Γραπτή δήλωση Υπουργού Δικαιοσύνης κας Έμιλυς Γιολίτη για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν  αναπόσπαστο θεμέλιο της ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά και συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας μας και του νομικού μας πολιτισμού. Σε αυτά βασίζεται το Κράτος Δικαίου και από αυτά απορρέουν οι Δημοκρατικές αξίες κάθε ευνομούμενης πολιτείας, της οποίας πρωταρχική υποχρέωση είναι ο καθολικός σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο έμπρακτος σεβασμός και  προστασία της αξίας του ανθρώπου.

Η φετινή επέτειος της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων  Δικαιωμάτων, υπενθυμίζει την ιδιαίτερη σημασία που έχει η προστασία και ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας για όλους τους πολίτες. Στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας που αντιμετωπίζει ολόκληρη η ανθρωπότητα, καθώς και η δική μας κοινωνία, τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έμειναν, δυστυχώς, ανεπηρέαστα.

Για  το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και εμένα προσωπικά ο σεβασμός, η εμπέδωση και προαγωγή των δικαιωμάτων όλων των πολιτών αποτελεί ύψιστη δημοκρατική υποχρέωση, διέπει το σύνολο των δράσεων και των πολιτικών μας και αφορά τα δικαιώματα που έχει ο καθένας, ανεξάρτητα από τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, το φύλο, την εθνική ή κοινωνική καταγωγή ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό.

Μέσα στα πλαίσια αυτά αγωνιζόμαστε για περαιτέρω εμπέδωση και αναβάθμιση του επιπέδου προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και για την επικαιροποίηση της θεσμικής τους κατοχύρωσης σε όλα τα επίπεδα.

Προωθούμε στην πράξη την Κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, με σκοπό την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Επιπρόσθετα, προωθούμε πολιτικές ισότητας και δράσεις ισότητας μεταξύ των δυο φύλων.

Προστατεύουμε ουσιαστικά τα δικαιώματα των παιδιών μέσω της εγκαθίδρυσης ενός συστήματος δικαιοσύνης φιλικής για τα παιδιά. Το σχετικό νομοσχέδιο που ετοίμασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και βρίσκεται στα τελικά στάδια ψήφισης του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, περιλαμβάνει καινοτόμες ρυθμίσεις για χειρισμό των παιδιών παραβατών με σύγχρονες παιδοκεντρικές προσεγγίσεις, οι οποίες θέτουν στο επίκεντρο τους το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού. 

Επίσης, ο εκσυγχρονισμός του σωφρονιστικού μας συστήματος έχει ως βάση του την αναμόρφωση και κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων υπό συνθήκες σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.   

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η προσπάθεια για αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του δικαστικού μας συστήματος, για να απολαμβάνουν οι πολίτες ένα δικαίωμα δικαστικής προστασίας αντάξιο του νομικού μας πολιτισμού.     

Η προστασία, προαγωγή και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση ευημερίας και υγιούς ανάπτυξης της προσωπικότητας των ανθρώπων και με γνώμονα αυτές τις έννοιες εργάζομαι καθημερινώς, με στόχο την εμπέδωση της ισότητας, του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης.

Πηγή : Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,