Για φρενίτιδα εκτελέσεων στην Αίγυπτο κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει, σε έκθεσή της που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα, τη “φρενίτιδα εκτελέσεων” στην Αίγυπτο, όπου τουλάχιστον 57 άνθρωποι έχουν θανατωθεί από τις αρχές τους τελευταίους δύο μήνες εν μέσω “βαθιάς κρίσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα” στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα.

“Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν ριχτεί σε μια φρικιαστική φρενίτιδα εκτελέσεων τους τελευταίους μήνες, θανατώνοντας δεκάδες ανθρώπους” στις φυλακές, τονίζει ο Φίλιπ Λούθερ, στέλεχος της ΜΚΟ αρμόδιο για την περιφέρεια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Σύμφωνα με την Αμνηστία, “μόνο τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, οι αιγυπτιακές αρχές εκτέλεσαν τουλάχιστον 57 άνδρες και γυναίκες”, αριθμό που “πιθανόν είναι υποτιμημένος” σε σχέση με τον πραγματικό.

Το 2019, εκτελέστηκαν 32 άνθρωποι όλη τη χρονιά, θυμίζει η οργάνωση. Η ΜΚΟ, η οποία μιλά για καταδίκες στην εσχάτη των ποινών στη βάση “`ομολογιών` οι οποίες αποσπάστηκαν με βασανιστήρια”, στηλιτεύει επίσης το γεγονός πως οι αρχές βάζουν στο στόχαστρό τους “θαρραλέους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” οι οποίοι καταγράφουν τις καταχρήσεις αυτές.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται ιδίως στις συλλήψεις από τις αιγυπτιακές αρχές τριών στελεχών της Αιγυπτιακής Πρωτοβουλίας για τα Ατομικά Δικαιώματα (Egyptian Initiative for Personal Rights, EIPR) τον Νοέμβριο, προκειμένου να ανακριθούν για τη δουλειά τους, την έρευνα για τις αποφάσεις της ποινικής δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η “φρενίτιδα εκτελέσεων” άρχισε έπειτα από βίαιο επεισόδιο σε φυλακή τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια του οποίου τέσσερις θανατοποινίτες κρατούμενοι και τέσσερις φρουροί σκοτώθηκαν. Οι εκτελέσεις φαίνεται πως ήταν, τουλάχιστον αρχικά, “αντίποινα” για το συμβάν αυτό, κρίνει η Αμνηστία.

Η ΜΚΟ διευκρινίζει ότι πέρα από τις 57 εκτελέσεις που μπόρεσε να επιβεβαιώσει η ίδια, “φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για 91 εκτελέσεις”, δηλαδή 34 επιπλέον, “από τον Οκτώβριο”. Η Αμνηστία δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει το στοιχείο αυτό. Από τη δική της πλευρά, η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) ανέφερε την 22η Οκτωβρίου ότι έγιναν 49 εκτελέσεις φυλακισμένων μέσα σε δέκα ημέρες τον Οκτώβριο.

Πηγή : ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,