Η απόφαση του Ανωτάτου για τηλεπικοινωνιακά δεδομένα θα μελετηθεί «εξονυχιστικά», λέει ο Αρχηγός της Αστυνομίας

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα θα μελετηθεί «εξονυχιστικά» δήλωσε την Πέμπτη ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, λέγοντας ότι θα επιδιωχθεί συνάντηση και με τη Νομική Υπηρεσία.

Ο κ. Παπαθεοδώρου κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει την απόφαση που εξέδωσε το Ανώτατο, σύμφωνα με την οποία η διατήρηση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων από τους παρόχους αντιβαίνει των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Σύμβασης. Η σχετική νομοθεσία επιβάλλει στους παρόχους να διατηρούν δεδομένα των χρηστών για έξι μήνες, επιτρέποντας παράλληλα στην Αστυνομία να έχει πρόσβαση σε αυτά.

Μιλώντας στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, στη Λευκωσία, όπου παρευρέθηκε στη δοξολογία για την 28η Οκτωβρίου, ο Αρχηγός της Αστυνομίας ανέφερε ότι διάβασε σήμερα την απόφαση που εξέδωσε την Τετάρτη το Ανώτατο.

«Θα τη μελετήσουμε εξονυχιστικά. Θα επιδιώξουμε οπωσδήποτε να έχουμε μια συνάντηση με τη Νομική Υπηρεσία για να δούμε τί προβλήματα και αν δημιουργούνται [προβλήματα] σε οποιαδήποτε εν εξελίξει διαδικασία ή και πώς προχωρούμε σε σχέση με το θέμα της διατήρησης των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων» είπε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει ανάγκη να ψηφιστεί νέα νομοθεσία, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε ότι δεν έχει άποψη σε σχέση με το θέμα, ανέφερε όμως ότι «πρέπει να τα δούμε με τη Νομική Υπηρεσία».

Η απόφαση, συνέχισε, μιλά για καθολική διατήρηση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, μπορεί, συνέχισε «να υπάρχουν άλλοι τρόποι, θα δούμε πώς θα προσπεράσουμε ή θα προβούμε σε οποιεσδήποτε εισηγήσεις για τροποποιήσεις οποιαδήποτε νομοθεσίας».

Σε άλλη ερώτηση αν επηρεάζονται οι έρευνες σε σχέση με την υπόθεση του Αζέρου, ο Αρχηγός της Αστυνομίας ανέφερε πως στις πλείστες των υποθέσεων, δεν είναι μόνο τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα που παρατίθενται ως μαρτυρία, αλλά πολλές φορές είναι μέρος της μαρτυρίας

«Θα δούμε με νηφαλιότητα και ψυχραιμία πώς χειριζόμαστε τις υποθέσεις» είπε.

Κληθείς τέλος να απαντήσει αν έχει οριστεί συνάντηση με τη Νομική Υπηρεσία, είπε ότι δεν έχει γίνει ακόμη, ανέφερε ωστόσο ότι οι συναντήσεις με τη Νομική Υπηρεσία είναι πολύ συχνές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , ,