθύνη για την εξασφάλιση μιας πολιτικής συμφωνίας για την οδηγία περί δήμευσης και την οδηγία περί κατάχρησης της αγοράς. Πρόσφατα εργάστηκε ως Σύμβουλος, στη Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου ασχολήθηκε με το δίκαιο της Ε.Ε.

Η Ελένη Κουζούπη διαδέχεται την Κατερίνα Λοΐζου, η οποία διετέλεσε Εθνικό Μέλος της χώρας μας στον οργανισμό από το 2005, και αναλαμβάνει πλέον τη θέση της αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στο Λουξεμβούργο.

Πηγή : Καθημερινή

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , ,