Γενναίες αποφάσεις προς ψήφιση των νομοσχεδίων για Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, η έκκληση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας

Δηλώσεις μετά από το πέρας συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, για το θέμα της Μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης

 Έκκληση όπως ληφθούν οι γενναίες εκείνες αποφάσεις που θα επιτρέψουν την ψήφιση των νομοσχεδίων για Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, απηύθυνε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης συμμετέχοντας, μετά από πρόσκληση, στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, όπου συζητήθηκε το θέμα της Μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης. Εκφράζοντας δε αισιοδοξία ότι το θέμα θα προχωρήσει ύστερα και από τις τοποθετήσεις των βουλευτών κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο Γενικός Εισαγγελέας τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας δύο τριτοβάθμιων Δικαστηρίων: του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου. Την άποψη για τη δημιουργία δύο Δικαστηρίων συμμερίζεται και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος.

Εστιάζοντας στη σοβαρότητα του θέματος, το οποίο εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής για αρκετό καιρό χωρίς η ψήφισή του να έχει προχωρήσει, ο κ. Σαββίδης, σε δηλώσεις του για το θέμα,  σημείωσε ότι σήμερα έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος, ωστόσο, «τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε στο ‘διά ταύτα’». Έχουμε την τύχη, όπως είπε, να έχουμε στον τόπο μας μια ανεξάρτητη και ακέραιη δικαιοσύνη, η οποία επανειλημμένα έχει τύχει ευμενών σχολίων από διάφορους φορείς στην Κύπρο και το εξωτερικό, τόσο ως προς την ανεξαρτησία όσο και προς την ακεραιότητα των Δικαστών μας. Δυστυχώς όμως, συνέχισε ο κ. Σαββίδης, «οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκδίκαση των υποθέσεων είναι τέτοιες, που στο τέλος της ημέρας πλήττουν τον πυρήνα της απονομής της δικαιοσύνης, αφού είναι γνωστό ότι ‘Δικαιοσύνη που αργεί, δεν είναι δικαιοσύνη’.»

«Δεδομένης της κοινής διαπίστωσης όλων όσων μίλησαν σήμερα στη Βουλή, και από την ιδιότητα ως Γενικός Εισαγγελέας και ο μεγαλύτερος θεσμικός διάδικος ενώπιον των Δικαστηρίων, θέλω να απευθύνω έκκληση όπως πάρουμε τις γενναίες αποφάσεις και να προχωρήσουμε στην ψήφιση των νόμων για να δώσουμε στις επόμενες γενεές εκείνη τη δικαιοσύνη που απαιτείται να έχει ένα ευρωπαϊκό κράτος και ένα Κράτος Δικαίου, όπως θέλουμε να είμαστε», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν αισθάνεται αισιόδοξος μετά από τη σημερινή συζήτηση, ο κ. Σαββίδης απάντησε πως «από τα όσα άκουσα σήμερα, αισθάνομαι ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις που τοποθετήθηκαν σήμερα διέγνωσαν το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει. Όντας βέβαιος για τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα των βουλευτών, ναι, τολμώ να πω ότι είμαι περισσότερο αισιόδοξος ότι το θέμα θα προχωρήσει και ελπίζω ότι θα έχουμε αυτήν την πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, ώστε για να έχουμε τα αποτελέσματα που ανέφερα προηγουμένως.»

Σχολιάζοντας τέλος τη θέση της πλειοψηφίας των Μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου υπέρ της διατήρησης μόνο του Ανωτάτου Δικαστηρίου αντί της δημιουργίας δύο ανεξάρτητων δικαιοδοτικών μηχανισμών, ήτοι του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας εξέφρασε πλήρη σεβασμό στην άποψη του Ανωτάτου Δικαστηρίου και στις απόψεις των Δικαστών που το απαρτίζουν, σημειώνοντας ωστόσο ότι  όταν σχεδιάστηκαν αυτά τα νομοσχέδια, επί θητείας Ιωνά Νικολάου, η πλειοψηφία του τότε Ανωτάτου Δικαστηρίου ήταν απόλυτα σύμφωνη σε σχέση με τη δημιουργία των δύο Δικαστηρίων.

«Η σημερινή πλειοψηφία και μειοψηφία είναι διαφορετική. Και οι μεν και οι δε έχουν εκφράσει τις απόψεις τους, οι οποίες είναι και οι δύο σεβαστές. Προσωπικά, τάσσομαι και υποστηρίζω την άποψη της μειοψηφίας, δηλαδή της δημιουργίας δύο Δικαστηρίων και εξήγησα στη συνεδρία γιατί το στηρίζω αυτό. Θέλω, επομένως, να τονίσω ότι παρά τη θέση που εξέφρασαν οι έντιμοι Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στο σημείωμα που παρουσίασαν στη Βουλή τον Απρίλιο 2021, το οποίο επαναλήφθηκε και σήμερα, η θέση η οποία εκφράστηκε από την Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ήταν ότι τώρα είναι η ώρα να ληφθούν αποφάσεις για να γίνει η απαιτούμενη από όλους Μεταρρύθμιση. Προσθέτουν δε,  ότι είναι θέμα της Βουλής να προχωρήσει και να ψηφίσει τη Μεταρρύθμιση.

Σεβαστές οι διαφορετικές απόψεις, αλλά πιστεύω πως είναι η ώρα η Βουλή να αναλάβει τη δική της ευθύνη σε αυτό που και το Ανώτατο Δικαστήριο, στην ολομέλεια του, ζήτησε: τη ψήφιση της από καιρό απαιτούμενης μεταρρύθμισης.

Πηγή : Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Print Friendly, PDF & Email
Ετικέτες: , , , ,