Η διαφθορά αποτελεί μέγιστη απειλή ασφάλειας που διαπερνά τα εθνικά σύνορα, επηρεάζοντας την ανάπτυξη των κρατών και τις ζωές των πολιτών, ανέφερε η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Ειδική αντιπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), σε ομιλία της σε διαδικτυακό συνέδριο επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς.
Πρόσθεσε ότι η πρόληψη και η καταπολέμησή της απαιτούν συντονισμό, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η κα Χαραλαμπίδου, Ειδική αντιπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), προσφώνησε σήμερα, ως εκ των κύριων ομιλητών, σεμινάριο επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς.
Το σεμινάριο, το οποίο διεξήχθη διαδικτυακά, διοργάνωσε το Γραφείο του Συντονιστή των Οικονομικών και Περιβαλλοντικών Δραστηριοτήτων του ΟΑΣΕ (OCEEA), με θέμα «Τα ανοιχτά δεδομένα σε δράση: Πραγματικοί δικαιούχοι και δημόσιες συμβάσεις».
Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Αλβανίας στον ΟΑΣΕ και Προεδρεύων του Μονίμου Συμβουλίου, Πρέσβης Igli Hasani, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Προεδρεύοντος του ΟΑΣΕ για την καταπολέμηση της διαφθοράς Paola Severino, ο Συντονιστής των Οικονομικών και Περιβαλλοντικών Δραστηριοτήτων του ΟΑΣΕ, Πρέσβης Vuc Zugic, και ο Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του ΟΟΣΑ για τη δωροδοκία στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές, Drago Kos.
Η κα Χαραλαμπίδου, στην ομιλία της, εξέφρασε ευχαριστίες για την αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν τα εθνικά κοινοβούλια στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς.
Επισημαίνοντας ότι η διαφθορά αποτελεί μέγιστη απειλή ασφάλειας που διαπερνά τα εθνικά σύνορα, επηρεάζοντας την ανάπτυξη των κρατών και τις ζωές των πολιτών, η κα Χαραλαμπίδου υπογράμμισε ότι η πρόληψη και η καταπολέμησή της απαιτούν συντονισμό, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Τόνισε, παράλληλα, ότι χωρίς πολιτική βούληση οι νομοθεσίες για πάταξη της διαφθοράς είναι κενές περιεχομένου και ότι η ύπαρξη ισχυρής πολιτικής βούλησης σε όλα τα επίπεδα είναι «το Άλφα και το Ωμέγα» κάθε αποτελεσματικής στρατηγικής κατά της διαφθοράς.
Η κα Χαραλαμπίδου υπογράμμισε ότι πρέπει τα Κοινοβούλια να διασφαλίζουν της ανεξαρτησία βασικών εθνικών θεσμικών αρχών όπως το δικαστικό σώμα, η Εισαγγελία, οι Επίτροποι Διοικήσεως, οι Γενικοί Ελεγκτές και οι αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς, μέσω της κοινοβουλευτικής έγκρισης των διορισμών των αξιωματούχων και της διασφάλισης ότι οι πόροι και οι αρμοδιότητες που τους δίδονται είναι οι κατάλληλοι.
Αναφερόμενη στο σημαντικό ρόλο των δημοσιογράφων, τόνισε τη σημασία διασφάλισης της ελευθερίας και ανεξαρτησίας τους, ενώ σημείωσε ότι το περιβάλλον των ΜΜΕ πρέπει να είναι πλουραλιστικό ασφαλές και προστατευμένο από κάθε αθέμιτη επιρροή.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ανοιχτών δεδομένων και των πραγματικών δικαιούχων, η κα Χαραλαμπίδου τόνισε ότι η διάθεση κυβερνητικών πληροφοριών στο κοινό βελτιώνει τη λογοδοσία και ενισχύει τη συμμετοχή των πολιτών.
Ως εκ τούτου, επεσήμανε, πολλές πρωτοβουλίες στον τομέα των ανοιχτών δεδομένων έχουν δρομολογηθεί με επιτυχία σε διεθνές επίπεδο, οι οποίες διευκολύνουν την πρόσβαση και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών.
Σημειώνοντας ότι το «μητρώο πραγματικών δικαιούχων», αποτελεί σημαντικό συστατικό στοιχείο των πρωτοβουλιών ανοιχτών δεδομένων, η κα Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι, παρά τις διεθνείς προσπάθειες, το ξέπλυμα χρήματος συνεχίζει να διογκώνεται και ότι, ενόσω ο πραγματικός δικαιούχος παραμένει άγνωστος, η πόρτα για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και άλλες παράνομες πρακτικές θα παραμένει ανοιχτή.
Τόνισε επίσης τη σημασία της διασφάλισης της διαφάνειας και ισχυρών μηχανισμών λογοδοσίας, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι εταιρείες πρέπει να δηλώσουν δημόσια τους πραγματικούς τους δικαιούχους, πριν τους επιτραπεί να δραστηριοποιηθούν και ότι τα Κοινοβούλια πρέπει να ασκούν έλεγχο στα σχετικά νομοθετικά πλαίσια.
Η Ειδική Αντιπρόσωπος της Κ.Σ.ΟΑΣΕ σημείωσε ότι η χρηστή διακυβέρνηση στις δημόσιες συμβάσεις μειώνει τους κινδύνους για διαφθορά, αυξάνοντας έτσι την εμπιστοσύνη των πολιτών στους κρατικούς θεσμούς και, εν τέλει, στη δημοκρατία.
Πρέπει, ανέφερε η κα Χαραλαμπίδου, να παρέχεται απρόσκοπτη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με δημόσιες συμβάσεις και προσφορές στους ενδιαφερόμενους, ώστε να βελτιωθεί η διαφάνεια και η ιχνηλασιμότητα των δημόσιων πόρων.
Εξέφρασε, παράλληλα, ανησυχία για το ότι, συνεπεία της πανδημίας COVID-19, εξαιρετικά υψηλά ποσά δημόσιων πόρων διοχετεύονται στην οικονομία, συχνά χωρίς επαρκείς ελέγχους, λόγω του επείγοντος της κατάστασης, τονίζοντας ότι η ύπαρξη ισχυρών εγγυήσεων διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς είναι απαραίτητη.
Υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΑΣΕ, για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την προώθηση στρατηγικών συνεργασιών μεταξύ των κοινοβουλίων, των κυβερνήσεων, της κοινωνίας των πολιτών, του επιχειρηματικού κόσμου, των ΜΜΕ και της νεολαίας.
Καταλήγοντας, η κα Χαραλαμπίδου τόνισε δε τον κεντρικό ρόλο διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών, όπως η Κ.Σ. ΟΑΣΕ, στην προώθηση συγκλίσεων και στην ενεργοποίηση της αναγκαίας πολιτικής βούλησης που αποτελεί το κλειδί για πραγματική αλλαγή στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς.
Πηγή : ΚΥΠΕ