Η ΕΕ καλεί τη Ρωσία να καταδικάσει και να ερευνήσει απειλές κυβερνητικών αρχών της Τσετσενίας κατά δημοσιογράφου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τις ρωσικές αρχές να καταδικάσουν και να ερευνήσουν τις απειλές των κυβερνητικών αρχών της Τσετσενίας κατά της δημοσιογράφου Έλενα Μιλασίνα και να διασφαλίσουν την ασφάλειά της.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ Πήτερ Στάνο, η ΕΕ καταδικάζει απερίφραστα όλες τις απειλές, τις λεκτικές επιθέσεις ή τη βία εναντίον δημοσιογράφων κατά την επιδίωξη του έργου τους. “Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει ότι ο χώρος για ανεξάρτητη δημοσιογραφία και κοινωνία των πολιτών στη Ρωσική Ομοσπονδία έχει μειωθεί. Συχνά αναφέρονται περιστατικά εκφοβισμού, απειλών και βίας εναντίον δημοσιογράφων. Αναμένουμε από τη Ρωσική Ομοσπονδία να τηρήσει τις διεθνείς και εγχώριες υποχρεώσεις της και να διασφαλίσει ότι οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να εργάζονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον χωρίς φόβο εκδίκασης”, δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

“Προτρέπουμε επίσης τις ρωσικές αρχές να διερευνήσουν πλήρως την επίθεση εναντίον της Έλενα Μιλασίνα και της δικηγόρου Μαρίνα Ντουμπρόβινα στις 6 Φεβρουαρίου, προκειμένου να προσαχθούν οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη. Ανησυχούμε για άλλες απόπειρες φίμωσης δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένης της ποινικής δίωξης της δημοσιογράφου Σβετλάνα Προκοπέιβα, η οποία κατηγορείται για `αιτιολόγηση της τρομοκρατίας` για τις επικριτικές παρατηρήσεις της σχετικά με τις ρωσικές αρχές και ενδέχεται να αντιμετωπίσει έως και 7 χρόνια φυλάκισης. Η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης πρέπει να γίνει σεβαστή και οι κατηγορίες εναντίον της να αρθούν”, καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: ,